Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Рівненський ЕТЦ інформує

Ліфти: надійність і безпека вертикального транспорту Підіймальна техніка, яка відпрацювала 25 років і більше,має не тільки фізичне зношення, а й моральне

Ліфти: надійність і безпека вертикального транспорту Підіймальна техніка, яка відпрацювала 25 років і більше,має не тільки фізичне зношення, а й моральне

Життя та праця людини в сучасному світі невід`ємно пов`язані з об`єктами підвищеної небезпеки, з яких найбільш численними є підіймальні машини - пасажирські ліфти. Мешканці багатоповерхових будинків не уявляють сучасного життя без роботи вертикального транспорту, його надійної і безпечної експлуатації, що є надзвичайно складною проблемою в умовах майже повної відсутності фінансування оновлення та модернізації ліфтового господарства. Дослідження міжнародних організацій свідчать, що останніми роками витрати на капітальний ремонт та реконструкцію ліфтів в нашій країні - найменші у світі. Згідно з даними компанії “Юнайтед Текнолоджі”, за цим показником Україна знаходиться на 200-му місці, після навіть держав Африки. За останні 10 років кількість модернізованих або новозбудованих ліфтів у нашій країні зменшилась у 15 разів.

Звичайний пасажирський ліфт у дев`ятиповерховому будинку за рік виконує 60 тисяч поїздок, проводить майже 70 тисяч циклів відкриття-закриття дверей, проходить до 10 тисяч кілометрів, знаходячись у русі майже 1300 годин, та перевозить до 9 тисяч тонн вантажів і пасажирів. За 20 років постійної експлуатації ліфт покриває відстань у 720 тисяч кілометрів, виконуючи при цьому 2-3 мільйони пусків.

Обов’язки експертної організації з оцінки ліфтів

- З огляду на це, - вважає технічний експерт лабораторії технічної діагностики та неруйнівного контролю ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” Олександр ЧЕРЕВАНЬ (на фото), - державі треба докорінно змінити ставлення до ліфтів. Передовсім, треба визначити господаря ліфта, хто повинен вести експлуатацію, обслуговування та ремонт підіймальної техніки. Інше питання, що потребує оперативного вирішення, - це адаптація українського законодавства, зокрема, технічних регламентів, до директив Євросоюзу. А на сьогодні положення чинних “Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів” все ще не відповідають повністю вимогам технічних регламентів. До того ж, згідно із законодавством про охорону праці, Держгір­промнагляд здійснює контроль і нагляд на тих підприємствах, які застосовують найману працю. У випадку з ліфтами, які встановлені у житловому господарстві, навіть об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) не мають достатньо юридичних повноважень, щоб самостійно і повною мірою співпрацювати зі спеціалізованими організаціями з ремонту, обслуговування, модернізації та експертної оцінки ліфтів.

- Олександре Леонідовичу, що входить в обов’язки експертної організації з оцінки ліфтів?

- Експертне обстеження ліфтів складається з таких етапів:

​. вивчення експлуатаційної і технічної документації та аналіз умов експлуатації;

​. перевірка технічного стану металевих конструкцій;

​. перевірка технічного стану механізмів;

. перевірка технічного стану електричного обладнання і вимикачів безпеки;

​. проведення електровимірювальних робіт;

​. проведення випробування ліфта;

​. оформлення результатів обстеження.

При виявленні під час обстеження відхилень від вимог нормативних документів, пошкоджень і відмов, які впливають на безпечну експлуатацію ліфта і загрожують безпеці експертів, для усунення яких потрібен ремонт, реконструкція чи модернізація, обстеження припиняється. Експертна організація складає та передає власнику відомість дефектів, пошкоджень і відмов для виконання відповідних робіт.

Після виконання ремонту, реконструкції чи модернізації власник сповіщає експертну організацію про закінчення робіт і потребу завершення обстежень. Експерти перевіряють повноту і якість виконання рекомендацій, викладених у відомості дефектів, пошкоджень та відмов, і при позитивному результаті перевірки продовжують обстеження, яке завершується проведенням електровимірювальних робіт і випробування ліфта, після чого експертна організація складає і передає власнику експертний висновок.

Обсяг випробування ліфта на відповідність вимогам Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів (ПББЕЛ), затверджених Держгіртехнаглядом України 17 червня 1992 року, та інших діючих нормативних документів визначається методикою експертного обстеження. Експертна організація здійснює відповідний запис у паспорті ліфта про результати обстеження і строк повторного експертного обстеження або виведення ліфта з експлуатації. Введення ліфта в експлуатацію здійснюється згідно з порядком, установленим ПББЕЛ.

Експертне обстеження ліфтів: мета і програма необхідних робіт

- З якою метою проводиться експертне обстеження ліфтів?

- Експертне обстеження ліфта проводиться у разі:

. закінчення граничного строку експлуатації;

.реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;

.аварії або пошкодження, спричиненого ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;

.виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

В інших випадках експертне обстеження ліфта проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця.

- Хто проводить експертне обстеження ліфтів?

. У нашій області цим займається Державне підприємство “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”, яке має висококваліфікований персонал, нормативно-методичну базу, обладнання та прилади для проведення експертних обстежень. Роботодавець не пізніше ніж за 5 днів до дати проведення експертного обстеження повідомляє нас у письмовій формі.

- Якими дозвільними документами регламентується право виконання робіт під час експертного обстеження та які кваліфікаційні вимоги до кандидатів в експерти?

Для виконання робіт при проведенні експертних обстежень ДП “Рівненський ЕТЦ” має:

.Дозвіл № 008.ПР.97, виданий Державним комітетом України з нагляду за охороною праці, термін дії - постійно.

. Свідоцтво № РТ-0025/2010 Держспоживстандарту України про атестацію лабораторії технічної діагностики і неруйнівного контролю ДП “Рівненський ЕТЦ”, чинне до 12.04.2015 року.

.Атестат про акредитацію ВЛТДіНК на відповідність ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, зареєстрований у Реєстрі НААУ 31 травня 2013 року за №2Н997, дійсний до 30 травня 2018 року.

.Атестат про акредитацію ВЕТЛ на відповідність ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, зареєстрований у Реєстрі НААУ 31 травня 2013 року за №2Н1098, дійсний до 30 травня 2018 року.

Кандидати в технічні експерти проходять первинне навчання та перевірку знань в ДП “Головний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду України”. Кваліфікаційні вимоги до кандидатів в експерти: вища технічна освіта; стаж роботи не менше 3 років; позитивна характеристика за місцем роботи.

“Висновок експертизи повинен бути конкретним, об’єктивним і доказовим”

- Що визначає робота експертної комісії?

- Для визначення строку безпечної експлуатації ліфта експертна організація:

​.аналізує результати проведених робіт;

​.визначає його залишковий ресурс;

​.готує технічне рішення щодо умов продовження строку безпечної експлуатації;

​. приймає рішення про умови і строк подальшої безпечної експлуатації ліфта з урахуванням режиму роботи та проведення власником заходів щодо забезпечення безпечної експлуатації ліфта або про припинення експлуатації.

Продовження експлуатації ліфта здійснюється на строк до прогнозованого переходу його у граничний технічний стан або на визначений строк.

Визначення залишкового ресурсу ліфта проводиться за організаційно-методичними документами з підтвердженням фактичної величини ресурсу за допомогою відповідних засобів вимірювальної техніки.

За результатами експертного обстеження експертною організацією можуть готуватись такі висновки:

​.продовження експлуатації ліфта згідно з установленими в експлуатаційних документах параметрами;

​.продовження експлуатації ліфта з обмеженням її параметрів та/або на визначений строк; - проведення ремонту ліфта;

​. проведення модернізації або реконструкції ліфта;

​.використання ліфта для іншого призначення;

​.виведення ліфта з експлуатації.

Висновок експертизи повинен бути конкретним, об’єктивним, аргументованим і доказовим, містити посилання на вимоги відповідних нормативних документів, у разі потреби - на науково-технічні і довідкові видання. Зміст виснов­ку експертизи повинен тлумачитися однозначно. Зміна експлуатаційних параметрів ліфта, що пропонується за результатами експертного обстеження, повинна підтверджуватися технічними розрахунками відповідно до вимог організаційно-методичних та нормативних документів.

У разі отримання негативного висновку експертного обстеження із зазначенням порушень вимог нормативно-правових актів, організаційно-методичних документів, а також виявлених дефектів, пошкоджень і несправностей, які негативно впливають на безпечну експлуатацію ліфта і загрожують безпеці працівників та інших осіб, роботодавець припиняє експлуатацію ліфта; експертна організація складає відомість з переліком дефектів, пошкоджень і несправностей та передає її разом з експертним висновком власнику ліфта для проведення ним відповідних відбудовних робіт. Інформація про це не пізніше ніж протягом 10 днів після закінчення експертного обстеження надсилається експертною організацією територіальному органу Держгір­промнагляду за місцезнаходженням ліфта.

На даний час ліфти, які ввозяться в Україну чи випускаються підприємствами України, відповідно до чинного законодавства підлягають сертифікації. Сертифікація - це діяльність з підтвердження відповідності продукції установленим вимогам. Вона здійснюється третьою, незалежною організацією. Майже в усіх країнах Західної Європи, США та Японії обов’язкова сертифікація набула значного поширення і пов’язана, як правило, з безпекою, охороною здоров’я і навколишнього середовища.

Органи сертифікації - це органи, що здійснюють сертифікацію і відповідають за її результати. Але вони обов’язково мають пройти акредитацію, тобто отримати офіційні повноваження на здійснення цієї діяльності. Одним з таких органів сертифікації є ДП “Рівненський ЕТЦ”, який пройшов відповідну процедуру та отримав статус органу з оцінки відповідності продукції вимогам технічних регламентів.

Спілкувався Олесь ДУБОВИК

31.07.2014


Переглядів: 856

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (857)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"