Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №823 від 17.08.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Ароматна історія парфумерії

Ароматна історія парфумерії

Чарівна сила, укладена у флаконах, доставляє задоволення не тільки жінці, яка користується парфумами, а й оточуючим. Хороші духи додають нам особливу принадність і чарівність, а їх купівля піднімає настрій і дає відчути себе то жінкою-вамп, то звичайним безстатевим підлітком в залежності від аромату. 

Від пахощів до парфуму 

Слово «парфумерія» порівняно недавнього походження, воно зустрічається не раніше першої третини XVI століття. До цього зазвичай користувалися словами «бальзами», «пахощі». З латини був запозичений корінь «фумус» - куріння, здіймання. Саме поняття «парфумерія» в буквальному розумінні означає ароматизацію повітря шляхом тиску. Це назва народилася ще в давнину - тоді для отримання аромату запашні продукти нагрівали на розжареному вугіллі. 

Перша скринька з пахощами, що згадується в історії, належала царю Дарію і дісталася від нього Олександру Македонському разом з іншою військовою здобиччю. 

У стародавні часи «ароматами» торгували в основному араби. Вони привозили запашні речовини з островів Цейлон, Суматра і з Малайського півострова. Це були кориця, сандал, камфора, герань, ладанник, цибет і т.д. 

Єгипет, Сирія, Вавілонія, Індія й інші країни були виробниками низки благовонних продуктів (мускусу, амбри, мірри, шафрану, алое, рожевої води тощо). Любили користуватися пахощами і древні греки та римляни. У середньовіччі на Кіпрі були створені парфуми «Шипр». Із стародавньої Італії духи потрапили до Франції, а звідти поширилися по всіх країнах Європи. І якщо в середні століття запашні речовини застосовувалися найчастіше для релігійних цілей, то сьогодні парфуми стали мало не предметом першої необхідності для багатьох сучасних жінок. 

Широко застосовувалися пахощі і в Стародавній Греції, де у справу йшли смоли, спеції , бальзами, там же почали використовувати ефірні масла, що отримуються з квітів. При розкопках грецьких міст були знайдені таблички, на яких докладно описуються склад пахощів, що застосовуються як жінками, так і чоловіками з гігієнічною метою. 

У Древній Греції та Римі пахощі отримували з деревних смол, а потім змішували з оліями. Вони курилися в храмах і на бенкетах, їх приносили в дар богам, ними ароматизували фонтани. Полотняні мішечки з сухими духами прив’язували до волосся і одягу, ароматичними оліями натирали тіла. 

Через Єгипет і Грецію аромати прийшли в Рим. Тут використовувалися ладан, мирра, сандал, мускус в поєднанні з корицею, імбиром, ваніллю. 

У середні століття пахощі стали мало не виключною приналежністю церкви, користування ними в мирських цілях розглядалося як гріх. 

Пізніше араби внесли вирішальний внесок у розвиток сучасної парфумерії. Вони відродили до життя колбу і змійовик. Завдяки цій стародавній техніці було знову відкрито спосіб отримання спирту, без якого сучасну парфумерію уявити неможливо. 

Історія появи французьких парфумів бере початок в XI столітті. Тоді хрестоносці привезли з Єрусалиму на південь Франції, в Грас, жасмин і троянди, а в XII столітті до Європи потрапила арабська технологія дистиляції спирту. До XV століття Грас і Париж стали всесвітньо відомими парфумерними центрами. У цей час етикет французького королівського двору наказував всім придворним користуватися косметикою, ароматичними оліями і духами. 

Авторитет французів був порушений, коли в XVI столітті італієць Мауріціо Франжипані додумався розчиняти запашні речовини в чистому винному спирті. 

Це відкриття перевернуло світ парфумерії: стало можливим створювати нескінченну кількість комбінацій. Люди навчилися зберігати в кришталевих флаконах аромати живих квітів, трав, дерев, смол і тварин виділень. Але лише в XVIII столітті духи остаточно розділилися на чоловічі та жіночі. 

Честь відкриття одеколону випала італійцеві Джованні Марі Фаріна. У 1709 році він оселився в Кельні і завів парфумерну лавочку, де вперше і з’явилася запашна вода. Коли в 1766 році він помер, сини розгорнули цілу парфумерну фабрику. Фаріна і сини готували свою воду на виноградному спирті вищої якості, який завозили з Італії. Запашні олії теж були природними. За довгі роки витримування в кедрових бочках частки спирту просочувалися ефірними маслами, що давало неповторний букет типу винного. Проте вода з Кельна (еаr de Cologne) так би й залишилася невідомою світу, якщо б Наполеон не спокусився цією водою і повелів завозити її з Німеччини.

До речі, імператор Наполеон за один день використовував до 12 літрів духів. Саме він створив у 1804 році першу парфюмерно-косметичну фірму. Імператор був дуже чутливий до запахів, одеколоном ополіскуються кожен лінь з голови до ніг і скрізь, де б не був, наказував палити таблетки з улюбленим ароматом чорної смородини. У засланні на острові Святої Олени, коли закінчився одеколон, імператор придумав власний рецепт аромату з додаванням бергамоту і назвав його туалетною водою. З тих пір цей термін став офіційним ... 

Історія парфумерії

У 1828 році П’єр Франсуа Паскаль Герлен відкриває свою першу парфумерну крамницю на вулиці Ріволі в Парижі. Династія Герленів (парфумерів у п’яти поколіннях) створює знамениті аромати. У тому числі: Jicky (1889г.), Mitsouko (1919г.), Shalimar (1925г.) 

Чергова парфумерна революція відбулася вже в XX столітті. По-перше, чоловічі і жіночі запахи стали ще більше відрізнятися один від одного. По-друге, з 1921 у виробництві ароматів стали використовувати штучні речовини. 

Жінки початку століття пахли, подібно квітучому саду. Ірис, тубероза, жасмин, троянда. 

У 1917 році Франсуа Коті створив знаменитий Chypre, що поклав початок сучасним шипрам. 

20-і роки називають роками Шанель. Вона створила парфуми, які відтворили ефект бомби, що розірвалася, - Chanel № 5. «І до Шанель інші кутюр’є ... стали пробувати себе як творців парфумів, - пише біограф Шанель Едмонд Шарль Ру. - Але ніхто до неї не ризикнув зазіхнути на царство квіткових запахів »...

У 1929 році величезним успіхом користувалися парфуми «Ліу», названі на ім’я персонажа опери Пуччіні «Турандот». Ліу - служниця принцеси. Парфуми «Ліу» ставали як би символом нерозгаданої жіночої душі. Трьома роками пізніше такими ж популярними стали парфуми «Нічний політ», назва яких була навіяна однойменним романом Сент-Екзюпері (1931 рік). 

30-ті роки - розквіт «чоловічих» запахів: свіжих, спортивних, з нотами шкіри і тютюну. 

Протестом проти війни стали парфуми, створені Марселем Роша в 1944 році в звільненій Франції. На честь жінки він назвав їх Femme. 

Три роки по тому Крістіан Діор, створивши жіночну колекцію «нью лук» з акуратними тканинами і спідницями, що розлітаються, доповнює її ароматом Miss Dior. Пізніше пішли «Діоріссімо», «Діорелла», «Діоріссант» (1956, 1972, 1979 роки). 

Ще три відкриття відбулися в 40-і роки: з’явилися Bandit Піге - парфуми з запахом шкіри та хутра, Vent vert з запахом трави і листя, що породив новий напрям «зелених» духів, і квітковий аромат L’air du temps Ніни Річчі. 

У 50-ті роки шипри суперничали з квітковими запахами. У 60-ті, коли дівчата мріяли про польоти в космос, а революція хіпі перетворила молодих людей у «дітей квітів», з’явилися так звані бісексуальні запахи. Щоправда, перший поштовх їм ще в 1949 році дав Роша. 

Кінець 60-х. Війська США вторгаються до В’єтнаму. Пряна східна тема проникає і в парфуми. У моді амбровий запах Chamade Герлена і Fijiu Гі Лярош. 

У 70-і роки рух феміністок починає впливати і на світ моди. Жіночі духи запозичують ідеї у чоловічих одеколонів. Eau savage Діора стала прототипом так званих освіжаючих вод. У 1977 році Ів Сен-Лоран створює Opium. З’являються Anais Anais Кашарель. 

У 80-ті, коли речі стали знаком високого статусу їх власника, парфуми стають таким же показником престижу, як одяг, машина, будинок. У 1985 році з’явилися Poison Діора, Obsession Кельвіна Кляйна, Beautiful Есте Лаудер. У 1987 році парфуми «Пуазон» були удостоєні одразу двох престижних премії італійського призу Катерини Медичі та американського - як парфуми з найбільш тонким ароматом. Саме цим духам належить абсолютний рекорд за обсягами продажів. 

Два останніх десятиліття в світі духів відбуваються дивні зміни. Запахи народжуються в певний відрізок часу під умовним девізом. 1981-1985-ті роки - чуттєвість і сексуальність. 1986-1988-і роки жіночність і класицизм. 1988-1990-ті загадка, духовність і символізм. 1990-ті роки - автентичність природі, свіжість, природність і екологічність. 

У 1990 році з’являються знамениті Tresor Ланкома. У 1995 році фірма Крістіан Діор випускає Doice vitа (солодке життя).

Французький банк даних у області парфумерії нараховує в своєму каталозі за 1880-1985-і роки в цілому 8 тисяч назв духів, з яких 6 тисяч створені у Франції, а 2 тисячі в інших країнах. Проте кажуть при цьому, що приблизно ще 2 тисячі складів залишилися без уваги. 

Найдорожчим ароматом в історії парфумерії вважають – Clive Christian´s Imperial Majestyта Joy от Patou. Вартість даного аромату творці оцінили в 215 000 $ за один флакон. Для продажу духи розлили в не менш витончені флакони, які виготовили з кришталю з діамантом на кришці і золотою фольгою на шийці флакона. Всього власниками даного скарбу виявили бажання стати 10 чоловік. Joy от Patou аромат створений в 1930 році. Patou вирішили створити втішний подарунок багатому населенню у цей нелегкий для них час. До складу аромату увійшли одні з найдорожчих, за рахунок свого неперевершеної якості, інгредієнти. Анрі Альмерас, парфумер, який виготовляв цей аромат, взяв для його створення 28 дюжин болгарських троянд і аж 10 400 жасмину і це все лише для унції такого парфуму. Саме це і принесло Joy звання одних з найдорожчих парфумів у світі.

17.08.2017


Переглядів: 1264

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (834)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"