Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №694 від 16.02.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс діловий

Декларування доходів  –  інвестиції у розвиток громади

Декларування доходів – інвестиції у розвиток громади

Відповідно до норм Податкового кодексу України обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2014 році, передбачено для тих громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, або ж від двох чи більше податкових агентів, а також ті доходи, з яких протягом року податок не утримувався.

Заступник начальника ДПІ у м.Рівному Валентин Герман надав роз’яснення щодо особливостей проведення цьогорічної кампанії декларування, наголосивши на тих аспектах, які повинен чітко знати кожен декларант.

– Валентине Адамовичу, декларування доходів громадян — процедура обов’язкова, і вона повторюється з року в рік. Скажіть, будь-ласка, чим відрізняється цьогорічна кампанія декларування?

– Дійсно, декларування доходів є конституційним обов’язком громадян. І сплата податку з доходів фізичних осіб має важливе соціально-економічне значення, оскільки частка цього податку у місцевому бюджеті складає понад 76 відсотків. Тому рівняни повинні розуміти, що подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, вони підтримують саме місцевий бюджет, який формує соціальну політику регіону.

Цьогорічна кампанія декларування відбувається за тими ж правилами, що і минулорічна. Разом з тим, зверну увагу на окремі моменти. Насамперед на ті випадки, коли громадяни можуть не подавати декларацію. Зокрема, коли фізичні особи одержали спадщину чи подарунок та сплатили податок при нотаріальному посвідченні договору дарування чи при одержанні свідоцтва про право на спадщину, або якщо платник податку одержав дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Податковим кодексом оподатковується за нульовою ставкою, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Щодо обов’язкового подання декларації, то це зобов’язані зробити ті громадяни, які у 2014 році отримали: доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів); окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті (це суми заборгованості, за якими минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо у вигляді суми боргу платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності та інші); доходи від операцій з інвестиційними активами; іноземні доходи.

Також обов’язок щодо подання декларації виникає, якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати (у 2014 р. – 146160 грн.).

Крім того, декларують доходи і ті громадяни, які отримували у минулому році доходи від осіб, які не є податковими агентами. А це - успадковане майно (кошти, майно, майнові чи немайнові права), подарунки від фізичних осіб, дохід, отриманий при наданні майна в оренду, дохід від операцій з продажу (обміну) двох і більше об’єктів рухомого майна; дохід від операцій з відчуження рухомого майна за рішенням суду тощо.

– Розкажіть більш детально, куди, за якою формою та в які терміни необхідно подавати декларацію про доходи і майновий стан?

 – Декларацію слід подавати до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту). Громадяни, які зобов’язані надати декларацію про майновий стан і доходи за 2014 рік, повинні це зробити не пізніше 30 квітня 2015 року.

Що ж до форми декларації про майновий стан і доходи, то вона затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.12.13 р. №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Форму податкової декларації можна знайти на офіційному  веб-порталі  ДФС України (www.sfs.gov.ua), а подати декларацію можна не тільки на паперових носіях, але й засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису. Для зручності громадян Державною фіскальною службою запроваджено сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», який дозволяє заповнити декларацію в режимі он-лайн на веб-порталі служби.

– Щороку чимало рівнян подають декларацію щоб скористатись правом на податкову знижку. Нагадайте, які саме витрати дозволено включати до податкової знижки, щоб повернути частину сплаченого податку?

– Так, минулого року таким правом скористалось 1710 жителів Рівного і їм було повернуто понад 1,6 млн.грн. податку.

Нагадаю, що до складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, наприклад: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Оригінали таких документів не надсилаються до податкової інспекції, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки.

Найчастіше правом на податкову знижку користуються громадяни, які сплачували кошти за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, проценти за іпотечним житловим кредитом. Також можуть скористатись таким правом і ті громадяни, які перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, або ж понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу з використанням палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

Скористатись правом на податкову знижку можна до кінця цього року.

– Скажіть, чи можливо подати декларацію у позаробочий час або у вихідний день?

Так, це можливо. На період проведення кампанії декларування доходів громадян, працівники податкової інспекції працюють в Центрі обслуговування за подовженим графіком у робочі дні, а також приймають декларацій і надають консультації по їх заповненню у вихідні. Бланки декларацій надаються безкоштовно. Крім того, за консультацією можна звернутися до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС за телефоном  0-800-501-007  (всі дзвінки зі стаціонарних  телефонів  безкоштовні).

Тож ми запрошуємо рівнян не зволікати з поданням декларацій про майновий стан і доходи і скористатися можливістю подати її в будь-який зручний час. Запевняю, що кожен декларант матиме можливість без поспіху заповнити і подати декларацію.

16.02.2015


Переглядів: 950

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21064)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17207)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14463)
• Допомога під час карантину [967] (14378)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14221)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14031)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13906)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13876)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13858)
• Живи до ста! [965] (13848)
• Бюджет і ми… [965] (13783)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13773)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13654)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13565)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13563)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13502)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13114)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13096)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (743)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (83)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (74)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (74)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (74)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (72)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (71)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (69)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (67)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (65)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"