Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №495 від 07.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Річниця трагедії

Рівненські корені матері польської “Солідарності”

Рівненські корені матері польської “Солідарності”

10 квітня 2011 року минає рік, як в авіакатастрофі у Смоленській області, разом з усією польською делегацією, очолюваною Президентом Польщі Лехом Качинським, загинула наша землячка, легендарна матір польської “Солідарності” Ганна Валентинович (на фото). У цьому дописі ми хочемо торкнутися витоків роду Ганни Валентинович, що само по собі має відповідну значимість.

По лінії своєї матері рід Ганни Валентинович бере початок на Черкащині. Після зруйнування у 1775 році Запорозької Січі частина козаків подалася за Дунай на землі турецького султана. За легендою, січовики, коли мали складати присягу султанові, то попередньо понабирали рідної землі в чоботи і на присязі промовляли: “На чиїй землі стоїмо, тому й служимо”. Саме у такий спосіб вони таємно сповідували вірність рідній землі.

Молодий козак Пашківської паланки з якихось причин не подався за Дунай і чи-то повернувся у своє рідне село, чи-то знайшов свою наречену, що проживала у тому селі. Так чи інакше, козаку Пашківської паланки в селі дали прізвисько Пашковець, яке й стало родинним прізвищем.

У молодого подружжя народилося двійко синочків. Хлопці виросли, і їх найняв місцевий пан до себе на службу фурманами, бо були дужі та спритні, а на фурманів у той час покладалася також роль охоронців пана (своїм кріпакам пан не довірився, а брати належали до козацького стану).

Пан мав вередливий характер і вгодити йому було важко, а невдоволення викликати - одна мить. Виказуючи своє незадоволення, пан не шкодував стусанів і лайки. Старший з братів - Сава, одного разу не витримав збиткувань і проїжджаючи через ліс мав намір відлупцювати пана. Пан почав благати і пообіцяв, що більше не буде чинити наруги братам, і, на диво, стримав свою обіцянку.

Більшою повагою до братів пан пройнявся після того, як вони в дорозі відбили напад на пана розбійників, що мали намір пограбувати його, а може і вбити. Віднині пан ніколи не розлучався з братами, тому й забрав їх до свого маєтку, який знаходився на теренах сучасного села Полівці Тучинського (тепер Гощанського) району Рівненської області.

Згодом Сава вподобав собі дівчину із сусіднього села Коростятин і одружився з нею. Пан за вірну службу подарував йому шмат землі у селі Воронів, де й оселилося молоде подружжя.

Село Коростятин свого часу було родовим гніздом потомків Северина Наливайка. Тут у 1820 році народився батько основоположника сучасної наукової космонавтики Костянтина Ціолковського, який стверджував, що його рід веде до козацького ватажка Северина Наливайка. Дід Костянтина Едуардовича Гнат (Адам) переселився із села Велике Ціолково в Білорусі до Рівненського повіту, де й одружився з місцевою дівчиною із села Коростятин. Шлюб брали у костелі містечка Тучин, що розташоване неподалік Коростятина.

До і після скасування кріпосного права селами Коростятин та Воронів володів магнат Прушинський. Гнат Ціолковський працював управляючим у маєтку Прушинських, який розташовувався на полях села Воронів. На цьому місці зараз знаходиться летовище планеристів.

Дружина Сави Пашковця теж мабуть мала якусь причетність до родини Северина Наливайка, бо своєму сину Федору багато розповідала про гетьмана. А коли у Федора Пашковця у 1868 році народився синок-первісток, він не вагаючись назвав його Северином. Це був дідусь Ганни Валентинович, який казав своїм дітям та онукам, що його так назвали на честь героїчного предка.

Северин Пашковець не мав можливості відвідувати школу через дві причини: брак коштів на оплату навчання та потребу робочих рук, хай навіть і дитячих, у домашньому господарстві. Але жага до знань у Северина була настільки великою, що випитавши назви деяких літер у сусіда Гордія, решту вивчив із написів на іконах, які висіли на стінах у світлиці, здогадуючись їх значення за іменами святих, зображених на образах. А якщо побачить, що десь у полі пролетів випадковий папірець з текстом, то міг кілометри бігти за ним, щоб впіймати і почитати, що там написано, адже з друкованою продукцією на той час у селі було дуже сутужно. У такий спосіб і в силу природних здібностей Северин настільки оволодів грамотою, що потім односельці зверталися до нього по допомогу у випадку, коли необхідно було написати листа, прохання чи якусь заяву. Згодом Северин сприяв відкриттю школи в селі Воронів, де за незначну плату могли навчатися грамоті всі діти рідного села і навіть сусідніх.

Вчені встановили, що навіть через багато поколінь у когось з нащадків можуть проявитися певні риси далеких предків. Якщо припущення щодо спорідненості родини Пашковців із Северином Наливайком правильне, то дух видатного ватажка сповна проявив себе у діяннях Ганни Валентинович (у дівоцтві - Ганни Любчик). Так само, як її можливий далекий предок - Северин Наливайко, який свого часу потряс самі основи Речі Посполитої і мало не перевернув її державні устої, так само, його можливий далекий нащадок - Ганна Валентинович по суті перевернула державницькі устої сучасної Польщі.

Ганна Любчик народилася 15 серпня 1929 року в селі Сінне (нині Садове), яке розташоване неподалік села Коростятин. Давнє село з’явилося серед широкополих сінокісних луків, котрі розляглися вздовж неглибокого, але завжди повноводного струмка - притоки річки Горинь, з поетичною назвою Золенка.

Сінне вперше згадується в 1455 році у “Словнику староукраїнської мови”, як таке, де яскраво виражена говірка людей Волинського Полісся. Крім гус-тих лісів, що майже з усіх боків підходили до Сінного, навколо села було багато боліт. Кожне з них мало свою назву - Мар’янівське, Полінине, Попове, Дякове, Захаркове, Жукове, Талахове, Шинкареве, Бараниця. Село складалося: з хуторів - Мар’янівка, Гребінь, Лоза, кутків - Новосілка, Котлянщина, Жуківщина, урочищ - Лисуха, Вільшиняк. Скрізь у цих місцях стояли садиби селян. Через це центральна частина села Сінного довгий час не була густозаселеною.

Ці місця, волею долі, оминули і татаро-монгольська навала, і татарські набіги, але у 1596 році поблизу села неподалік болота Бараниця, в напрямку села Полівці сталася велика битва між військами Северина Наливайка та добірними полками короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІІ Вази. Після бою козаки своїх полеглих бойових побратимів поховали на пагорбі біля села Коростятин, де й насипали високі кургани.

У вересні 1939 року померла Ганнина мати - Любчик Приська Северинівна, залишивши по собі шестеро дітей. Ганна була третьою дитиною в сім’ї після брата Івана та старшої сестри Ольги. Сім’я Любчиків, будучи багатодітною, дуже бідувала під час війни. Тому дванадцятирічну Ганну віддали служницею в дім польського пана Мунтика Телесніцького, що служив на Бабинському цукровому заводі. Працювала Ганна тяжко і без платні - за одні харчі.

Згодом була Польща, Ганна Валентинович стала лідером незалежної польської профспілки “Солідарність”. Вона не наважувалася встановити зв’язки зі своєю ріднею в Україні, щоб не зашкодити рідним через свою опозиційну діяльність у Польщі. Але все одно репресії не оминули родину Пашковців. Рідний дядько Ганни Валентинович - Дмитро Северинович був засуджений до 10 років ув’язнення, а його сім’ю (дружину і п’ятеро малих дітей) вивезли до Сибіру.

Ганну Валентинович тричі заарештовували, а під час арештів перевіряли родину в Україні. Одного разу у 1981 році викликали її батька Назара до КДБ і, нічого не пояснюючи, раптово запитали: “Де ваша дочка Ганна?”. “Вчиться в школі” - відповів старий Назар. Слідчий здивувався, але швидко зметикував, що у Назара мабуть є молодша дочка, яку він теж назвав Ганною (у пам’ять про зниклу, і яку вже поминали в церкві). Тому запитав: “А у вас не було ще дочки Ганни?”. “А! Ви про ту питаєте. Пропала десь вона. Польський пан забрав її з собою” - сказав Назар. “То ви нічого не знаєте про неї?” - допитувався слідчий. “Ні, нічого. А може ви щось про неї знаєте?” - з надією в голосі запитав старий. “Ні, ні. Ми нічого не знаємо. Можете йти” - швидко відповів слідчий. Так і не судилося батькові Назару дізнатися, що жива його дочка Ганна, одна з одинадцяти його дітей.

А через багато років, у 1996 році на цвинтарі, обійнявши його могилу Ганна Валентинович зі сльозами на очах промовляла: “Простіть мені, тату, що не повернулася раніше, не розшукала Вас. На це були різні причини. Недоля розлучила нас навіки, та я вдячна Вам, що Ви шукали мене. Я рада і щаслива від зустрічей з рідними. А Бог допоміг знайти дорогу до родинного гнізда, до омріяного щастя через півстоліття”.

Польська урядова делегація повинна була взяти участь у траурних заходах із вшанування пам’яті польських офіцерів, розстріляних катами НКВС весною 1940 року в Катині (Катинський розстріл).

Тіло Ганни Валентинович під час катастрофи обгоріло тільки частково, тому рідні її зразу упізнали. Навіть сама дата смерті Ганни Валентинович оповита якимось містичним серпанком, а можливо і Божим знаком застереження. Адже останнім днем життя Северина Наливайка стало 11 квітня 1597 року - перша п’ятниця по Великодню, а останнім днем життя Ганни Валентинович стала близька до дати страти Наливайка календарна і церковна дата - 10 квітня, ранок першої суботи по Великодню. З врахуванням астрономічних відхилень, які накопичились за чотириста років, що відділяють ці трагічні події, смерть Наливайка та Валентинович, можливо, трапилися в одній орбітальній точці (як у космічному вимірі, так і в сакральному тлумаченні).

Недарма, як розповідала якось своїм рідним Ганна Валентинович, перед виїздом до Польщі їй, ще малій дівчинці, дуже чітко приснилася ікона якогось святого. Через багато років у костелі в Гданську вона побачила цю ікону Святого Патрика. А чи не був це перший знак Божий для смиренної душі, обраної для звершення великого подвижництва? І що ж тоді віщує другий поданий знак, про що застерігає?

Їй виповнилося 80 років, вона хворіла і все рідше навідувалася в гості до своєї численної рідні на Рівненщині, яку вона знову знайшла через 53 роки розлуки з Батьківщиною. По собі залишила сина Януша (1952 року народження), онука Петра (названого в честь святого Патрика) та внучку Касю. Напередодні загибелі вона телефонувала Пашковцю Миколі і чекала його в Гданську, бо казала, що має багато чого йому розповісти. Зустріч планували на кінець квітня 2010 року, але доля розпорядилася по-своєму, і ми вже ніколи не дізнаємося, про що хотіла розповісти своєму братові Ганна Валентинович.

Смерть Ганни Валентинович - це велика втрата для двох держав: Польщі і, звичайно, України, до якої вона в останній час виявляла велике тяжіння. Можливо, саме про це вона хотіла говорити зі своїм братом, щоб донести свої думки та сподівання до народу України. Мов промениста іскрина промайнуло її стражденне життя, з якого вона так несподівано у палаючій віхолі пішла у вічність, щоб увінчатися в безсмерті.

Можливо, саме в цьому аспекті доля Ганни Валентинович перегукується з долею Гальшки Острозької.

07.04.2011Микола ПАШКОВЕЦЬ


Переглядів: 965

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (763)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"