Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №757 від 05.05.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

НЕ ПРОПУСТІТЬ СЕЗОНУ ЛИСТКОВИХ ОВОЧІВ

НЕ ПРОПУСТІТЬ СЕЗОНУ ЛИСТКОВИХ ОВОЧІВ

Вони поповнять організм вітаміном В 9   - речовиною для відновлення крові та клітин

1940 р. учені провели одне цікаве дослідження. Піддослідних тварин тримали на дієті, збагаченій усіма відомими на той час вітамінами. Але виявилося, що цього недостатньо: у тварин розвивалися захворювання і затримувався ріст. Науковці почали посилено шукати невідомого чинника росту. І знайшли його. Під час вирощування курчат на штучній дієті їм додавали у їжу екстракти листя шпинату й петрушки, які сприяли повноцінному розвитку птахів. Учені стали досліджувати ці рослини і виділили з них досі не знану речовину, яку назвали фолієвою кислотою (від латинського слова folium — “листя”), або вітаміном В9 .

ВІДНОВЛЮЄ КРОВ

І КЛІТИНИ

Чим же корисний вітамін В9 ? Основні функції фолієвої кислоти — участь у продукуванні еритроцитів, лейкоцитів, підвищенні вмісту гемоглобіну; регулюванні процесу поділу та виробленні клітин. Тому цей вітамін особливо важливий для росту, розвитку, забезпечення відновних процесів в організмі. Фолієва кислота відіграє важливу роль в обміні білків, у синтезі РНК, в утворенні в організмі деяких амінокислот. Цей вітамін має благотворний вплив на обмін холестерину (бере участь у видаленні жиру, який накопичився в печінці) і деяких вітамінів, стимулює імунну систему. Крім того, фолієва кислота поліпшує апетит, особливо якщо відчувається занепад сил, сприяє повнішому засвоєнню заліза (запобігає виникненню анемії), регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі, забезпечує здоровий вигляд шкіри тощо.

ЗАПОБІГАЄ ХВОРОБАМ

ВАГІТНИХ ТА ДІТЕЙ

Фахівці рекомендують майбутнім матусям приймати фолієву кислоту ще до зачаття (приблизно за 3 місяці). Накопичившись в організмі, ця речовина надає потрібний “будматеріал” для формування і росту клітин плода, розвитку всіх його органів і тканин. А ще допомагає виносити дитинку: запобігає передчасним пологам, відшаруванню плаценти, серйозним природженим дефектам, зокрема ушкодженню головного та спинного мозку. Крім того, допомагає уберегти дитяче здоров’я від майбутніх небезпечних хвороб. Зокрема, як показали американські дослідження, завдяки добавкам кислоти вдалося уберегти немовлят, що перебували в особливій групі ризику передчасних пологів, від церебрального паралічу, розумової відсталості, хронічних легеневих захворювань і сліпоти. Цей вітамін потрібен для природного росту, а також розвитку кровоносної та імунної системи. А всім відомо, що вагітність і зниження імунітету — практично нерозлучні поняття. У той час як вагітна віддає всі свої сили на здоров’я майбутньої дитини, її організм, буває, відчуває нестачу вітамінів і різке зниження імунітету. Нестача фолієвої кислоти може перешкодити нормальному перебігу вагітності, а це спричиняє токсикоз, анемію, депресію. За дефіциту цієї речовини також розвивається недокрів’я, збільшується ризик затримки розумового розвитку дитини. Якщо жінка прийматиме вітамінну добавку принаймні за рік до вагітності, удвічі зменшить ризик передчасних пологів, а також убереже плід від багатьох небезпечних патологій. Річ у тім, що фолієва кислота — життєво важливий вітамін, який допомагає запобігти дефектам розвитку нервової трубки у майбутньої дитини, таким як тріщина хребта (коли в новонародженого спинно-мозковий канал залишається незакритим із оголеними спинним мозком і нервами) чи аненцефалія (природжена відсутність головного і спинного мозку), гідроцефалія (водянка головного мозку), мозкова грижа. Нервова трубка розвивається дуже швидко після зачаття, з неї формується спинний мозок дитини. Дослідження доводять, що збільшення вживання кількості фолієвої кислоти дає можливість у 70% випадків уникнути тріщин спинного мозку.

ДЕ МІСТИТЬСЯ ФОЛІЄВА КИСЛОТА

Натуральним джерелом фолієвої кислоти є овочі з темно-зеленим листям (шпинат, броколі, петрушка, капуста, зелена цибуля, зелений горошок, квасоля, сочевиця, спаржа, соя, буряки, морква, томати), волоські горіхи, морква, деякі фрукти (особливо цитрусові, кавуни, персики, абрикоси), зародки пшениці, борошно грубого помелу, дріжджі, гречані, вівсяні та рисові крупи, пшоно, томатний сік, сухе молоко, мед, вершки, кефір, насіння соняшнику. Цілющі властивості також мають зелене листя берези, липи, подорожника, кульбаби,  кропиви, деревію, м’яти, настої із зеленого листя малини, чорної смородини, шипшини, хвої. Багаті на фолієву кислоту і продукти тваринного походження: яловича печінка, твердий та м’який сир, нирки, яєчний жовток, ікра, ставрида, печінка тріски. Під час приготування їжі фолієва кислота розпадається. І що довше їжа готується, то менше в ній залишається вітаміну В9 . Тому корисніше їсти страви сирими або приготованими на парі. Якщо все ж потрібно варити або смажити, то слід робити це швидко, на великому вогні і по можливості в закритому посуді.

КОМУ ОСОБЛИВО ПОТРІБНА ФОЛІЄВА КИСЛОТА?

Трапляється, продукти харчування не можуть забезпечити надходження фолієвої кислоти в організм повною мірою. Вагітним і матерям-годувальницям, жінкам із надмірною масою тіла або тим, хто страждає від цукрового діабету, слід приймати таблетки, аби отримати вітамін В9  в рекомендованій кількості. Добова норма вживання фолієвої кислоти залежить від раціону і загального стану організму. Здоровій людині достатньо 400 мкг (тисячна частка міліграма), під час вагітності жінці потрібно вдвічі більше — 800 мкг; матері-годувальниці — 600 мкг. Таблетки приймають перорально після прийому їжі. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем про доцільність прийому цього препарату. Передозування фолієвої кислоти — не менш небезпечне, ніж її нестача в організмі. Для кожного конкретного випадку препарат і дозу лікар підбирає індивідуально (деколи вона може перевищувати середню норму). Особливо слід вживати фолієву кислоту жінкам, які бажають завагітніти, а також під час приймання протизаплідних таблеток, за надмірного вживання сечогінних трав і бактерицидних ліків. Засвоєння В9  зменшується за поганої роботи кишечнику (у ньому відбувається всмоктування вітаміну), одночасного вживання аналгетиків, антибіотиків, протисудомних препаратів. А збільшується, коли в раціоні переважають продукти, багаті клітковиною, сухофрукти (чорнослив, курага), свіжоприготовані соки і, звичайно ж, зелень. Крім того, для засвоєння фолієвої кислоти потрібно стежити, щоб разом з їжею в організм надходили всі інші вітаміни групи В, а також вітамін С, які сприяють її активному   засвоєнню.

ПРИЧИНИ Й ОЗНАКИ НЕСТАЧІ ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ

У розвитку вітамінної недостатності головну роль відіграє харчовий чинник — вітамін руйнується під час кулінарної обробки продуктів, а також тривалого дефіциту в раціоні білків (м’ясних, молочних продуктів, риби, яєць тощо) та вітамінів С, В6, В12 . Нестача фолієвої кислоти може виникнути в разі різних захворювань травного тракту, за яких порушується її всмоктування. Приміром, за хворої печінки порушується обмін фолієвої кислоти. Своєю чергою нестача фолієвої кислоти в організмі може спровокувати анемію, хвороби органів травлення, кровоточивість ясен, підвищену стомлюваність, головний біль, блідість, зниження маси тіла, дратівливість, погіршення пам’яті, понос тощо. Тому за цих хвороб потрібно звернути увагу на продукти, що містять вітамін В9 , а можливо (за призначенням лікаря), і пройти курс лікування аптечними препаратами фолієвої кислоти.

05.05.2016


Переглядів: 1261

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (727)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"