Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №791 від 29.12.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс мандрівника

Історія новорічних свят

Історія новорічних свят

Наближення Нового року – це не просто переддень нових 12 місяців. Усе набагато складніше: це – ворота, які ведуть в нове, ні з чим незрівняне життя, сповнене тих самих чудес, в які ми вже й не віримо. Але ж у Новий рік можливо все, чи не так? Недарма народна мудрість каже: як зустрінеш його, так і проведеш. Новий Рік - одне із найзагадковіших свят, і не тільки тому, що його очікування й святкування пов’язане зі світом добрих казок і магії, але ще й тому, що в культурній загальнолюдській традиції - це, мабуть, єдина знаменна подія, що впродовж століть і щорічно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Найдавніша традиція зустрічі Нового року, як правило, пов’язана з розповсюдженим повір’ям: «як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш».

Люди чекають від цього свята чудес, нових успіхів, щастя й зустрічають його відповідно до традицій свого народу.

За легендою, Юлій Цезар звільнив у новорічний вечір одного зі своїх рабів за те, що той побажав йому пожити в новому році довше, ніж у старому. «Це найкурйозніше побажання щастя за всі роки існування людства!» - викликнув Цезар. А імператор Калігула в перший день Нового року виходив на площу перед палацом і приймав подарунки від підданих, записуючи, хто, скільки і що саме подарував.

Отже, помандруємо світом, поцікавимося звичаями та традиціями народів світу!

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Новий рік у середньовічній Англії починався в березні. В Об’єднаному Королівстві замовляють подарунки у Father Chrіstmas (буквально - Батько Різдва). Йому пишуть лист, в якому перелічують бажані подарунки, згодом його кидають у камін. Дим із труби доставить список бажань за призначенням. І все-таки, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією - через жереб. Жителі туманного Альбіону обов’язково дотримуються звичаю надсилати листівки з різдвяним сюжетом всім знайомим. А ще в переддень Нового року в будинку повинен панувати зразковий лад: підлога виметена, одяг акуратно складений, годинник заведений, музичні інструменти настроєні, столове срібло начищене, ліжка застелені, борги сплачені. З настанням півночі господар широко відчиняє двері, щоб старий рік ішов, а новий заходив до оселі. Потім двері й вікна зачиняються й виконуються пісня «Чи забути колишнє кохання». З цієї миті чекають першого гостя. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить щастя в наступному році.

Але існує правило й для гостя - йому потрібно принести із собою для господарів корж, віскі й маленький шматочок вугілля. Вугілля треба кинути в сімейний камін і побажати, щоб вогонь у будинку палав вічно. Правда, не завжди можна достукатися у двері будинку, який вам сподобався.

НІМЕЧЧИНА

Різдво в Німеччині - свято сімейне. Вся родина повинна неодмінно зібратися за святковим столом. У цей день відбувається церемонія вручення подарунків, що навіть має свою назву – die Bescherung. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen - пряник. В XVI столітті це «справжнє диво з борошна, цукру й родзинок» іноді сягало довжини цілого ослона. І тоді можна зробити подарунок всім своїм друзям і знайомим: берете «лавку з пряника» під пахву... і вперед, з Новим роком вітати. Одним - ніжку від ослінчика, іншому - спинку. Витрати мінімальні, а подарунка, можна сказати, на всіх вистачить. А ще у Південній Німеччині й Австрії часто дарують скляних або порцелянових поросят, які являють собою скарбнички.

ФРАНЦІЯ

Головне - обійняти бочку з вином і привітати її зі святом. Французький Дід Мороз - Пер Ноэль - приходить у новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевичках. Той, кому дістається біб, запечений у новорічний пиріг, дістає титул «бобового короля» і у святкову ніч усі коряться його наказам. Ще одна ознака свята - Сантони - дерев’яні чи глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, гарний хазяїн-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній врожай.

НЕПАЛ

Новий Рік зустрічають зі сходом сонця. Уночі, коли повний Місяць, непальці запалюють величезні багаття і кидають у вогонь непотрібні речі. Наступного дня починається Свято фарб. Люди розмальовують собі обличчя, руки, груди незвичайним візерунком, а потім танцюють і співають пісні на вулицях.

ФІНЛЯНДІЯ

Фінський бенкет на Новий рік неодмінно складається із сливового киселя і рисової каші. Один з найголовніших героїв фінських різдвяних свят - звичайно ж, Йолу Пуккі (Joulu Pukkі) - так називають Діда Мороза фіни. Є таке повір’я, що раніше, крім подарунків, він приносив ще й різки, а візит свій починав зі слів: «Чи є в цьому будинку слухняні діти?». Сьогодні елемент виховання майже зник, і всі діти одержують новорічні подарунки

ГРЕЦІЯ

У Грецїї після того, як годинники проб’ють північ, господиня виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо зернята розлітаються далеко по подвір’ю , значить, у новому році вся родина буде щаслива, а поля дадуть гарний урожай. Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних кошиків, останнім часом дедалі частіше дарують один одному нову колоду гральних карт.

СКАНДИНАВСЬКІ КРАЇНИ

ШВЕЦІЯ

У Швеції в це свято б’ють об двері будинків старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт розбитого посуду, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує чимось смачним. Чим більше черепків біля дверей, тим більш щасливим буде Новий рік. Але найбільш несподіваними подарунками можна вважати вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть улітку холодно, як у нас на Новий рік, крижані подарунки досить довговічні.

Шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що світло символізує дружбу, гостинність, веселощі. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Опівночі шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так під загальні веселощі Новий рік вступає на землю Швеції.

ІСЛАНДІЯ

В Ісландії увесь грудень батьки не мають клопотів зі своїми дітьми. Справа в тому, що дітлахи знають: Дід Мороз може зненацька зазирнути до них у будь-який день із 1-го до 24-го грудня. І раптом щось не так... у своєму черевичкові можна знайти не подарунок, а картоплину.

ДАНІЯ

Маленьким данцям дарують дерев’яну або плюшеву ялинку із тролем, що визирає з-під зелених лабетів. Датчани вірять, що лісовий пустун - це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші із секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дні миски заховано горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незаміжнім дівчинам: якщо вони знайдуть горішок - наступного року вийдуть заміж. На усіх інших же чекає просто щасливий Новий рік. Що, зрештою, теж непогано.

КРАЇНИ АФРИКИ

В Африці, на землі абіджі, жителі сіл збираються на ритуальні танці й перегони на колінах із яйцем у роті. Переможцем перегонів вважається той, хто першим добереться до фінішу й не пошкодить шкарлупу. Адже яйце у тамтешніх жителів - символ життя.

ГАНА

У Гані в новорічну ніч потрібно неодмінно помиритися з усіма, з ким був у сварці, пробачивши усім колишні образи. У той же час на вулицях й у будинках здіймається шаленний галас. Вважається, що треба «викричати» все погане, що сталося в старому році.

КЕНІЯ

У Кенії святкують Новий рік на воді. Жителі в цей день купаються в ріках, озерах, в Індійському океані, катаються на човнах, співають святкові ритуальні пісні.

ЕКВАДОР

В Еквадорі на Новий Рік рівно опівночі спалюють ляльки «поганих чоловіків» під акомпанемент так званого «плачу вдів». Як правило, «вдів» зображують чоловіки, переодягнені в жіночий одяг, з макіяжем і в перуках. Для тих, хто хоче весь рік подорожувати, традиція вимагає: поки годинник відбиває 12 новорічних ударів, бігати з валізою або великою сумкою в руці навколо будинку. Ви хочете розбагатіти чи в прийдешньому році знайти велику любов? Щоб гроші в новому році «падали, як сніг на голову»? Необхідно, як тільки годинник проб’є 12, одягти нижню білизну жовтих відтінків. Якщо потрібні не гроші, а щастя в особистому житті, то білизна повинна бути червоного кольору. Найкращий спосіб позбутися усіх негараздів минулого року еквадорці вбачають у тому, щоб викинути на вулицю склянку з водою, з якою вщент розіб’ється все погане.

ЕСТОНІЯ

В Естонії щастя приносить зустріч із сажотрусом зі знаряддями ремесла - високим циліндром і гирею на мотузці з йоржиком. Тому настільки частішими є різдвяні подарунки у вигляді глиняного або ганчіркового сажотруса, забрудненого сажею.

ПАР

Поліція закриває квартали для руху транспорту - з вікон летять холодильники. У промисловій столиці цієї держави - Йоганнесбурзі - жителі одного з кварталів традиційно відзначають Новий рік, викидаючи з вікон різні предмети - від пляшок до великогабаритних меблів. Міліція ПАР уже закрила квартал Гілброу для руху автотранспорту і звернулася до жителів району з проханням не викидати холодильники з вікон у новорічну ніч. За словами представника міліції, у зв’язку з існуючою традицією цей квартал вважається найнебезпечнішим в місті.

КОЛУМБІЯ

Старий рік походжає на ходулях. Головний герой новорічного карнавалу в Колумбії - Старий рік. Він розгулює в юрбі на високих ходулях і розповідає дітям смішні історії. Папа Паскуале - колумбійський Дід Мороз. Ніхто краще за нього не вміє влаштовувати феєрверки. Напередодні Нового року на вулицях Боготи проходить парад ляльок: десятки лялькових клоунів, відьом та інших казкових персонажів, прикріплених до дахів машин, проїжджають по вулицях Канделарії - найдревнішого району колумбійської столиці, прощаючись із жителями міста.

АМЕРИКА

В Америці головну увагу приділяють не власне подарунку, а його обгортці - коробки й коробочки, футляри й футлярчики. У різдвяний вечір родина й друзі із захватом розпаковують подарунки, які можуть бути загорнені в десять одежинок, як капустина. А в індіанців Північної Америки навахо зберігся звичай зустрічати Новий рік біля величезного багаття на лісовій галявині. Вони танцюють у білих вбраннях, обличчя пофарбовані в білий колір, у руках- палички з кульками з пір’я на кінцях. Танцюристи намагаються бути якомога ближче до вогню, і коли кульки спалахують, вони радіють. А потім з’являються шістнадцять найдужчих чоловіків, вони несуть яскраво-червону кулю й під музику підтягують за допомогою мотузки на вершину високого стовпа. Усі кричать: «Нове Сонце народилося!

ІТАЛІЯ

В Італії в новорічну ніч заведено голосно кричати. Італійці - любителі голосно розмовляти, але в Новий рік офіційно дозволено волати щосили, прощаючись зі старим роком. Вважається, що Новий рік треба зустріти з відкритим серцем, позбувшись від поганих намірів і від усього непотрібного, викинувши його у вікно (на вулицю летять старі крісла, стільці, праски...). На Новий рік малятам розповідають казку про Ла Бефану, яка через димар пробирається в будинок до гарних дітей і кладе подарунки в черевичок. Гостей пригощають піцою, сухими фініками, печеними бобами. Із сивої давнини в Італії на Новий рік їдять сушений у гронах виноград, суп із сочевиці, круті яйця.

ТУРЕЧЧИНА

Мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, однак не рекомендується прикрашати ялинку і запрошувати Діда Мороза. Про це говориться в новорічній заяві глави турецьких мусульман. Традиція зустрічі Нового року визнана в усьому світі і є частиною світової культури, однак Різдво є релігійним святом і не має нічого спільного з Новим роком. Мусульмани не повинні плутати ці два свята, і використання різдвяних символів на Новий рік свідчить «про релігійну і культурну деградацію». Традиція святкування Нового року з ялинкою поширена в Туреччині. Однак в низці мусульманських країн святкування Нового року не заохочується. Зокрема, в Саудівській Аравії це карається арештом

КОРЕЯ

У Кореї всю новорічну ніч заведено проводити на ногах. Навіть є таке повір’я: «Якщо в ніч на Новий рік спати, то брови посивіють». От і гуляють до ранку. Дівчата стрибають вгору з дошки, покладеної на колоду. Хто вище стрибне, швидше й заміж вийде. У деяких інших східноазіатських країнах - у В’єтнамі, Камбоджі, Монголії та ін.- неодмінним аксесуаром Нового року є граблі, декоровані різноманітними дорогими прикрасами. Саме ними в новорічну ніч «загрібають щастя».

ІСПАНІЯ

В Іспанії, за традицією, жителі виходять на вулицю і йдуть на центральну площу їсти виноград. У Мадриді - на Plaza Puerta del Sol - до Сонячної Брами, у Барселоні - на Plaza Mayor - Головну площу, у Севільї - на Plaza de Espana - площа Іспанії.

У Мадриді жителі іспанської столиці під бій годин з’їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградинка - за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не можна брати великі ягоди з безліччю кісточок: є небезпека того, що не встигнеш їх виплюнути. Але й «дамські пальчики», які зовсім без кісточок, їсти не заведено: будуть вважати тюхтієм. Виноград їдять на голодний шлунок, а на вечерю їдять індичину або баранину.

У новорічну ніч не подають улюблений іспанцями la sopa de ajo - суп із часнику: вважається, що запах часнику може налякати Новий рік і надовго забезпечить поганий настрій. Зате солодку халву-туррон наприкінці грудня готують усюди, додаючи родзинки, горіхи, шоколад – вважається, що все це є запорукою благополуччя в новому році. Також на Новий рік іспанці перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Вважається, що в цей час по вулицях гуляє нечиста сила, і краще переловити її в старому році, щоб вона не перебралася в новий.

РОСІЯ

Традицій святкування Нового Року в Росії досить багато. Але от що цікаво - більшість з них запозичені із західної культури. Пояснюється це, очевидно, двома причинами: по-перше, прихід християнства на Слов’янську Русь цілком чи майже цілком знищило язичницькі традиції зустрічі Нового року і проводів старого. По-друге, знать і дворянство в Росію ввозили нові західні звичаї, які згодом переймалися простим людом і ставали народними. Причому, кожна епоха приносила щось нове. Від часів слов’янського язичництва збереглися переодягнені скоморохи та блазні. Епоха Петра Першого і наступних правителів-реформаторів принесла новорічну ялинку з іграшками, феєрверки, Діда Мороза та новорічний стіл (наїдків типу салатів Олів’є та вінегрету до нього не знали, обходилися кашами та пирогами). З часу Радянського Союзу святкують із Дідом Морозом та Снігуркою, обов’язкове шампанське з мандаринами на столі та бій Курантів.

ЯПОНІЯ

У японців існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки із зображенням тварини, яка символізує Новий рік. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією із найяскравіших прикрас японського дому перед Новим роком є кадомацу («сосна коло входу»). Кадомацу - вітання Божеству Новорічного свята - переважно виготовляють із сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок. Прикрашають гілками папороті й мандарина. У Японії бронзові дзвони буддійських храмів відбивають у новорічну ніч 108 ударів. Цифра 108 обрана не випадково. Японці вважають, що кожний із цих ударів виганяє одну з 108 пагубних звичок, які затьмарюють життя людини. Очищаючись таким чином, японці зустрічають свій загальний Новий рік народження. В Японії не заведено святкувати свій, індивідуальний день народження. Сто восьмий удар новорічних дзвонів додає відразу цілий рік кожному жителю Японії, навіть новонародженим немовлятам. Японський Новий рік неможливий без моти - круглого хліба із клейкого рису. Маленькі колобки із цього тіста фарбують на різні кольори й нанизуют на гілочки. На новорічний стіл подають страви, яким притаманна особлива сила: зацукровані скибочки морської капусти означають побажання щастя, біла квасоля - здоров’я, ікра - багатодітності. До новорічного столу готують також і традиційні страви: рисове печиво - символ достатку в родині, довгі тонкі макарони - «тошікоші соба», що означає довголіття, страви з гороху, щоб було здоров’я, а з риб вибирають коропа, що уособлює силу. За стародавнім японським повір’ям, якщо дитина покладе під подушку малюнок із зображенням того, про що мріє, усе здійсниться.

КИТАЙ

У Китаї в останній день старого року після того, як закінчилося готування святкових страв, і зроблені всі покупки в магазинах, вхідні двері будинку зачиняють і запечатують смужками червоного паперу (червоний колір - колір щастя), щоб щастя не покинуло його. Решту дня присвячується родині й будинку. Смужки червоного паперу знімаються вранці, щоб щасливі знамення Нового року могли ввійти в дім. Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають насамперед Дерева Світла - аналог нашої ялинки. Вони прикрашені по-східному яскравими й вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому оздобленні своїх осель. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні подарунки.

29.12.2016


Переглядів: 1143

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (834)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"