Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №762 від 09.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Принцип Фаберже

Принцип Фаберже

Знаменитий підприємець, ювелір, художник-дизайнер і реставратор, який перетворив невелику майстерню батька в найбільше ювелірне підприємство Російської імперії і одне з найбільших в усьому світі. У 1902 р в залах палацу барона фон Дервіза на Англійській набережній Санкт-Петербурга відбулася перша виставка знаменитого російського ювеліра Карла Фаберже. Вона проходила під заступництвом Її Величності Государині Імператриці Олександри Федорівни і за участю багатьох членів імператорської сім’ї та представників вищої знаті столиці. Для розміщення дорогоцінних ювелірних творів Імператорський Ермітаж надав красиві пірамідальні вітрини у вигляді позолочених грифонів.

Ці вітрини і зараз можна побачити в залах Ермітажу. У них виставлені великодні яйця, що належали царській родини, кам’яні квіти, фігурки та інші витончені дрібнички з великокнязівських колекцій, із зібрань княгинь Юсупової, Долгорукової, Куракіної, графинь Воронцової-Дашкової, Шереметєвої, Орлової-Давидової. Минуло понад сто років. За ці роки відбулися десятки виставок Карла Фаберже в різних країнах світу, але ні одна з них не була такою ж представницькою за складом власників і тих, на замовлення яких робилися безцінні експонати.

Те шанобливе ставлення, яке ім’я Фаберже досі викликає у всьому світі, пов’язане з революцією в ювелірній справі, яку Карл зробив відразу після того, як прийняв від свого батька ювелірну майстерню. Молодий ювелір проголосив принцип, відповідно до якого цінність вироби визначалася не багатством використаних матеріалів, а мистецькою вишуканістю моделі і майстерністю виконання. Час довів справедливість девізу, яким Фаберже керувався протягом усього свого життя: «Якщо вся цінність дорогих речей полягає лише в безлічі діамантів або перлів, то вони мене мало цікавлять». Художній дар Фаберже сучасники порівнювали з генієм Бенвенуто Челліні.

Але організаторський талант цієї людини викликає не менше здивування. За конструкторські знахідки і технічну віртуозність його величали «Лівша Петербурга», а за неповторний стиль - «співаком витончених мрій». Сам же майстер іменував себе досить скромно і з гідністю - «Постачальник Найвищого двору». Карл до 26 років придбав блискучі знання ювелірної справи в усій її глибині і історичної широті і зміг з повною підставою взяти в свої руки справу батька. А неабиякий талант молодого людини, підкріплений ґрунтовними знаннями, став основою майбутнього успіху. Сприйнятливий до всього нового, він точно вловив модні віяння в мистецтві кінця XIX в. Поки провідні ювеліри Європи віддавали данину смакам і стилям минулих епох - ренесансу, рококо та ампіру, - Фаберже молодший почав сміливо експериментувати в новому художньому напрямку - модерні. Тяга до технічних нововведень змушувала майстра невтомно вивчати всі відомі в ювелірній справі прийоми, постійно відвідувати музеї і бібліотеки, не пропускати жодної художньої виставки і всюди знайомитися з обдарованою ювелірами.

Його відрізняло рідкісне вміння не тільки відшукувати чудових фахівців і переконувати їх переїжджати в Петербург, а й створювати умови для плідної роботи. Фаберже об’єднав численні майстерні батька, де працювало на той час близько 500 робітників. На чолі кожної майстерні був поставлений талановитий керівник: М. Е. Перхин, Ю. А. Раппопорт, Е. А. Коллін, А. Ф. Холлмінг і ін. За умовами контракту, ці майстри працювали тільки на Фаберже і мали право самі набирати і навчати персонал. Карл вважав, що необхідно довіряти висококласним майстрам, даючи їм права підписувати свої власні твори. Основний принцип роботи в майстернях Фаберже був простий - кожен виріб має бути виготовлено в одній майстерні одним майстром. Майстри самостійно приймали всі рішення, починаючи від розробки дизайну і закінчуючи остаточною обробкою свого ювелірного твору. Тим самим виріб «Фаберже» було не безіменною продукцією Будинку, а роботою автора, ім’ям якого вона була підписана. В цьому і полягав секрет феноменального успіху «Фаберже».

У 1882 р на Всеросійській художньо-промисловій виставці в Москві вироби фірми привернули Олександра III і його дружини Марії Федорівни. Карл отримав заступництво царської сім’ї та звання «Ювеліра Його Імператорської Величності і ювеліра Імператорського Ермітажу». У тому ж році в фірмі почав працювати брат Карла Агафон, що став незабаром і головним художником. Образотворче чуття Агафона Фаберже багато в чому сприяло успіху фірми.

На нюрнберзької «Виставці образотворчих мистецтв» в 1885 р фірма отримала міжнародне визнання, а копії скіфських скарбів удостоїлися золотої медалі. Керуючи великим, ретельно підібраним штатом першокласних ювелірів, Карл входив в усі найдрібніші деталі роботи. У його московському магазині була влаштована теплиця, в якій вирощувалися найрізноманітніші рослини, що служили моделями для мініатюр з каменю. З розширенням виробництва і зростанням замовлень були виділені самостійні майстерні золотих, емалевих, срібних виробів, камнерезная майстерня і майстерня з виготовлення знаків, жетонів і орденів. Традиція дарувати на Великдень спеціально виготовлені і прикрашені яйця з’явилася в XVI ст., коли французькому королю Франциску I було піднесено дерев’яне різьблене яйце із зображенням Страстей Господніх. Позолочені і розмальовані яйця стали традиційними подарунками при королівських дворах.

У Росії перше таке яйце з дорогоцінних матеріалів було замовлено Фаберже в 1885 р. Олександром для подарунка своїй дружині, імператриці Марії Федорівни. Надалі майстри фірми робили ці подарункові сувеніри щорічно. Умови виготовлення були такими: яйцеподібна форма, сюрприз всередині, про який ніхто не повинен знати, навіть імператор, і неможливість повторень. Тільки для вінценосної сім’ї Романових Фаберже створив 50 царських крашанок - справжніх шедеврів ювелірного мистецтва. Усередині кожного яйця був відтворений епізод з життя царської сім’ї. Коли яйце відкривалося, звучала прекрасна музика, відтворена мініатюрним механізмом. Найбільш відомий виріб в цьому жанрі - яйце, присвячене 300-річчю дому Романових. Воно прикрашене вісімнадцятьма мініатюрними портретами представників династії в алмазних рамках. Вгорі і внизу на яйці укріплені плоскі діаманти, крізь які видно дати «1613» і «1913». Всередині яйця обертається глобус, на якому поміщене золоте накладне зображення північної півкулі: на одному - кольоровим золотом позначена територія Росії в межах 1613, на іншому - в межах 1913 р. Поверхня яйця в просторі між слайдами прикрашена карбованими геральдичними царськими вінцями і коронами. Підставкою служить лита срібна позолочена фігура гербового орла, укріплена на круглій підставці з пурпурину, що імітує державний щит.

Карл в кожному новому виробі намагався перевершити попереднє оригінальностю, дотепністю задуму, якістю виконання. У майстернях Фаберже всі речі виконувалися тільки в одному екземплярі, а якщо замовник наполягав на повторенні, то вносилися зміни таким чином, щоб кожен виріб залишалося оригінальним. Предмети, що не відповідають високим критеріям фірми, безжально знищувалися або продавалися без клейма. Піком слави Дому Фаберже стала Всесвітня виставка 1900 р У Парижі. Карл Фаберже був одним з членів журі, а його вироби експонувалися в окремому залі. Після цієї виставки він отримав звання «Майстра Паризької гільдії ювелірів» та орден Почесного легіону. Паризька гільдія майстрів золотого справи нагородила його званням метра. Старший син Карла, Євген, там же отримав пальмову гілку - знак офіцера Академії витончених мистецтв, а багато фахівців фірми були відзначені золотими і срібними медалями. У тому ж році сім’я Фаберже і його фірма переїхали в новий будинок. Перед цим, під час повної перебудови будівлі, був заново оброблений фасад, для чого вперше в історії міста використовували червоний граніт з Карелії.

У 1902 р в Петербурзі з величезним успіхом пройшла благодійна виставка виробів Фаберже. На ній вперше предмети, виготовлені на замовлення титулованих осіб, були представлені широкому загалу. Один зал був повністю відведений під вироби фірми, що належали Імператорському двору.

Напередодні 1914 року в майстернях Фаберже працювало близько 600 осіб. Перша світова війна скоротила виробництво, але фірма пристосувала свої майстерні до потреб воєнного часу. Спочатку в них робили судки, тарілки, кружки, тютюнниці, а після отримання військового замовлення стали випускати ударні і дистанційні трубки, гранати, частини приладів. Там же випускалися брошки з золота і діамантів зі знаком Червоного Хреста. Військове відомство неодноразово ставило вироби фірми Фаберже в приклад за точність і ретельність виготовлення. При цьому Фаберже не переставав виконувати замовлення і для царської сім’ї.

До 1914 р фірма Фаберже створила близько 100 тис. предметів. У цей час поряд зі старими майстрами в ній вже працювали чотири сини Карла. Всі вони навчалися в Петербурзі і були здатними художниками. Сини керували відділеннями фірми: Євген і Агафон в Петербурзі, Олександр - в Москві, а Микола - в Лондоні. Перша світова війна завдала сильного удару добробуту фірми, а революція 1917 р. знищила її зовсім. Відділення фірми закрилися в 1918 р, магазин в Москві працював до лютого 1919 р. У 1918 р за допомогою Британського посольства Карл Фаберже поїхав з родиною з Петрограда до Швейцарії (в Росії залишився тільки Агафон Карлович). За кордоном, позбавлений можливості займатися улюбленою справою, він болісно страждав від бездіяльності. Навколишні в цей період часто чули від нього: «Таке життя - це вже не життя, коли я не можу працювати і приносити користь. Так жити немає сенсу».

У Лозанні 24 вересня 1920 р великого майстра не стало. Трохи пізніше його прах був перевезений до Франції і похований в Каннах.У паризькій еміграції Євген та Олександр Фаберже відкрили невелике підприємство «Фаберже і К°», яке торгувало старими виробами фірми, а також займалося виготовленням і проектуванням нових. Воно було закрите в 1960 р, коли помер останній з членів сім’ї, Євген Фаберже. І хоча магазин фірми існує до цих пір, тепер у нього інші власники. Агафон Карлович, великий знавець каменю, вже після революції разом з академіком Ферсманом був членом комісії, що описувала Алмазний фонд СРСР. У грудні 1927 р він з сім’єю пішов до Фінляндії по льоду Фінської затоки. Його син Олег жив і недавно помер в Гельсінкі, ювелірною справою не займався. Молодший з братів Фаберже, Микола, ще в 1906 р відкрив філію фірми в Лондоні. І хоча в 1917 р. йому довелося закрити магазин, з англійської столиці він не поїхав. Тут народився його син Тео, який згодом продовжив справу діда і батька.

Тео, єдиний з нині живих нащадків династії Фаберже, який працює не тільки з дорогоцінними каменями, але також займається різьбою по дереву і слонової кістки. За всю історію Дому Фаберже було виготовлено понад 150 тисяч ювелірних виробів. Після революції радянський уряд продав в Великобританію і США значну частину унікальної колекції. З 56 пасхальних яєць вісім були знищені, і лише десять зберігаються сьогодні в Палаті зброї в Москві. Решта розпорошені по приватних колекціях в різних країнах.

09.06.2016


Переглядів: 1078

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21182)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14132)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13978)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13969)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13665)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13189)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (485)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"