Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №569 від 20.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Володимир ХОМКО: “Боротьба зі мною лише надихає”

Володимир ХОМКО: “Боротьба зі мною лише надихає”

Коли у своїй поштовій скрині я знайшла газету, яка нібито оприлюднювала документи співпраці міського голови Рівного Володимира Хомка з регіоналами і демонструвала його зиск від цього, одразу зрозуміла, що це провокація. Подібні документи, які ніби укладають регіонали з представниками різних політсил, доволі часто надходять мені, як головному редактору, на електронку. Однак віртуальна угода - це одне, а рознесена по всіх квартирах газета - геть інше.

Подібний метод агітації та десятки тисяч гривень, які витратив замовник цієї продукції, а саме стільки коштує підготовка, друк та доставка глянцевої поліграфії під час парламентської кампанії, та ще й багатотисячним тиражем, свідчить лише про страх когось із конкурентів зустрітися із Володимиром Хомком на передвиборчому ринзі чесно і з гідністю. І, без сумніву, це ще не остання провокація у бік міського голови. Мають це розуміти і рівняни, які ставитимуть крапку, чи-то пак галочку, у виборчому бюлетені.

Відтак, я вирішила поцікавитися думкою головного героя публікації, кандидата у народні депутати від міста Рівне, міського голови Володимира Хомка щодо політичної передвиборчої ситуації в місті.

- Для звичайної людини, яка живе буденним життям, у місті, на перший погляд, нічого не відбувається, - ділиться думками очільник Рівного Володимир ХОМКО. - Для тих, хто в політиці, очевидно, що в Рівному вже другий рік поспіль триває підкилимна боротьба. Саме тоді, два роки тому, дехто із кандидатів почав підготовку до парламентських виборів - зав’язалися вигадані конфлікти щодо землі, створився громадський рух тощо. Але все це закінчиться щойно оприлюднять результати голосування.

І хоча війну оголосили мені давно, сьогодні боротьба, як ніколи, загострилася.

З одного боку, це не додає настрою, бо я - основний герой публікацій і, напевно, буду їм і надалі, а з іншого - надихає, бо якби мій рейтинг був низьким, мене б не зачіпали.

- То з шістнадцяти кан-дидатів ви єдина кістка у чиїйсь горлянці?

- Все просто - я заважаю. Якби я не пішов на вибори, боротьба була б геть іншою. Позаяк протягом півтора роки робилося все для того, аби я не прийняв рішення балотуватися. Зараз я вже не розповідатиму, що саме відбувалося і хто це робив, бо рівняни і без того чудово бачать основних претендентів на обрання, і тих, хто має великий вплив та гроші, щоб когось до чогось змусити. Але я вжив деяких заходів, щоб бути вільним, і обрав єдине правильне для себе рішення.

Наперед скажу, що моя кампанія, і це можна помітити, обходиться мінімальними коштами - на білбордах мене немає, по телебаченню я не виступаю, а друк агітлистівок, які днями отримали містяни, вартував близько 2 тисяч гривень. Кампанію фінансую я і мої друзі, від жодних олігархів та політичних сил - не залежу. Від жодної партії не йду і до жодної не причетний.

- Але ж ви могли залучи- тися підтримкою якоїсь по- літичної сили, пропозиції, я знаю, були. Чому ж всім відмовили?

- Щодо партій, змушений зазначити наступне: на жаль, боротьба у країні розгорнулася не політична, а суб’єктивна. Одні борються з іншими не через політичні мотиви, і це погано. Бо я, наприклад, як класичний проукраїнський правоцентрист, міг би в принципі пов’язати себе з якоюсь партією. Але немає з ким. Партії, яка б сповідувала правоцентристську ідеологію, на теренах України наразі немає. А політсила, розроблена під якогось конкретного лідера мене не влаштовує. Не цікавить мене і постать лідера партії, мені важлива ідеологія і незмінна позиція протягом всього часу існування. Є, наприклад, Демократична та Республіканська Партія в США. Вона сотні років сповідує однакові принципи, і людина, яка увійшла до її лав, розуміє, що є правим політиком, тож іде з цією партією все життя. Аналогічно лейбористи чи консерватори в Англії. Є десятки інших прикладів.

Підкреслю, що я не прихильник лівих поглядів, при цьому весь спектр політичних партій в нашій державі, що, до речі, характерно для кризових держав, скочується у лівий популістський бік. Тож мені з ними не по дорозі.

- Як можете оцінити ситуацію у країні в цілому?

- Вона подібна до ситуації з хворою людиною. Коли хворий з пухлиною приходить до висококласного досвідченого лікаря, а той радить задля збереження життя ампутувати руку чи ногу. Тоді хворий іде до іншого лікаря, який радить змастити пухлину зеленкою - може, допоможе. І от хворий приходить додому та розповідає дружині, яким хорошим виявився другий лікар, що без застосування радикальних дій запропонував простий спосіб боротьби з пухлиною. Про те, що подібні дії і поради призведуть до загибелі всього організму, хворий і не знає.

Аналогічна ситуація відбувається в Україні. Нас чекають страшенно непопулярні реформи та події, без яких країна не може далі існувати. Допоки ж всі “змащують зеленкою” і обіцяють, що зарплати будуть вдвічі більшими, а дехто доводить цифру до тисячі євро, продукти подешевшають тощо. І люди починають в це вірити. Відтак політик, який хоче говорити правду, не має перспективи бути обраним у цій державі. Бо подібний до першого лікаря, який говорить про необхідність ампутації.

- Чи є вихід?

Думаю, що є. Щоб провести такі непопулярні реформи, треба або дуже рейтинговий політик, або “сильна рука”.

Не хотілося б давати оцінку постаті Володимира Путіна, очевидно, що він не мій герой, але реформи, які проводить, наприклад, у житлово-комунальному господарстві, досить ефективні. Ще 10 років тому Росія відставала від нас у сфері ЖКГ, наразі ж випереджає на 10-15 років. І я під час візитів бачив, як це робиться.

Власне, саме тому я і вирішив іти в парламент. Позаяк тими методами й інструментами, якими я володію наразі в місті, керувати просто неможливо. Ось подивіться, що сталося цьогоріч. Бюджет забрали - не виділили гроші на делеговані державою повноваження і я був добровільно-примусово змушений віддати 28 мільйонів гривень. За ці кошти я міг би, наприклад, заасфальтувати всі двори. А я віддав бюджет на зарплату, яку мала виплатити держава. Це нормально? Ні! Будівництво, тарифи і комунальну сферу - забрали, для створення управлінських компаній і діяльності ОСББ не напрацювали нормативної бази. І зараз готується акт забрати всю міську землю.

То про яке місцеве самоврядування ми говоримо.

Чим керувати?! Бутафорією, де міський голова лялька із пап’є-маше?!

Я маріонеткою ніколи не був і бути не хочу. Відтак, хочу змінити щось у цій ситуації. А зробити це можна лише на рівні Верховної Ради.

- Але що може зробити один окремий депутат?

- До Верховної Ради балотується декілька мерів, і я впевнений, що ми створимо певне лобі, яке ініціюватиме розумні законопроекти. Найбільше мене турбує інше, і я наперед вибачаюся, бо не хочу принижувати будь-яку професію. Але якщо людина добре носить цеглу, це не означає, що вона так само грамотно виписуватиме закони. Тут інші риси потрібні - інтелект, юридична освіта, життєвий, професійний та політичний досвід. Інакше буде те, що є наразі - вискакуватиме одна маленька людина, махатиме рукою, і двісті людей натискатимуть кнопки.

Мажоритарник так не вчинятиме. Я хочу сам почитати закони, сам запропонувати ті, які я хочу бачити, і сам їх хочу ініціювати. Насамперед мене хвилює житлово-комунальне господарство, бо вважаю себе спеціалістом. Я маю досвід роботи не лише у нашій країні, бачив, як це робилося в інших. Навіть досвід Польщі був би для нас просто унікальним, тому що вони майже без помилок пройшли той самий, як і ми, шлях. І хоча поляки визнають, що не все було гладко, вони просто не знають, якими насправді бувають помилки. Наш шлях, як я нещодавно вичитав у пресі - це рух по колу, встеленому граблями.

То напевно вже час з нього вибиратися і виходити на чисту дорогу.

Мене неабияк хвилює медицина і бачив, як провели реформу медичної галузі у Польщі, поступово перейшовши до страхової медицини. Між іншим, згідно з результатами опитування у Рівному, третина мешканців не задоволені житлово-комунальною сферою і більше ніж половина (!) - медициною. Мене це вразило, бо я ніколи не думав, що щось може викликати більше обурення, ніж ситуація в ЖКГ. А поруч нас знаходиться держава, яка зробила прорив у цій сфері, і хоча ситуація там неідеальна, все ж варта для наслідування.

Відтак, я б залюбки брав би участь у розробці законів, що стосуються цих сфер життєдіяльності, бо вважаю себе людиною грамотною і досвідченою, а тому міг би принести користь. Але для себе обрав би комітет з житлово-комунального господарства, бо це мені ближче.

- Кого ви підтримуватиме під час голосування - владу чи опозицію?

- Напевно знаю єдине - якщо опозиція запропонує хороший закон - я їх підтримаю, але якщо і влада запропонує концептуально правильний закон - зроблю те саме. Я не приймаю ситуації, коли опозиція не голосує за закон не тому, що він поганий, а тому, що запропонований владою. Не розумію і ситуацію навпаки, коли влада не голосує через опозицію. Інтереси держави і міста мають бути вище інтересів якоїсь невеликої групи людей.

Мене насамперед цікавитиме сам закон, а не те, хто його запропонує. В ідеалі, хотів би бути в певній нейтральній силі, яка могла б працювати будь з ким. Але побачимо, адже я ніколи не був у Верховній Раді і досвіду не маю. Не знаю навіть, як там все відбувається.

- Тим не менше, представ- ники Об’єднаної опозиції наголошують, що всі самовисуванці - це завуальовані представники Партії регіонів.

- Їх позиція зрозуміла, бо яким чином представнику від Об’єднаної опозиції пану Осуховському із рейтингом 1,7 відсотків можна виграти ці вибори, крім того, щоб всіх звинуватити. У нашому місті провладна партія має близько 10 відсотків, Об’єднана опозиція - менше 30. Тобто, умовно вони розділили між собою трохи більше третини голосів. А решта хто? Адже їх 60 відсотків.

- Частина вашої програми включає вирішення проблем Рівного, відтак постає питання, чому ви не бралися за них як міський голова? Наприклад, щодо Басового кута?

- Вирішити ці проблеми у межах міста неможливо. Бо необхідні суми коштів у рази перевищують бюджет Рівного, відтак потрібне залучення державної допомоги.

Наприклад, цього року бюджет розвитку складає близько 25 мільйонів гривень, з яких комуналка отримала шість. Витрати на комунальну галузь, включаючи зарплату, податки тощо, складають близько 60 мільйонів гривень на рік. А проект каналізування по Басовому куту коштуватиме 200 мільйонів гривень, очистка річки - близько 100 мільйонів. Погодьтесь - це неспіврозмірні для нашого міста цифри. І єдиний спосіб, впливаючи якось на ситуацію у Верховній Раді, залучати кошти з певних державних програм. Формальна ж чистка річки, на яку потрібно витратити час і гроші, не змінить ситуації в цілому. Тому ми спеціально створили комісію зі спеціалістів водного університету, щоб вони окреслили весь комплекс робіт.

У цілому, моя програма складається з двох частин. Основне - це те, що я маю зробити на рівні держави як депутат Верховної Ради. Як мажоритарник я також маю свої зобов’язання перед мешканцями Рівного. Тим більше, що в процесі роботи питань надходитиме ще більше. На відміну від декого, я так само житиму в Рівному і не збираюся виїжджати за його межі після мого обрання. До того ж, розуміючи, що програма може бути вразливою, я її писав сам.

- Але на провокації ви все одно чекаєте?

- Безумовно. Найбільше їх буде з боку власника Льонокомбінату, який вже витратив шалені кошти на ці вибори. Варто хоча б порахувати витрати на дворічне утримання газети тиражем у 18 тисяч екземплярів.

А громадська організація, а люди, які ходять по квартирах і пропонують різні ремонти, а агітатори, а подарунки дітям у школи, годинники, футболки, паски на Великдень тощо. На все це вже пішли мільйони гривень. І очевидно, що ця людина вже не зупиниться, але боротьба зі мною мене лише надихає. Якби мій рейтинг впав, мене б залишили у спокої. А якщо зі мною борються, і це є своєрідним індикатором, значить все нормально.

- Чи не розкриєте наприкінці нашої розмови інтригу, кого ж ви пропонуватимете на посаду першого заступника?

- На посаду першого заступника міського голови буде призначений, за його погодження, голова правління ПАТ “Рівнегаз” Петро Андрійович Дубас. Це надзвичайно досвідчена людина, яка пройшла шлях на виробництві, як і я, від просто робітника до голови правління. Людина впливова і знана у місті. Він не дозволить вилізти собі на голову і знає, як керувати великим колективом. Це фахівець такого рівня, який може зайти у будь-яку структуру в місті, області чи Києві, і його приймуть. І що найголовніше - який знає, де взяти газ для Рівного.

20.09.2012Любов РОМАНЮК


Переглядів: 863

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (750)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"