Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №739 від 28.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Державна справа

Чому в Україні побутові відходи не приносять високі доходи?

Чому в Україні побутові відходи не приносять високі доходи?

“КАТП-1728” працює на європейську перспективу Рівного – комфортного міста для його жителів та гостей

Ідею шведських підприємців в Україні підняли б на сміх. Вони запропонували державі імпортувати ... сміття. Але в Швеції до них прислухалися. Обсяги переробки твердих побутових відходів в європейських країнах постійно збільшуються. Наприклад, Швейцарія, Німеччина та Швеція, за даними Євростату, вже досягли показника в 0% прямого захоронення побутових відходів. А Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія та Австрія досить наближені до цього показника.

Дуже цікавий досвід пострадянських країн - членів Європейського союзу, які протягом 23 років незалежності суттєво знизили обсяги захоронення побутових відходів за рахунок впровадження їх роздільного збирання, сортування та переробки. Так, у 2012 році в Естонії захоронювалося вже лише 27% побутових відходів, в Литві - 44% та в Латвії - 46%.

Проте в Україні, незважаючи на постійне збільшення населених пунктів, залучених до роздільного збирання побутових відходів (у 2011 році - 130 населених пунктів, у 2013 році - 503), близько 96% побутових відходів захоронюється, а населення лише на 78% охоплено послугами з вивезення побутових відходів.

“Ситуація з переробкою побутових відходів в Україні не має право на подальше існування і потребує активного втручання як органів державної влади та органів місцевого самоврядування, так і представників бізнес-структур та громадськості”, - вважає директор рівненського комунального підприємства “КАТП-1728” Ростислав КРАЛЮК (на фото).

“Рівне входить у десятку кращих міст України за чистотою”

- Ростиславе Миколайовичу, в Рівного є шанс стати європейським містом, прикладом для всієї країни за чистотою?

- Я побував у багатьох містах, тож можу впевнено стверджувати - в цьому мене підтримають і численні гості обласного центру, що Рівне по праву входить у десятку кращих міст України за чистотою. Отже, маємо хорошу базу для того, щоб реалізувати європейську перспективу рідного міста, яка об’єднує владу, комунальну службу та громаду Рівного. Міська влада надає посильну допомогу нашому підприємству. Торік нам виділили понад два мільйони гривень з коштів природоохоронного фонду, на які ми придбали автомобіль-сміттєвоз і бульдозер (а це техніка, яку через фінансову скруту не купували останні півтора десятка років) та оцинковані євроконтейнери. Ми вдячні за розуміння і підтримку міському голові Володимиру Хомку, управлінню економіки міста, управлінню житлово-комунального господарства та іншим структурам, з якими тісно співпрацюємо.

- Чи є позитивні зрушення в запровадженні роздільного збирання сміття в Рівному?

- Враховуючи те, що наше підприємство обслуговує мікрорайони “Північний” та “Льонокомбінат”, у другому півріччі поточного року обладнали 32 сучасні майданчики для роздільного збирання сміття, де поряд із контейнерами для збирання звичайних відходів життєдіяльності людини розмістили 40 контейнерів для ПЕТ-пляшок та поліетилену, 10 - для паперу та 10 - для скла. Така технологія збирання вторинної сировини дозволить не тільки розвантажити місцевий сміттєполігон, який знаходиться на нашому балансі, а й заробляти певні кошти від реалізації побутових відходів. Законом України “Про відходи” передбачено обов’язкове створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення не перероблених (не оброблених) побутових відходів.

“Коли держава не може, рушієм змін маємо стати ми самі”

- До речі, чи вичерпав рівненський сміттєполігон свій граничний термін експлуатації?

- Нагадаю, що полігон був відкритий у 1959 році, тож знаходиться в експлуатації вже 56 років і займає площу 21,15 гектара. В середньому сюди щороку вивозять понад 90000 тонн сміття. Санстанція постійно перевіряє стан сміттєзвалища, бере проби ґрунту та води. Виходячи з відповідності цих критеріїв, видається санітарний паспорт на подальшу експлуатацію полігону, який чинний протягом п’яти років. Останній раз полігон отримав такий паспорт у 2013 році. Наступне обстеження полігону буде проведено в 2018 році. Однак, випереджаючи його результати, зазначу, що ще рано говорити, що полігон вичерпав свій ресурс або створює загрозу довкіллю. Ми ж не тільки вивозимо на полігон відходи, а й проводимо відповідні технологічні заходи по їх захороненню, зокрема, засипка відходів грунтом та їх ущільнення.

- А чи є плани більш ефективного використання полігону, наприклад, для виробництва альтернативної енергії?

- Такі плани є, і не тільки плани - вже досягнуті конкретні домовленості з київським ТОВ “Мастер Енергоінвест”, яке ще в жовтні 2014 року підписало з мерією Рівного меморандум про наміри. Столичний інвестор планує запустити виробництво біогазу для виробництва електроенергії на рівненському сміттєполігоні до кінця 2015 року. Вартість проекту - 20 мільйонів гривень. Для добування звалищного газу “Мастер Енергоінвест” планує встановити австрійське обладнання, яке є одним із кращих.

Зрозуміло, що для реалізації масштабних екологічних проектів держава має залучати інвесторів, пропонувати їм дотації та преференції оподаткування. Щоб наблизитися до європейських стандартів, необхідні не лише відповідальність та нові підходи щодо зберігання, переробки та утилізації відходів, а й у певній мірі зміни у свідомості. Адже коли держава не може, рушієм змін маємо стати ми самі.

“Влада не сформувала механізм ціноутворення на захоронення ТПВ”

- Діючі тарифи на вивезення твердих побутових відходів дають можливість підтримати, бодай, мінімальну рентабельність “КАТП-1728”?

- Особливість діючих сьогодні тарифів в тому, що вони включають не тільки вивезення ТПВ, а й захоронення їх.

З останнім маємо проблему. Так ще в 2012 році, коли ці тарифи затверджувала міська рада, у тарифі на захоронення була ставка екологічного податку 1,25 грн. У зв’язку з прийняттям нового Податкового кодексу вона з кінця 2012-го - початку 2013 року почала зростати і нині становить 3,17 грн., через що наше підприємство тільки за минулий рік отримало збитки зі сплати екологічного податку на 1,5 мільйона грн. Головний регулятор тарифів в Україні - НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - О.Д.) - відмовляється регулювати цей тариф, бо він, мовляв, не ліцензований, а Верховна Рада не вважає проблему його ліцензування вартою її уваги, хоча саме вона повинна вирішити її на законодавчому рівні. До речі, в Коаліційній угоді одним із пунктів було прописано, що в першому кварталі 2015 року функції формування тарифу на захоронення відходів буде передано місцевому самоврядуванню. Рік минув, а ніяких змін не відбулося. Влада не сформувала механізм ціноутворення на захоронення твердих побутових відходів. Тому і збитків комунальникам, як це передбачено законом, не відшкодовує.

- Які нові форми роботи зі споживачами комунальних послуг впровадило підприємство та яка їх результативність?

- Наше підприємство ще в грудні минулого року долучилося до системи Єдиного рахунку на сплату комунальних платежів, що діє в Рівному. Наразі за його допомогою можна оплатити послуги, які надають “КАТП-1728”, “Санком-Рівне”, “Рівнеоблводоканал” та “Рівнетеплоенерго”. Такий рахунок має низку переваг. Окрім того, що це зручно для споживачів, він дозволяє підприємствам оптимізувати свої витрати та дещо стримує зростання тарифів. Ми провели моніторинг громадської думки щодо цього нововведення й отримали схвальні відгуки споживачів наших послуг.

“Зросла культура людей, краще стали працювати комунальники”

- За останні кілька років Ви відчули що Рівне стало чистішим, менше стало нарікань населення на роботу комунальників.

- Передовсім зазначу, що в обласному центрі вже практично не має стихійних звалищ. З одного боку, безперечно, зросла культура людей, які починають все більше орієнтуватися на європейські стандарти життя та поведінки в громадських місця, а з іншого - краще стали працювати комунальники, які старанно підтримують чистоту в нашому місті. Нові контейнери та сучасні сміттєвози “КАТП-1728” (останній на базі шасі автомобіля МАЗ (євро 4) придбали в листопаді), що з’явилися в Рівному, формують нову екологічну свідомість і в дорослих, і в дітей.

- Ростиславе Миколайовичу, два з лишком роки тому Ви очолили “КАТП-1728”. Для Вас це призначення було несподіваним?

- До того я працював начальником відділу торгівлі та побутового обслуговування населення управління економічного розвитку і торгівлі Рівненської райдержадміністрації, тож доводилося займатись і питаннями комунальної сфери. На новому ж місці роботи ці питання стали для мене основними, а ефективне вирішення їх вимагає постійного професійного самовдосконалення, знання виробничих технологій, методів управління колективом, вивчення громадської думки та застосування їх у повсякденній роботі підприємства, спрямованій на перетворення обласного центру в чисте європейське місто, де комфортно почуватимуть себе як жителі, так і гості Рівного.

- Ваші новорічні побажання рівнянам.

- Рік, що завершується, збагатив комунальників новим досвідом. Ми працювали і будемо працювати так, щоб навіть при скромних можливостях КАТП-1728 наші люди не мали проблем у побуті або відчували їх мінімально. Зустрічаючи Новий рік, святкуючи Різдво Христове, хочеться побажати всім нам віри в себе, у процвітання рідного міста. Тож нехай 2016 рік стане сприятливим для втілення всіх благих починань на користь нашої громади! Нехай ці чудові свята будуть радісними та щедрими, а Новий рік, шановні рівняни, виправдовує Ваші добрі надії та прагнення, принесе мир, щастя і впевненість у завтрашньому дні! Здоров’я, добробуту та сімейного затишку Вам і Вашим рідним! Веселих свят!

28.12.2015Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 903

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (794)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"