Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №628 від 07.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Прошу слова!

Олександр ЛЯШУК: “Захистимо конституційні права ріелторів”

Олександр ЛЯШУК: “Захистимо конституційні права ріелторів”

Урядовий законопроект про ріелторську діяльність не відповідає сучасним потребам ринку ріелторських послуг

Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України з великими надіями очікувала появи законопроекту про ріелторську діяльність, що розроб­лявся Урядом на виконання доручення Президента України. Численна ріелторська громада небезпідс­тавно сподівалася, що півторарічне зволікання із завершенням підготовки цього проекту викликано ретельною та кропіткою роботою над документом фахівців профільних міністерств та відомств, пог­либленим вивченням ними стану і тенденцій розвитку ринку ріелторсь­ких послуг, опрацюванням та узагальненням пропозицій професійних об'єднань ріелторів, експертів та споживачів.

Відтак, зазначив у розмові з кореспондентом “Рівне­Ракурсу” голова Рівненського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ), директор агентства нерухомості “Цитадель” Олександр ЛЯШУК (на фото), фахівці з нерухомості з оптимізмом розраховували на отримання у підсумку цілісного та збалансованого законопроекту, здатного запропонувати прогресивні підходи до здійс­нення ріелторської діяльності з акцентами на дерегуляцію цієї сфери та посилення професійного самоврядування.

“Глибоке розчарування і тривожне очікування”

- Пане Олександре, чи виправдав сподівання ріелторсь­кої спільноти, що об’єдналася в Асоціацію фахівців з нерухомості України, урядовий законопроект про ріелторську діяльність?

- Зміст оприлюдненого напередодні чергової парламентсь­кої сесії на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з метою публічного обговорення проекту закону України “Про особливості провадження ріелторської діяльності” викликає глибоке розчарування і змушує ріелторів із тривогою очікувати його можливого ухвалення. У законопроекті уособлено формальне і безвідповідальне ставлення до виконання президентського доручення чиновників Мінекономрозвитку, які, оперуючи гаслами про необхідність визначення належного рівня професійної діяльності учасників ринку ріелторських послуг та захисту прав їх споживачів, намагаються легалізувати неефективну, потенційно дискримінаційну та корупційну модель взаємовідносин на ринку ріелторських послуг.

Першочерговою і концептуальною вадою законопроекту є його побудова на хибній ідеології про необхідність жорст­кого регуляторного впливу з боку держави на провадження ріелторської діяльності. Об’єктивний аналіз стану і розвитку ринку ріелторських пос­луг вказує на відсутність на ньому тих негативних явищ, наявність яких вимагає державного регулювання. У цьому сегменті ринку немає обмежень конкуренції, ознак монополізації, диспропорцій у ціноутворенні на послуги його суб’єктів тощо. Більш того, ринок ріелторських послуг вже не перший рік є однією з небагатьох сфер із високим рівнем саморегулювання. Ринковими механізмами на ньому формуються стандарти і правила здійснення професійної діяльності, забезпечується існування та розвиток конкурентного середовища, відбувається оперативне реагування на зміни ринкової кон’юнктури. Наведене обґрунтовано засвідчує відсутність будь-яких об’єктивних передумов для законодавчого запровадження суворого цент­ралізованого контролю над ріелторською діяльністю.

“Проект суперечить курсу на дерегуляцію бізнесу…”

- Красномовна назва президентського доручення, на виконання якого готувався цей проект, - “Щодо деяких питань дерегуляції” - одноз­начно визначила позицію керманичів держави щодо концепції майбутнього закону - ринок рієлторських послуг має бути позбавлений надмірного втручання держави. Чи відповідають положення проекту задекларованим намірам влади?

- Ініційований проектом потужний регулятивний вплив державних інституцій на провад­ження ріелторської діяльності кардинально контрастує з доручення Президента та суперечить проголошеному ним курсу на дерегуляцію бізнесу. Передбачене проектом регулювання ріелторської діяльності саморегульованими організаціями позиціонується як розширення прав і самоврядних повноважень професійних об’єднань ріелторів. Разом з тим, вплив саморегульованих організацій на зазначену діяльність обмежений залученням їх представників до складу екзаменаційних комісій та участю у затвердженні загальних вимог до навчальних прог­рам підготовки та підвищення кваліфікації ріелторів. Таким чином, законопроект позбавляє професійні об’єднання ріелторів впливу на формування правил і умов провадження ріелторсь­кої діяльності, самоврядного контро­лю над учасниками ринку, та відмовляє їм у здійсненні низки інших функцій, які є системоутворючими в організації саморегулювання.

Окрім цього, законопроект пропонує визнавати саморегульованими лише ті об’єднання, засновниками яких є громадсь­кі організації, та передбачає, що наділення їх цим статусом здійснюватиметься Мінекономрозвитку в завуальованому підзаконними актами порядку. Пропонована непрозорість у визначенні критеріїв та отриманні статусу саморегульованої організації відкриває шлях до монополізації професійного самоврядування ріелторів усім відомою профільною громадською організацією, яку нинішній керманич Мінекономрозвитку І. Прасолов своїм законопроектом “Про ріелторську діяльність” намагався уповноважити на одноосібне самоврядне керування ринком ріелторських послуг. Така модель організацій професійного самоврядування ріел­торів суперечить закріпленому у статті 36 Конституції України принципу рівноправності усіх громадських організацій. Крім того, в Основному законі задекларовано заборону примусу до вступу в організації та недопустимість обмеження прав за належність чи неналежність до них. Очевидно, що за таких умов саморегулювання не спроможне стати виразником і консолідатором позиції рієлторської спільноти з питань провадження їх професійної діяльності.

“…і провокує масштабні корупційні зловживання”

- Чи відповідає урядовий проект сучасним потребам ринку ріелторських послуг?

- Законопроект значною мірою сформований на ідеологічній платформі попередніх законодавчих ініціатив із регулювання ріелторської діяльності та рясніє запозиченими і довільно поєднаними положеннями законів “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”, “Про аудиторську діяльність”. Як наслідок, законопроект виявився не актуалізований до сучасних потреб ринку ріел­торських послуг, увібравши в себе недоліки згаданих актів.

У цьому контексті показовим є присутність у проекті взятого із закону “Про оцінку майна…” положення про стажування та одержання за його результатами позитивної рекомендації як підстави для отримання кваліфікаційного свідоцтва. Вже не перший рік цю норму оцінювачі, окремі народні депутати, а останнім часом і Уряд намагаються скасувати як таку, що провокує масштабні корупційні зловживання та обмежує доступ до професії оцінювача. Немає сумніву, що поява тотожного положення у даному законопроекті буде породжувати аналогічні ризики і зловживання на суміжному зі сферою оцінки майна ринку ріелторських послуг.

Ініціатива обмеження максимального розміру оплати ріелторських послуг трьома відсотками вартості зазначеного у правочині нерухомого майна яскраво ілюструє помилковість переконань високопосадовців про систему формування тарифів на ріелторські послуги, зокрема про тарифікацію зазначених послуг за базовою ставкою 5% від ціни об’єкту нерухомості. Ціноутворення у сфері ріелторської діяльності вже давно є гнучкою і варіативною системою, що формується на підставі попиту та пропозиції споживачів, а вартість послуг, що надаються фахівцями у сфері нерухомості, коливається в залежності від їх виду і обсягу. Варто також зауважити, що згідно з економічними законами такий інструмент тарифного регулювання як обмеження вартості товарів, робіт чи послуг використовується щодо ринків з ознаками монополії чи олігополії, що виключає його зас­тосування до висококонкурентної сфери ріелторських послуг. Водночас, юридичною оцінкою ініціативи щодо встановлення законопроектом граничної тарифікації оплати послуг ріелторів є втручання парламенту у конституційні повноваження Уряду в сфері ціноутворення, що порушує ч.2 статті 6, ч.2 статті 19, п.5 ч.1 статті 85, п.3 статті 116 статей Конституції України.

“Новація без жодних додаткових гарантій”

- Страхування цивільно-правової відповідальності ріел­торських організацій, яке запроваджується законопроектом, позиціонується його розробниками ледве не ключовим інструментом захисту прав споживачів ріелторських послуг. Якщо цей проект набуде сили закону, чи будуть споживачі більш захищеними?

- У дійсності ж, дана новація не надає споживачам жодних додаткових гарантій, оскільки настання у них, як у сторони правочину про перехід права власності/користування нерухомим майном, несприятливих наслідків є, зазвичай, результатом не праці ріелторів, а неп­равомірних чи недбалих дій іншої сторони такого договору або ж органів, що здійснюють нотаріальне посвідчення та державну реєстрацію зазначених правочинів.

Для ріелторів ця новація обернеться необхідністю сплачувати ще один обов’язковий платіж за право займатися професійною діяльністю, а для споживачів - необхідністю оплачувати включену у ціну послуг вартість страховки, неспроможної захистити його від ризиків при придбанні чи відчуженні нерухомості. Зиск від даної новели отримають лише страхові компанії, які, здобувши монопольний контроль над даним сегментом ринку, легалізують продаж ріелторам страхових полісів за завищеними тарифами.

Підсумовуючи викладене, Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України наголошує, що розроблений Мінекономрозвитку законопроект “Про особливості провадження ріелторської діяльності”:

• суттєво підвищує витрати ріелторів на провадження професійної діяльності з одночасним обмеженням їх доходу - і таким чином порушує конституційне право на здійснення підприємницької діяльності;

• покладає на ріелторів розширений перелік обов’язків без надання відповідних прав щодо їх виконання - і у такий спосіб обмежує умови для здійснення фахівцями з нерухомості конс-титуційного права на працю;

• мінімізує права і повноваження ріелторів у здійсненні професійного самоврядування - і тим самим звужує їх конституційне право на захист своїх професійних прав і свобод шляхом об’єднання у громадські організації.

Виходячи з цього, АФНУ вважає своїм обов’язком звернутися до Президента, Уряду, народних депутатів України, громадськості, усієї ріелторсь­кої спільноти з проханням підт­римки викладеної позиції що до неприйнятності ухвалення даного законопроекту та захисту конституційних прав ріелторів.

07.11.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 822

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (952)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"