Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №479 від 16.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Спільне свято

Рівненський міський центр зайнятості

Рівненський міський центр зайнятості

20 років на службі людям

21 грудня Державній службі зайнятості України виповнюється 20 років. Її вже не називають примітивним словом “біржа” і не асоціюють з бюро працевлаштування радянської доби. Чому? Бо усі роки діяльності працівники цієї державної структури та її регіональних органів переконливо доводили, що здатні реагувати на стрімкі зміни попиту та пропозиції робочої сили, надавати реальну безкоштовну допомогу населенню і роботодавцям. Це визнавали не лише українці, але й міжнародна спільнота, приймаючи у серпні 2003 року Державну службу зайнятості до Всесвітньої асоціації служб зайнятості.

Починати завжди важко

…1991-й рік. Рівне. У невеличкому приміщенні на вулиці Базарна розташувалася Рівненська міська служба зайнятості. Усього лише 12 спеціалістів, під керівництвом дирек-тора Юрія Кобелєва, з чистого аркуша писали новітню історію розвитку нещодавно створеної структури на місцевому рівні. Вони працевлаштовували, виплачували допомогу, займалися підготовкою та перепідготовкою кадрів. Аналізували ринок праці, розробляли програми зайнятості та трудової міграції. Зараз навіть важко уявити, що дванадцять фахівців виконували той обсяг робіт, яким сьогодні займаються спеціалісти Рівненського міського центру зайнятості з допомогою новітньої техніки та технологій.

У грудні 1997 року, міський центр зайнятості змінив прописку: відтоді і дотепер він відчиняє свої двері для допомоги на вулиці Кавказька. Саме там, на Кавказькій, на міську структуру та звичайних рівнян чекали кардинальні зміни у роботі.

У 1998-2000 роках у міському центрі зайнятості вже обліковувалося 32 тисячі осіб, а рівень зареєстрованого безробіття сягав 14 відсотків. Щоб потрапити до спеціаліста, потрібно було вистояти довжелезну кількагодинну чергу. Майже кожен другий безробітний був звільнений за власним бажанням, кожен п’ятий - у зв’язку зі скороченням, кожен сьомий - був випускником школи, ПТУ чи вишу. Наявна кількість вакансій не дозволяла ефективно вирішувати проблеми зайнятості безробітних. І на кінець 1999 року на одне вільне робоче місце претендувало аж 39 громадян. П’ять років (1995-2000) колектив центру працював з місією європейської економічної спільноти TACIS, а центр став пілотним у впровадженні проекту “Підтримка активної політики зайнятості в Україні”.

Протягом 2008-2009 років приміщення міського центру повністю реконструювали та оновили, тут з’явилися нові центри з роботи з інвалідами та інформаційний центр для школярів і молоді, повіяло справжній теплом, захищеністю та впевненістю у майбутньому. І це у час фінансово-економічної кризи, яка, як вважали спеціалісти центру, жодним чином не мала відчуватися у роботі установи.

У 2008 році було відновлено роботу комісії з питань стягнення заборгованості перед Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Щоквартально спеціалісти фінансового відділу вивчають причини заборгованості підприємств, проводять індивідуальну роботу. На комісію запрошуються ті роботодавці, у кого виникла така заборгованість та погоджуються шляхи її погашення.

Сьогодні вже важко уявити, як працювали б міський, районні та обласний центри зайнятості без Єдиної технології обслуговування незайнятого населення та Єдиної інформаційно-аналітичної системи, до якої Рівненський центр увійшов у 2003 році. Це уніфікована оперативна база даних щодо вакансій та пропозицій робочої сили по всій країні. Тобто, навіть у Рівному, вам якісно підберуть роботу, скажімо, у Кривому Розі. Отже, не занижуючи роль професіоналізму колективу, варто сказати, що інноваційні напрацювання та новітні технології усіляко підвищують якість та результативність соціальних послуг.

Плани, проекти, програми, досягнення

- Окремої розмови заслуговує система профорієнтаційної роботи, - розповідає в.о. директора Рівненського міського центру зайнятості Сергій ПОВАЛЬЧУК. - Щотижня наш центр приймає старшокласників, які проходять тестування та знайомляться з роботою служби зайнятості. Внесені корективи й у проведення ярмарків професій та освітніх програм для школярів. У 2010 році такий захід відбувся як для учнів міста, так і Рівненського району. Вперше профорієнтаційними заходами охопили таку специфічну категорію молоді, як вихованці міського притулку для неповнолітніх. Тепер щоквартально на базі центру чи притулку відбуваються профорієнтаційні заняття для цієї категорії дітей.

Однією з проблем у роботі міського центру зайнятості є необов’язковість роботодавців у поданні вакансій. Відсутність робочих місць, а їх кількість у порівнянні з докризовим періодом зменшилася в декілька раз, певним чином утруднює роботу з працевлаштування. Тож рішенням міськвиконкому, керівникам підприємств, установ, організацій міста було рекомендовано проаналізувати стан справ щодо дотримання чинного законодавства про зайнятість населення та забезпечити подання центру зайнятості в повному обсязі статистичних даних про наявність вакансій, прийнятих працівників, а також погоджувати прийом на роботу громадян з міським центром зайнятості.

За словами Сергія Повальчука, реалії сьогодення вимагають суттєвих змін у роботі з роботодавцями. “Наші технології обслуговування клієнтів іноді не передбачають специфіку роботи з малим та середнім бізнесом, - зізнається він. - Тож спеціалісти міського центру зайнятості намагаються внести корективи щодо механізму заповнення вакансій для такої категорії роботодавців”.

Існують і певні незручності для безробітних та роботодавців у системі направлень. Спеціаліст прийому на заявлену вакансію видає декілька направлень. Безробітні намагаються знайти роботодавця, який може змінити плани і бути відсутнім на робочому місці. А ті безробітні, які все-таки знаходять наймача, можуть не задовольнити його вимоги. Тому працівники центру вирішили більшість вакансій відпрацьовувати у режимі міні-зустрічей, коли на виставлену вакансію проводиться добір можливих кандидатур. Це є досить ефективним та дієвим рішенням. По-перше, можна почути вимоги роботодавця, які умови він пропонує безробітним. А, по-друге, безробітний уже не може ухилитися від запропонованої роботи, якщо вона є для нього підходящою.

Особливою категорією громадян, які перебувають на обліку, є інваліди. Для їх обслуговування створили спеціальний центр, в якому забезпечені усі належні умови прийому. Однак, робота з працевлаштування інвалідів вимагає покращення. І хоча тут вишукують усі можливі вакансії, придатні для інвалідів, їх надто мало і рівень працевлаштування цієї категорії громадян недостатній.

Спеціалістам центру вдалося наростити у порівнянні з попереднім роком кількість вакансій, зменшити термін їх заповнення до 7 днів. Тут уважно прислухаються до думки роботодавців, під замовлення яких з допомогою Центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості організовують навчання за спеціальностями, які є дефіцитними на ринку праці: електромонтерів, пічників, вишивальниць, водіїв тролейбусів. А сьогодні, спільно з владою міста, у центрі зайнятості здійснюється навчання великої групи безробітних, які зможуть працювати в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Ось вона - справжня команда

Хто ж вони, працівники Рівненського міського центру зайнятості, які дарують впевненість у майбутньому розгубленим рівнянам та пропонують кваліфіковані кадри добросовісним роботодавцям?

- Колектив центру різноплановий, - згадує директор Рівненського міського центру зайнятості у 2007-2010 роках Андрій ГРЕЩУК. - Є працівники зі значним життєвим та трудовим досвідом, ті, хто саме створював міський центр зайнятості. Серед них - заступник директора Ганна Косикова, яка пройшла шлях від спеціаліста з виплат до одного з кращих технологів - організаторів України. Заступник голов-ного бухгалтера Надія Ковальчук, віддана роботі спеціаліст, для якої гармонія цифр (вона нараховує допомогу по безробіттю та інші соціальні виплати), як гармонія музики. Таміла Лаврук - один з кращих аналітиків-статистів Рівненщини, без статистичних вибірок якої важко було б працювати усьому центру. Завжди уважна, вимоглива до себе Ірина Матвійчук протягом багатьох років забезпечує належний порядок та рух персональних справ у картотеці. Тривалий час на тендітні плечі Любові Полегаєвої покладено важливі завдання відділу взаємодії з роботодавцями, зокрема, робота з дотаційними робочими місцями. Корифеями міського центру є Вікторія Гаврилюк, Катерина Санжаревська, Лариса Масталярчук, Галина Бакрова та інші.

Завдяки умілій організації праці відділу фінансів, який очолює Людмила Садова, багато зроблено для оптимізації прийому роботодавців під час фінансової звітності. Варто відзначити і спеціалістів відділу впровадження та супроводження ЄІАС - Олега Костецького та Олега Карпюка, які забезпечують безперебійну роботу електронного серця центру зайнятості - комп’ютеризованої системи та серверів.

Отож, сьогоднішній Рівненський міський центр зайнятості - це колектив справжніх професіоналів, які у своїй роботі поєднують якості й знання юристів, економістів, фінансистів, психологів. Тому, напевно, доречно вжити термін “команда”, яка успішно виконує завдання, поставлені керівництвом обласного та Державного центру зайнятості.

Тож, свої здобутки та роботу у 2010 році спеціалісти центру присвячують ювілею служби зайнятості - 20-річчю її створення. Колектив міського центру зайнятості вдячний за те, що керівництво Державного та обласного центрів зайнятості, особисто Володимир Галицький та Іван Ткачук знайшли фінансові можливості провести реконструкцію міського центру, що спільно з будівельниками та проектантами вдало підібрано дизайн приміщення, внутрішнє оформлення, що створено достатні умови для спеціалістів, клієнтів, шукачів роботи.

Станом на 1 грудня 2010 року на обліку в міському центрі зайнятості перебувало 3136 безробітних громадян, а протягом одинадцяти місяців 2010 року в пошуках роботи перебувало - 11214. Таку кількість шукачів варто пов’язувати не стільки із складною економічною ситуацією в країні, скільки з ростом довіри рівнян до центру. Вони знають, що саме тут, на Кавказькій, їм нададуть якісну консультацію, запропонують широкий спектр інформаційних послуг з пошуку роботи, при потребі - перепідготують чи розкриють усі ази започаткування власної справи. Ось так, рік за роком, міський центр зайнятості припинили порівнювати із словом “біржа”, а тепер він асоціюється із іншими - “захист”, “гарантія” та “права”.

“Впевнений, що зі всіма завданнями ми успішно впораємося, адже у службі зайнятості працюють висококваліфіковані фахівці, справжні професіонали, які володіють якостями, необхідними для співробітників соціальної сфери - чуйністю, доброзичливістю, умінням співпереживати людям”.

Директор Державного центру зайнятості Володимир ГАЛИЦЬКИЙ

“Коли один з відвідувачів центру сказав, що у нас європейський рівень надання послуг, ми відчули гордість”.

Директор Рівненського міського центру зайнятості у 2007-2010 рр. Андрій ГРЕЩУК

Статистика

Протягом 11 місяців 2010 року на обліку в МЦЗ в пошуках роботи перебувало 11214 осіб. Було працевлаштовано 5548 осіб, 2511 з яких - жінки, а 3409 - віком до 35 років.

У громадських роботах брали участь 1547 осіб, навчалися - 1313.

Активними формами зайнятості населення охоплено 8408 осіб, що на 14,1% більше у порівнянні з відповідним періодом торік.

Станом на 01.12.2010 р. на обліку перебувало 3136 безробітних, з них 1849 жінок та 1724 особи віком до 35 років. З вищою освітою - 2091 особа, з профтехосвітою - 772 особи.

16.12.2010


Переглядів: 1201

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17209)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13850)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (787)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (73)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"