Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №954 від 05.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Що портібно знати про жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, та де їх багато

Що портібно знати про жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, та де їх багато

Омега-3 і Омега-6 кислоти відносяться до поліненасичених жирних кислот, які не виробляються людським організмом – тобто необхідно включати в раціон продукти, багаті цими елементами.

Омега-3 кислоти необхідні для здоров’я серця і судин, імунітету, емоційного стану, стану шкіри. Омега-6 кислоти корисні при невралгії, запаленнях, захворюваннях суглобів, підвищеному тиску.

Окремі дослідження показали, що для більшості людей важливо знижувати кількість Омега-6 кислот і збільшувати кількість Омега-3 кислот. Коли людина споживає занадто мало кислот Омега-3 і занадто багато кислот Омега-6, це може привести до таких наслідків як запальні процеси, підвищення рівня холестерину, харчові розлади, алергії, болі в суглобах і м’язах, депресія, погіршення когнітивних здібностей.

На думку дослідників, оптимальне співвідношення кислот Омега-6 і кислот Омега-3 становить від 4 до 1 до 1 до 4, тоді як в сучасному світі це співвідношення може становити 16 до 1. Однак ці дані потребують подальших досліджень.

Можна припустити, що подібний дисбаланс (занадто велика кількість Омега-6 кислот) відбувається за рахунок споживання продуктів з великою кількістю рослинних жирів: майонезу, магазинних соусів, продуктів фаст-фуду (картоплі фрі, наприклад), кондитерських виробів (мафіни, печиво, шоколадні батончики, крекери).

Це не означає, що потрібно повністю виключити з раціону Омега-6 кислоти – це всього лиш означає, що потрібно зменшити кількість продуктів, в яких міститься багато Омега-6 кислот. Тобто, якщо хочете бути здорові, вживайте менше майонезу і фаст-фуду, і більше – овочів і фруктів, молочних і кисломолочних продуктів, риби і морепродуктів.

Продукти з вмістом Омега-3 і Омега-6 кислот

Риба і морепродукти – необхідна складова раціону здорової людини. У рибі міститься безліч вітамінів і мікроелементів, які необхідні для нормального функціонування організму. Крім того, риба – це продукт з високим вмістом білка.

Зелені овочі: шпинат, броколі, брюсельська капуста, латук. Ми вже не раз писали про те, чим корисні зелені листові овочі. Зі шпинатом, броколі та іншими зеленими листовими овочами можна приготувати безліч смачних і корисних страв: салати, овочеві запіканки (касероль, кіш, лазанью, зіті), млинці, смузі на кисломолочних продуктах. З броколі можна приготувати дуже смачний літній суп на айрані – рецепт в статті Літні страви за 15 хвилин – холодні супи і напої на айрані.

Тропічні фрукти: папайя, ківі, манго, канталупа (різновид дині). На щастя для нас, сьогодні легко купити будь-які, навіть самі екзотичні, фрукти і овочі. І що може бути краще, ніж молочний коктейль або кефірний смузі з манго?

Насіння льону та насіння іспанського шавлії. У насінні льону і насінні чіа (або іспанської шавлії) містяться не тільки Омега-3 і Омега-6 кислоти, але й багато інших корисних речовин. Насіння льону або іспанської шавлії можна додавати в молочні продукти і смузі.

Бобові. Також, Омега-3 і Омега-6 кислоти містяться в бобових: турецьких бобах, квасолі звичайній, та ін.

Трав’яні приправи: перцева м’ята, тім’ян, майоран, базилік, орегано.

Корисні Омега-3 кислоти містяться в молоці і молочних продуктах, таких як йогурт.

Продукти, в яких багато Омега-6 кислот – це рослинні масла, майонез і магазинні соуси, готова їжа на рослинних жирах (чіпси, попкорн), продукти фаст-фуду (картопля фрі, нагетси), кондитерські вироби, приготовлені з додаванням рослинних жирів.

Всі знають, що майонез, продукти фаст-фуду, чіпси і шоколадні батончики – це шкідлива їжа. З рослинними оліями все не так однозначно.

У рослинних оліях містяться і Омега-3, і Омега-6 кислоти, однак в різному співвідношенні. Наприклад, в соняшниковій, кукурудзяній і соєвій олії міститься дуже багато Омега-6 кислот і майже немає Омега-3 кислот – тобто, кількість такої рослинної олії в раціоні варто обмежувати. І, навпаки, в оливковій олії і вершковому маслі Омега-6 кислот порівняно мало, тобто віддавати перевагу варто саме цим продуктам.

Вважається, що дуже корисна льняна олія (завдяки оптимальному співвідношенню Омега-3 і Омега-6), але вона швидко окислюється, в результаті чого може бути навіть шкідливою для здоров’я. Тому, коли купуєте лляну олію, звертайте увагу, щоб вона була в захищеній від світла тарі невеликого об’єму, виготовлена не більше ніж 6 місяців тому, і зберігайте не більше 30 днів.

05.03.2020


Переглядів: 1618

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21188)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17330)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14561)
• Допомога під час карантину [967] (14484)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14321)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14135)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14008)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13980)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13972)
• Живи до ста! [965] (13954)
• Бюджет і ми… [965] (13890)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13882)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13757)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13667)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13661)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13609)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13218)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13193)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (541)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (73)
• Тонкощі заварювання кави (68)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (65)
• Небезпека вологих серветок (63)
• Часникові стрілки корисніші за часник (62)
• Особливості вживання видів води (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (61)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (60)
• А ваш шампунь безпечний? (58)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (57)
• Нецукровий діабет (54)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (50)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"