Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №526 від 10.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Депресивні стани нападають саме восени

Депресивні стани нападають саме восени

Чому саме восени загострюються психічні розлади? У яких випадках депресія стає вже хворобливою? Як цю “напасть” лікувати? З цими та іншими запитаннями автор звернувся до Оксани КОСАРЄВОЇ, відомого рівненського психотерапевта. У розмові також взяла участь психотерапевт Галина РУДЬ, кандидат психологічних наук, яка поділилася власним досвідом подолання депресивних станів.

- Пані Оксано, чому депресія виникає саме восени?

- Передусім, слід розмежувати депресію та депресивні стани. Депресія - це вже хвороба, один із основних психіатричних синдромів, коли людина відчуває насамперед важкі, болісні емоції та пригніченість, тугу, розпач, має думки про самогубство, порушення сну чи травлення. Депресивні стани - це знайома усім хандра або апатія, коли немає настрою і нічого не хочеться.

Осіння депресія - особливий психоемоційний стан, який характеризується нестійкістю настрою, бідністю мислення із зацикленням на певних ситуаціях, іноді руховою загальмованістю. Людина не може знайти себе, втрачає почуття задоволення та працездатність. Фізіологічне пояснення цього феномену - зменшення сонячної активності, що призводить до підвищеного утворення мелатоніну в людському організмі, який провокує розвиток депресивних станів. Його утворення посилюється вночі в темний час доби, а під дією сонця кількість мелатоніну зменшується. Отже, осіння депресія в певній мірі зумовлена короткими днями. Похмура погода, сірі барви за вікном - не варто недооцінювати й ці психологічні фактори...

- Логічніше припустити, що сумувати доречніше зимою, оскільки ця пора найхолодніша...

- Осінь - це закінчення певного циклу, коли листя опадає та чорніє. Підсвідомо людина відчуває наближення завершення якогось життєвого циклу і думки про те, що не все зроблено. Не дивно, що осінню загострюються і психічні хвороби. У таких випадках справді допомагає сходити у парк, помилуватися золотим листям і погратися ним. А взимку негативний ефект холоду пом’якшують новорічно-різдвяні свята.

- Як можна перемогти зимову хандру?

- Активною діяльністю - передусім фізичною. Це заняття спортом - біг, волейбол, аеробіка, баскетбол, басейн, і навіть ходьба чи сауна. Сауна, наприклад розслабляє, очищує, прискорює обмін речовин, виводить токсини. Найкраще в таких заняттях мати партнера або подругу, як-от у мене Галина Рудь - такі люди спонукають цим займатися. Це як тренер допомагає спортсмену досягнути успіху, бо мотивує та контролює його.

- Допомагає робота на городі чи в саду. Земля, ґрунт немов вбирають негативні емоції, - додає Галина Рудь.

- А якщо зранку, наприклад, мені не хочеться вставати і йти на город, пані Оксано, бо холодно? Більше натхнення є працювати у другій половині дня... Це апатія чи депресія?

- Ні, це просто лінь, а ви просто так звана “сова”. Депресія як хвороба, повторюю, супроводжується розладами сну чи травлення (людина спить чи їсть забагатозамало), а також суїцидальними думками та намірами (виникає бажання вчинити самогубство). У таких випадках потрібно звернутися до психотерапевта, а якщо він вважатиме за необхідне - і до психіатра.

- А якщо людина під час депресивного стану любить дивитися трилери, жахи, бойовики? Це нормально, пані Галино?

- Авжеж, таке буває... Тоді йде реагування - людина хоч якось відволікається. Я особисто у свій час дивилася містичний серіал “Твін-Пікс” і схильна вважати, що фільм закінчився не перемогою сил зла, а інтригою, загадкою...

- До речі, про містику й релігію. Чи згодні Ви із твердженням психолога Карла Густава Юнга, що віра та релігія - потужні психотерапевтичні фактори?

- Так. В істинно віруючих людей рідко буває депресія. Також хороша річ - “логотерапія”, розроблена Віктором Франклом, яка допомогла йому вижити у концтаборі. Це лікування депресії усвідомленням змісту життя. Сенс життя можна знайти у сім’ї, роботі, дітях, у самому житті та інших речах.

- Як Ви ставитесь до книг Дейла Карнегі, які називають “другою Біблією бізнесмена”? Або до бестселерів Луїзи Хей? (це та подальші запитання задаю Оксані Косарєвій).

- Як для пересічної людини, котра цікавиться психологією - це непогана література. Хоча не я перша кажу, що книги Карнегі більш прийнятні для американців, з огляду на їх менталітет. Згодна із деякими ідеями Хей щодо психосоматики. І водночас не варто робити із Д.Карнегі чи Л.Хей класиків психології, на яких потрібно рівнятися.

- А що таке психосоматика?

- Це напрямок психології, що досліджує вплив психічних факторів на виникнення різних соматичних захворювань. Скажімо, якщо людину безпричинно нудить - може з’ясуватися, що нудить від самого життя...

- Тобто всі хвороби від нервів?

- На 80 відсотків. І як в анекдоті: “Всі хвороби від нервів, і лише венеричні - від задоволення”.

- Повернемось до Карнегі. Якщо людина сердита, розлючена, то як краще поводитися - виливати почуття, як радять сучасні психологи, чи “охолонути”, керуватися логікою, шукати вдалий підхід до співрозмовника й привід про них сказати, як рекомендує Дейл Карнегі?

- Вважаю, що краще вилити почуття, виговоритися. Але, природно, робити це щиро, в адекватній формі.

- Чи можна перемикати свої емоції на іншу людину або ситуацію?

- Не варто. Якщо ви, скажімо, розгнівані на свою дівчину, а зриваєте злість на касирці із супермаркету - це неправильна “каналізація”. Ліпше вилити свої почуття перед дівчиною - але, повторюю, стримано й тактовно. Самотні люди, які замикаються в собі - найбільше потерпають від депресивних станів та хворобливої депресії.

- І як допомогти таким людям?

- На дружньому рівні - найкраще ходити із другом (подругою) на колективні заходи, концерти тощо. А на професійному рівні найкраще допомагає групова психотерапія або групи взаємодопомоги. Коли людина бачить, що її проблеми не унікальні, а універсальні - вона легше це переживає. От чому ті ж серіали чи драматичні фільми виявляють терапевтичний ефект - людина відволікається, бачить аналогічні проблеми й заспокоюється.

- Отже, підсумовую: основні засоби протидії депресивним станам - це фізична активність, постановка реальних цілей у житті, психотерапія, зокрема, групова й заняття спортом із другом, колективні творчі заходи. Я нічого не забув?

- Ще один важливий метод. Називається дауншифтинг (від англійського “downshifting” - перемикання автомобіля на більш низьку передачу, а також уповільнення або ослаблення будь-якого процесу) - термін, що позначає життєву філософію “життя заради себе”, “відмови від чужих цілей”. Це коли американські мільйонери та мільярдери відчувають, що їх життя проходить повз них і їдуть у ліс чи в село - аби пожити там у гармонії із природою.

10.11.2011Спілкувався Олесь ПОЛІЩУК


Переглядів: 1096

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14385)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (932)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"