Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №761 від 02.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Чи вмієте ви приймати таблетки?

Чи вмієте ви приймати таблетки?

По-перше, можна уникнути виражених побічних дій, якщо приймати різні таблетки окремо, а не все відразу за один прийом.

По-друге, вкрай небезпечно вживати ліки після закінчення терміну зберігання, оскільки хімічний склад препарату міг змінитися.

По-третє, ніколи не відносьтеся до призначень лікаря бездумно. Якщо терапевт виписав вам одні ліки, окуліст - інші, стоматолог - треті, а кардіолог - четверті, обов’язково поверніться знову до терапевта або зверніться за консультацією до фармацевта. Нехай вони проаналізують препарати на сумісність, щоб запобігти їх суперечливій взаємодії, і замінять якісь ліки безпечним аналогом. Є й інші дуже важливі правила.

Чим запивати?

Один приклад: недавні дослідження показали, що оральні контрацептиви не можна змішувати з напоями, що містять кофеїн. При такому поєднанні контрацептиви, знижують здатність організму до розщеплення кофеїну, з’являється гіперактивність і безсоння. Тому в більшості випадків важливо, чим запивати пігулку.

Аспірин сильно дратує слизовуу оболонку шлунково-кишкового тракту. Тому приймати ці ліки слід тільки після їжі. Розчинну таблетку слід опустити саме в ту кількість води, яка вказана у вкладиші, а звичайну таблетку краще розкришити або розжувати і запити чистою водою, тоді вона швидше потрапить у кров.

Якщо прописані етазол, норсульфазол, сульгін, сульфадиметоксин, знадобиться стакан мінералки. Справа в тому, що сульфаніламіди часто викликають порушення з боку нирок, а рясне лужне питво допоможе позбутися від непотрібних проблем.

Антибіотики в жодному разі не можна запивати молоком. Адже кальцій, що міститься в молоці вступає в реакцію з антибіотиками (особливо з тетрацикліном) і утворює важкорозчинні сполуки. До речі, кип’ячена вода кімнатної температури - найкраща «запивочка» для більшості таблеток.

Особлива розмова - грейпфрутовий сік. Його не можна поєднувати із засобами, що знижують вміст холестерину в крові, імунодепресантами, еритроміцином, оральними контрацептивами, тамоксифеном, протипухлинними препаратами, віагрою та її аналогами. Грейпфрутовий сік не виводить ліки з організму. Результат - передозування.

А от з журавлинним соком не сумісні антикоагулянти - препарати, що зменшують згортання крові. Якщо це правило не дотримуватися, можуть відкритися кровотечі в шлунково-кишковому тракті.

Не слід пити спиртне під час прийому ліків. Поєднання алкоголю з протигістамінними препаратами, інсуліном, транквілізаторами і таблетками, що знижують кров’яний тиск, може призвести до збільшення сонливості, що особливо небезпечно, якщо ви сідайте за кермо.

Антибіотики теж не варто змішувати зі спиртним, інакше ви будете страждати від припливів крові до голови, від запаморочень і нудоти.

У літньому віці, коли спиртне затримується в крові довше, наслідки такого поєднання можуть бути ще більш неприємними. Наприклад, нітрогліцерин під впливом алкоголю змінює свою дію і не приносить такого необхідного полегшення серцю.

Жарознижуючі таблетки укупі з чарочкою-другою спиртного завдадуть масованого удару слизовій оболонці шлунка. Особливо небезпечний алкоголь діабетикам, оскільки під його впливом рівень цукру в крові спочатку підвищується, а потім падає.

Коли приймати таблетки?

Засоби екстреної допомоги, звичайно, приймають незалежно від часу доби - якщо піднялася температура або почалася коліка, вже не до графіків. Але ефективність ліків, як давно помітили лікарі, залежить і від часу прийому. Серцеві засоби та препарати від астми приймають ближче до півночі, а від виразки - рано вранці і пізно ввечері, щоб запобігти «голодному болю». Не чекайте від ліків миттєвого результату і не приймайте, не дочекавшись, подвійну дозу. Більшість таблеток починає діяти через 40 - 60 хвилин. Виняток - ті, що для швидкого всмоктування кладуть під язик (наприклад, нітрогліцерин, гліцин).

Заїдати?

Приймаючи таблетки, треба дотримуватися певної дієти. Перепарати які поліпшують травлення - фестал, мезим-форте та інші ферментні препарати краще приймати безпосередньо під час їжі. Не можна змішувати аспірин із гострою їжею і цитрусовими за годину до і через годину після прийому таблеток. Якщо ви не дотримуєтесь цього правила, подразнення слизової шлунка вам забезпечено.

При прийомі антидепресантів краще виключити продукти, що містять тирамін: сир, дріжджі, соєвий соус, рибну ікру, авокадо. Інакше вам зіпсують день сильна сонливість і високий тиск.

Таблетки тетрациклінового ряду, як ми вже попередили, не переносять сусідства з молочними продуктами. За годину або два до і після прийому ліків відмовтеся від молока в будь-якому вигляді, сиру, йогурту.

Якщо людина приймає гормональні препарати, їй важливо забезпечити організм білковою їжею.

Вітаміни вимагають жирів, а препарати, що регулюють травлення, навпаки, з жирною їжею не поєднуються. Шпинат, ревінь, чай і хліб з висівками, з’єднуючись з кальцієм, що містяться в багатьох вітамінах, заважають організму його засвоювати.

Як ковтати?

Щоб ліки швидше потрапило в кров і виконали своє завдання, американська медична асоціація пропонує наступний спосіб прийому таблеток. Наберіть в рот трохи води і відкиньте голову назад. В момент ковтання нахиліть голову вперед. Потім запийте ліки повною склянкою води, якщо в анотації до ліків немає інших вказівок.

Не можна гризти або розкручувати капсули: желатинову оболонку придумали не для краси, а щоб забезпечити «доставку» ліки за призначенням - в шлунково-кишковий тракт. Є ще одна причина, за якою не можна пошкоджувати оболонку пігулки: в останні роки лікарі все частіше призначають засоби так званого пролонгованої (продовженого) дії, які вже не потрібно приймати по 5 разів на день - оболонка в таких випадках забезпечує повільне вивільнення ліків, і ушкоджувати її не можна.

Ніколи не ковтайте таблетки лежачи: вони можуть почати розкладатися в стравоході, що призведе до печії, нудоти і блювоти.

02.06.2016


Переглядів: 1760

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (779)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"