Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №825 від 31.08.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс культури і освіти

Як зустрічають День Знань в різних країнах

Як зустрічають День Знань в різних країнах

У Німеччині навчальний рік починається в кінці серпня – початку вересня і певного дня для цієї події не існує. День щороку визначає федеральна влада залежно від початку сезону дощів, щоб діти могли довше побути на сонечку. Крім підручників і шкільної форми, до Дня знань німецькі дітлахи готують великий кульок - традиція XIX століття.На канікулах 6-річні першокласники разом з батьками склеюють конусоподібний кульок з паперу і прикрашають його аплікацією, розмальовують. Батьки кладуть туди подарунок для першокласника, а той обов’язково фотографується зі своїм кульком напам’ять і тільки після цього розриває папір.

Іспанські діти йдуть до школи в кінці вересня – початку жовтня. Завершується навчальний рік в середині червня. Щоденників, оцінок в зошитах немає, і якщо батьки не вважатимуть за потрібне дізнатися про те, як вчиться їх дитина, про успіхи чи проблеми їм ніхто повідомляти не буде.

У Великобританії більшість дітей вступають у державні початкові школи у віці 5 років, а потім в 11 років переходять в класи середньої освіти тієї ж школи або переводяться в коледж. За рішенням батьків в першому класі діти можуть вивчати англійську мову, математику, історію, географію, музику, технологію промисловості та мистецтво (кілька на вибір). У гарну англійську приватну школу потрібно подавати документи за рік-два до дати вступу. Можна поступити в 5 років (це обов’язковий вік, коли потрібно йти до школи), але краще почати з дитячого саду при школі, так буде простіше затриматися і поступити в саму школу. В деякі приватні школи навіть трирічних дітей піддають співбесід і тестів. Вартує приватна школа $ 35 тисяч на рік.

В Женеві немає ніяких проблем при прийомі 3,5-річної дитини в перший клас приватної школи - ніяких тестів і співбесід, головне заплатити перший внесок. Тут навчальний рік розпочинається 28 серпня. Шкільна форма є, але не обов’язкова. Головне - біла футболка-сорочка з комірцем, темний низ, чорне взуття, светр з логотипом школи і портфель. Для виїзду на екскурсії обов’язкова кепка з логотипом школи.

В Нідерландах діти йдуть до підготовчі класи вже з 4 років і за цим суворо стежить влада - в 3-річному віці батькам приходить повідомлення, що вони повинні записати дитину в школу. Це дуже зручно, оскільки садочок тут коштує до 800 євро на місяць, а більшість же шкіл безкоштовні. Якщо сім’я учня живе далеко від закладу, то вона може претендувати на субсидію на транспорт.

У першому класі голландцям викладають основи читання і письма, логіку. Особливість освіти в Голландії - спрямування на мови. У кожній школі викладається англійська мова, але ще одна або дві іноземні. Тому в Європі голландців вважають нацією поліглотів. Також обов’язкові уроки плавання - в країні з безліччю каналів вважається, що кожна дитина повинна вміти триматися на воді.

США: в кіндергартен без квітів і помпезної лінійки

День першого шкільного дня звичайні (не мільйонери) американські батьки очікують з величезним нетерпінням. Саме тепер вони заживуть, оскільки не треба буде оплачувати садочок, вартість якого в середньому на одну дитину становить близько $ 1000 і не завжди з триразовим харчуванням. І ось, як правило, в один з перших днів вересня (у різних штатах і навіть в округах по-різному) п’ятирічне дитя йде в кіндергартен - аналог підготовчої групи українського садочка, але знаходиться в будівлі початкової школи. Ніяких лінійок, ніякого параду, ніяких пісень і святкового одягу. Все виглядає дуже буденно. У першому класі один учитель викладає всі предмети, крім образотворчого мистецтва, музики і фізкультури, уроки яких проходять раз або два на тиждень.

У багатьох навчальних закладах введена обов’язкова шкільна форма, але частіше це стосується приватних шкіл. У громадських же школах існує корпоративний колір одягу, наприклад, синій або зелений верх, чорний - низ. Вартість шкільної форми різна - $ 5-7 за футболку і близько $ 10 за брюки, $ 7 - за спідницю і шорти. Плюс взуття та рюкзак.У сумі - близько $ 200, щоб зібрати першокласника.

Кожна школа випускає свої листи про те, що саме треба купити в певному класі. Для першокласника сума не перевищує $ 20-30, для дітей старшого віку - $ 50 на весь рік.

В школу треба ходити регулярно, не пропускати заняття, оскільки це закріплено в законі, де також прописано, що шкільна освіта в США безкоштовна, тобто оплачена державою. Батьки можуть самостійно відвозити в школу і забирати дитину, але в кожній школі є кілька автобусів. І хоча шкільні автобуси багато хто не любить, проте вдаються до їхніх послуг, оскільки дуже складно відшукати паркінг для машини перед початком навчального дня.

ПІВДЕННА АЗІЯ: пишуть на підлозі, підручники з-під ксерокса

У Камбоджі малюки вперше знайомляться зі школою 1 жовтня. Канікули у тутешніх школярів - з 30 липня по 30 вересня, саме в період дощів, що часто закінчуються повенями. На відміну від України, перший день школи тут - такий же, як і інші. Ні квітів, ні тортів. Але іноді діти дарують вчителю подарунки. Градація презентів - божевільна, від рушники і мила до соковижималки. Все залежить від добробуту учнів та престижності школи.

Навчання в школі - безкоштовне, але підручники батьки повинні купувати за свій рахунок. Задоволення не з дешевих - $ 30 за комплект. У багатьох таких грошей немає, тому підручники просто ксерять. Вчителі змушені копіювати підручники, а потім продавати їх дітям.

Зібрати дитину до школи в Камбоджі обходиться в $ 10-20 - зошити, олівці, лінійка,ластик, ручки і навіть рюкзак і шкільна форма (білі сорочки і сині шорти та спідниці). Наприклад, б/в рюкзак можна купити всього за півдолара.

Сама школа в нашому уявленні і на школу не дуже схожа: у містах це добротні кам’яні будівлі, а в селах - кілька бамбукових хатин на стовпах. Кожна хатина - один клас, і у кожного своя назва - «Tomato», «Corn». У кожному класі - парти, дошка, на якій можна писати фломастером, а в кутку - скриня з книжками, малюнками, картами, ручками. Правда, в класах для самих маленьких - а це п’ятирічні учні - парт немає. Зазвичай вони всідаються прямо на підлогу навколо вчителя або класної дошки і тут же на підлозі пишуть - лежачи, в позі лотоса або хто як влаштувався. Багато навчального матеріалу в такі школи привозять волонтери з Європи та США.

«Tomato». Чому класам дають такі назви, залишається загадкою.

Своє 1 вересня є і у дітей на Шрі-Ланці. Вони йдуть до школи, коли їх українські однолітки доїдають новорічне олів’є, - в перший понеділок січня. На відміну від камбоджійських, ці діти більш удачливі. Уряд забезпечує їх і шкільною формою, і підручниками. Решта приналежностей батьки купують самі - це коштує $ 10-15. Йти до школи з квітами не прийнято, іноді хлопці несуть вчителям невеликий презент - наприклад, шоколад. До речі, і для маленьких ланкійців перший день школи - не свято. Тільки урочиста лінійка, як і в Камбоджі, і полум’яна промова директора з настійним проханням вчитися.

ЯПОНІЯ: сакура зацвіла, пора за знаннями

Японські першокласники йдуть до школи в шість років на початку квітня, коли починає цвісти сакура (певного дня нема). Тут вважають, що весна - це початок нового життя,тому саме час і починати вчитися. Без канікул японська дітвора займається п’ятьмісяців, а потім отримують цілий серпень канікул, оскільки в цю пору через велику вологість в Японії дуже душно, і всі жителі країни складно переносять цей час. Наступні канікули японцям пропонуються в грудні.

Загальнодержавних підручників в Японії не існує. А вчиться в першому класі треба державної мови (в тому числі каліграфії), арифметиці, музиці, мистецтву, основам життєдіяльності та праці. У деяких приватних школах додатково викладають релігієзнавство, світську етику, валеологію. Відповідні підручники, доступні в широкому асортименті, вибирають освітні комітети муніципальних районів або керівництво школи. Носіння форми і прибирання учнями школи є обов’язковим.

Початкові школи в Японії називаються за назвами місцевостей, в яких розташовані, а не за номерами. Наприклад, початкова школа кайт - найстаріша початкова школа в Японії, вперше відкрила свої двері в 1876 році. Школи діляться на муніципальні та приватні.

Унікальність японських шкіл у тому, що тут щорічно міняється склад класу, дітей перемішують, що дозволяє учням розвивати комунікабельність. Також щорічно змінюється повністю учительський склад.

Токіо. Шкільна форма, а також індивідуальна для кожної школи капелюх - є обов’язковими.

ІНДІЯ:

в школу в чотири роки

Навесні, у квітні, починається навчальний рік в Індії. Індійські малюки вже в три рочки починають відвідувати так звану ігрову школу, де проводять по 2-3 години: грають, вчать букви. В чотири роки маленькі індуси йдуть в перший клас. Викладають вшколах Індії тільки чоловіки. Найбільш шанованим предметом вважається математика, напевно, тому країна славиться програмістами. У кожної школи є своя особлива форма, яку діти повинні носити постійно. Великі канікули в Індії оголошуються в найспекотніші місяці – травень і червень. Заняття поновлюються на початку липня, коли спека трохи спадає.

31.08.2017


Переглядів: 880

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21163)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17320)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13967)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13955)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13879)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13743)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13652)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13650)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13207)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (169)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (58)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (52)
• Тонкощі заварювання кави (50)
• Пиріг «Чорний ліс» (50)
• Небезпека вологих серветок (49)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (49)
• А ваш шампунь безпечний? (37)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (36)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (35)
• Особливості вживання видів води (34)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (33)
• Часникові стрілки корисніші за часник (32)
• Нецукровий діабет (31)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"