Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №622 від 26.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Магістральний шлях людства

У президії конференції (зліва направо): Олексій ГУБАНОВ,  Петро САБЛУК, Микола КЛИМЕНКО та Володимир ПАВЛОВ

НУВГП – потужний локомотив сталого розвитку суспільства

Всеукраїнська науково­практична конференція “Екологічно чисте виробництво - ­ основа підвищення якості продукції на товарних ринках України”

19 вересня 2013 року на базі Національного університету водного господарства та природокористування відбувся VІІІ пленум Спілки економістів України та Всеукраїнська науково­практична конференція “Екологічно чисте виробництво ­ основа підвищення якості продукції на товарних ринках України”. Спільний захід пройшов за підтримки Всесвітньої Федерації асоціацій сприяння ООН, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Національного університету водного господарства та природокористування, Спілки економістів України, Рівненської обласної державної адміністрації. Учасники пленуму та конференції зібрались для розгляду проблеми “людина­природа” ­ однієї з найактуальніших сьогодні для всього світу й України зокрема. Адже без чистих продуктів харчування, без чистої води і чистого повітря людина існувати не зможе.

В науковому авангарді екологізації економіки

Пленарне засідання відкрив в.о. ректора НУВГП, заслужений діяч науки і техніки України, доктор наук з державного управління, професор Микола КОРЕЦЬКИЙ. Він вказав на важливість даної конференції з огляду на нагальну необхідність глибокої реструктуризації та інноваційного оновлення промислового комплексу держави з метою забезпечення виробництва екологічно чистих видів продукції з одночасним зменшенням рівня шкідливого впливу на довкілля. Микола Христофорович відзначив чималий внесок науковців, фахівців та студентів НУВГП у розвиток вирішення цих актуальних питань. Зокрема, викладачі та студенти економічних спеціальностей займаються поглибленим вивченням питань екологізації економіки. Це, передовсім, - стимулююча система платежів за використані природні ресурси, раціональне використання та відновлення водних і лісових ресурсів, стимулювання розвитку малого та середнього екологічно чистого виробництва та послуг тощо.

Також професор Корецький зазначив, що викладачі та студенти спеціальності “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування” активно займаються науково-прик­ладними дослідженнями. Так, вони розробляють комплекс заходів щодо управління та поводження з відходами виробництва і споживання, проводять екологічний аудит, громадські екологічні експертизи впровад­ження нових технологій у виробництво. Зокрема, протягом 2011-2013 років була проведена екологічна експертиза проекту побудови та введення в дію сміттєпереробного заводу та виробництва альтернативного палива.

Таким чином, вважає Микола Корецький, весь науково-нав­чальний процес в університеті орієнтований на формування у майбутніх фахівців-екологів достатнього обсягу знань, умінь і практичних навичок, компетенцій у сфері існуючих і перспективних технологій та впровадження екологічно чистих технологій, що відповідає прагненню всього розвиненого світу до створення “безвідходних” (маловідходних) виробництв у контексті сталого розвитку.

Президент Спілки економістів України Валентин ОСКОЛЬСЬКИЙ, наголосивши на тому, що в Рівному вже вдруге проводиться пленум спілки, висвітлив стратегічні інтереси держави у забезпеченні стабільного соціально-економічного розвитку, який базується на раціональному використанні, охороні та відновленні природного ресурсного потенціалу і збереженні здорового довкілля. Він привітав і вручив нагороди та почесні відзнаки від Спілки економістів України провідним фахівцям в галузі зеленої економіки. Серед відзначених почесними грамотами СЕУ - президент НУВГП, народний депутат України Микола Сорока та в.о. ректора НУВГП Микола Корецький.

Трансформувати знання в інноваційне мислення

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій ГУБАНОВ відзначив, що саме НУВГП є потужним локомотивом розробок і впровадження підходів сталого розвитку суспільства. Звертаючись до студентів “водника”, які, вважає доповідач, вигідно відрізняються від студентів інших вишів тим, що мають змогу оволодіти засадами сталого розвитку, Олексій Володимирович наголосив, що головне - правильно використати свої знання та трансформувати їх у інноваційне ділове мислення, спрямувати свої вміння на збалансований розвиток регіону, в якому вони проживатимуть та працюватимуть у майбутньому. Наприкінці виступу він закликав студентів та науковців НУВГП представляти для впровадження в цільових регіональних програмах короткострокові та середньострокові проекти, орієнтовані на динамічне зростання аграрного сектору Рівненщини та формування нової зеленої економіки.

Висвітленню організаційно-економічних механізмів впровадження чистого виробництва присвятив свій виступ доктор економічних наук, академік НААН України професор Інституту агроекології і природокористування НААН України (м. Київ), заслужений діяч науки і техніки України, Герой України Петро САБЛУК. Він закликав перенести центр цієї важливої роботи з чиновницьких кабінетів і наукових лабораторій у райони та села, залучити до неї студентів, активніше працювати безпосередньо з людьми. До речі, в.о. ректора НУВГП Микола Корецький назвав Петра Трохимовича своїм найбільш авторитетним наставником, легендою української науки.

Цікавою для всіх присутніх була доповідь-презентація в.о. директора Навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою НУВГП, доктора сільськогосподарських наук професора Миколи КЛИМЕНКА на тему: “Реформування освіти для забезпечення сталого розвитку країни та її регіонів”. Доповідач окреслив насущну необхідність запровадження нових підходів до вирішення проблем соціальної, економічної та екологічної збалансованості суспільного розвитку для гарантування сприятливих умов життя теперішнього і майбутніх поколінь та забезпечення національних інтересів України при її вход­женні в Європейський союз, що потребує реформування вищої освіти та підготовки фахівців, які відповідають вимогам ХХІ століття.

Підсумовуючи результати пленарного засідання, його модератор - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів та економіки природокористування НУВГП Володимир ПАВЛОВ, наголосив на тому, що запорукою успішного вирішення глобальної проблеми переходу до зеленої економіки та екологічно чистого виробництва є формування державної природоохоронної політики, яка б чітко визначала еколого-економічне партнерство між суб’єктами виробничої діяльності як всередині країни, так і в міжнародній торгівлі. Актуальною в контексті проблем, обговорюваних на конференції, була влаштована для вчених і студентів виставка видань - наукових розробок фахівців та науковців НУВГП.

Після завершення пленарного засідання учасники VІІІ Пленуму Спілки економістів України та науково-практичної конференції продовжили роботу в таких секціях:

• Державне управління процесами сталого розвитку країни та її регіонів.

• Структурна перебудова та необхідність екологізації економіки країни.

• Світовий та вітчизняний досвід впровадження більш чистого виробництва.

• Впровадження систем управління якістю продукції та екологічного управління виробництвом.

• Формування національної системи екологічної ідентифікації товарів.

• Модернізація національної системи захисту інтересів споживачів.

• Реформування системи освіти в контексті сталого розвитку.

Актуальні рекомендації українських вчених

Учасники VIII Пленуму Спілки економістів України та Всеукраїнської науково-практичної конференції, обмінявшись думками, висловили наступні рекомендації для законодавчої та виконавчої гілок влади, органів місцевої влади та місцевого самоврядування:

1. З метою підвищення ролі держави в системі ринкових відносин на засадах новітніх моделей кон’юктурного регулювання економіки і економічного зростання з активним впливом на пожвавлення інвестиційної діяльності, формування інноваційних форм конкурентоспроможного господарювання невідкладно розробити загальнодержавну Програму (Прогноз) стратегічного соціально-економічного розвит­ку України та її регіонів на довгостроковий період (15-20 років), яка має бути затверджена Верховною Радою України згідно з її конституційними пов­новаженнями. Ця Програма має стати методологічною базою для розробки середньострокових п’ятирічних планів-прогнозів соціально-економічного розвит­ку України, окремих її регіонів, державних цільових галузевих та регіональних програм.

2. Схвалити проект Національної Концепції впровад­ження та розвитку екологічно чистого виробництва в Україні, розроблений вченими Національної академії наук України, Академії економічних наук України, Спілки економістів України та Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень (м. Одеса).

3. Для організаційного та інституціонального забезпечення реалізації Національної Концепції впровадження та розвитку екологічно чистого виробництва пропонується утворити Національну Раду з питань впровадження екологічно чистого виробництва та надання послуг та робочий орган в структурі Уряду - Національне агентство України з питань розвитку екологічно чистих виробництв з мережею його регіональних відділень.

4. Національним і галузевим академіям наук, науковим установам і навчальним закладам:

• виступити ініціаторами розробки комплексних заходів з проблем впровадження екологічно чистих виробництв;

• сприяти запровадженню всіх видів програм освіти для населення з метою забезпечення безперервності навчання з питань впровадження і розвитку екологічно чистих виробництв;

• сприяти включенню ідей, засад, принципів впровадження екологічно чистих виробництв у навчальні програми та спеціальні курси на всіх рівнях освіти з метою виховання професійно конкурентних, високоосвічених та гармонійно розвинутих випускників;

• розширити тематику науково-прикладних досліджень з проблем впровадження і розвитку екологічно чистих виробництв.

Учасники VIII Пленуму Спілки економістів України та Всеукраїнської науково-практичної конференції висловили сподівання, що колективна думка вчених економістів і практиків буде врахована центральними та місцевими органами виконавчої влади, а також представницькими органами у практичній роботі та законо­творчій діяльності.

26.09.2013Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1019

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21176)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17327)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14556)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14129)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14003)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13975)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13964)
• Живи до ста! [965] (13950)
• Бюджет і ми… [965] (13886)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13880)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13753)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13661)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13657)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13603)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13214)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13186)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (426)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (66)
• Тонкощі заварювання кави (63)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (62)
• Небезпека вологих серветок (59)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (56)
• Часникові стрілки корисніші за часник (55)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (54)
• А ваш шампунь безпечний? (52)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (51)
• Нецукровий діабет (49)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (41)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"