Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №826 від 07.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Особливий погляд

На грані виживання

На грані виживання

опинилося державне підприємство «Бурштин України» через свавілля та злочинний саботаж бюрократичної системи

ДП «Бурштин України» є єдиним державним підприємством, яке ось уже чверть віку - 15 вересня відзначить 25-річчя свого заснування - займається видобутком бурштину, його переробкою та реалізацією готової продукції. На одному з відеодоказів НАБУ по «бурштиновій справі» нардеп Борислав Розенблат пояснює агенту Катерині, що «Бурштин України» - не чуже для партії «Народний фронт» підприємство: «Це наше, це пана Полякова (народний депутат від «НФ» - О.Д.), ну, їхньої партії відповідальність». Натомість в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро ТЯГЛІЙ (на фото), який третій рік очолює підприємство, вважає, що державна підтримка і законодавче забезпечення легального видобутку та переробки бурштину - це проблема і відповідальність української влади на всіх рівнях: від депутата сільської ради до високих посадових осіб у Кабміні та депутатів ВР, які, зухвало нехтуючи інте­ресами народу, перешкоджають легалізації одного з найбільш прибуткових для держави видів діяльності.

«Нелегальний ринок бурштину в країні становить 90%»

- За офіційними даними аналітиків, - зазначив Дмитро Євгенович, - втрати держави від нахабного грабунку національного багатства України - бурштину становлять щорічно до двох мільярдів доларів. Це набагато більше за річний бюджет таких важливих галузей, як освіта та наука разом із геологорозвідкою. Загальна сума таких втрат за останні три роки навіть перевищує річний бюджет на оборону країни. Нагадаю, що після приходу до влади Президент України Петро Порошенко заявив про масштабну боротьбу з корупцією та контрабандою. Через рік влада взялася за врегулювання видобутку бурштину, нелегальний ринок якого в країні на сьогодні становить 90%. Поки влада намагається покласти край незаконному видобутку «сонячного каменю», здійснюючи силами поліції рейди по припиненню контрабанди, чорний ринок продовжує працювати. В той же час підпорядковане безпосередньо Державній службі геології та надр України ДП «Бурштин України», яке має багаторічний досвід і бездоганну репутацію на ринку ювелірних виробів та зарекомендувало себе як надійний і потужний партнер, що відповідає за високу якість своєї продукції, уже два роки знаходиться в стані постійного балансування на грані виживання.

Зі слів Дмитра Тяглія, «Бурштин України» не може нормально працювати, бо немає повноцінного видобутку бурштину. То придбали трохи сировини - ціна захмарна, а якість бажає кращого! - в Державному сховищі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України, то видобули трохи на додаткових геологорозвідувальних роботах. Купувати ж бурштин на чорному ринку державне підприємство не може, а відкритих ринків в Україні немає та й невідомо, коли вони з’являться.

«Йде стихійний процес безконтрольного розкрадання надр»

- На жаль, за всі роки незалежності так і не складена державна програма «Бурштин України», яка б у великій мірі регулювала питання геологорозвідки, видобутку і переробки «сонячного каменю», - наголошує Володи­мир ТУЦЬКИЙ, заступник генерального директора з геології та гірничих робіт ДП «Бурштин України», який працює на підприємстві від самого початку його діяльності. - А тому сьогодні йде стихійний процес безконт­рольного розкрадання надр, знищується довкілля в трьох областях - Рівненській, Житомирській та Волинській. І, як не прикро, перспективи припинення цього руйнівного процесу поки не видно. Законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину» (№ 1351-1), що 7 лютого цього року розглядався у Верховній Раді в другому читанні та був провалений народними обранцями при голосуванні (голосів «за» - 158, «проти» - 5,60 депутатів утрималися та 122 не голосували - О.Д.), питання не вирішить, оскільки не передбачає цивілізованого видобутку бурштину - немає ні геологічного вивчення площ, ні їх системної класифікації.

На думку досвідченого спеціаліста-геолога, відсутність фінансування гірничорозвідувальних робіт не дозволяє визначити родовища з промисловими запасами бурштину, які можна віддати в розробку потужним державним і приватним підприємствам, що можуть займатись лише видобутком. Невеличкі ж об’єкти - не родовища, а прояви, як їх називають геологи - могли б освоювати приватні підприємці. Це можна наладити, якщо мати геологічну інформацію. Але її, на жаль, сьогодні обмаль. Аби було достатньо, потрібно вкладати кошти у відповідні геологічні роботи: буріння свердловин, закладання шурфів, проведення оцінки геологічних об’єктів - великих і малих.

Володимир Туцький упевнений, що держава зможе стати ефективним регулятором тільки за однієї умови: якщо «бурштиновий» закон не буде супе­речити чинному законодавству - Кодексу України про надра, Земельному і Водному кодексам.

- В Україні 128 корисних копалин, то чому для бурштину має бути окремий закон, - обурюється Дмитро Тяглій, юрист за фахом. - Кодекс України про надра працює скрізь, не працює тільки щодо бурштину. Напевне, так закони виконують, що вони не працюють. З кожним роком ринок втрачає інтерес до бурштину. Коли був пік активності на ринку «сонячного каменю», ми сиділи й чогось чекали. Зараз, коли мода на бурштин проходить, починаємо думати, що з ним робити. Великі надії покладаємо на участь нашого підприємства у пілотному проекті рекультивації земель, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину, вже укладено перші угоди з держлісгоспами.

«Влада не зацікавлена, аби наше підприємство працювало»

Звісно, ніхто не заперечує необхідності чітко, на законодавчому рівні, врегулювати питання реалізації бурштину, зокрема, через бурштинову біржу.

- Але для того, аби працювала біржа, потрібні офіційні біржові учасники, - зауважує в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій. - А в Україні всього кілька державних і приватних підприємств мають спеціальні дозволи на геологорозвідку та видобуток бурштину. Щоб запустити біржовий механізм, треба легалізувати решту учасників ринку. Чи зможуть вони ефективно працювати в рамках, визначених регулятором? Все-таки, гірничо-видобувне підприємство - це специфічне виробництво зі спеціальною технікою та підготовленими інженерними і робітничими кадрами. Десь на Волині, де глибина залягання бурштинової породи до двох мет­рів, добувати камінь простіше, а в північних районах Рівненщини, де ми працюємо, набагато складніше - глибина залягання породи шість-вісім метрів і три метри води.

Отже, промисловий видобуток бурштину можна вести лише кар’єрним способом, який вимагає сучасної техніки і кваліфікованих кадрів, відповідних ліцензій та дозволів, а також дотримання вимог охорони праці. Усе це в ДП «Бурштин України» є - немає тільки землі.

- Два роки добиватись землевідведення для державного підприємства із земель державного лісового фонду - це виходить за межі здорового глузду, - вважає Дмитро Тяглій. - Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко місяць не підписує запит на Мінрегіонбуд, щоб туди відправити документи. Очевидно, влада не зацікавлена, аби наше підприємство працювало. Тому, опинившись на межі банкрутства через свавілля та злочинний саботаж бюрократичної системи, ми звернулися по допомогу до Порошенка.

З листа Президенту України (від 20.06.2017 р. № 198):

«З огляду на вищевказані штучно сформовані бюрократичні перепони, Державне підприємство «Бурштин України» в особі Президента України має останню надію на вирішення даної проблеми. Просимо Вас взяти на особистий контроль це питання і всіма можливими способами та засобами посприяти його вирішенню, оскільки в іншому випадку єдине в Україні офіційне державне підприємство, яке займається видобутком бурштину, рекультивацією порушених незаконним видобутком бурштину земель та виробництвом ювелірних виробів з даного дорогоцінного каміння, змушене буде оголосити себе банкрутом».

«Ми в змозі збільшити свої потужності навіть у десять разів»

Нелегка доля кризового менеджера дісталася виконувачу обов’язків генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитру Тяглію. Та він не втрачає оптимізму:

- Сьогодні на підприємстві працюють понад 120 високо­кваліфікованих працівників. При необхідності ми в змозі збільшити свої потужності навіть у десять разів та забезпечити видобування бурштину по всій території України, витіснивши повністю нелегальний видобуток. У багатих бурштином районах можуть створюватися самостійні структурні підрозділи, а на родовищах - дільниці. Все перебуватиме під належним державним контролем і надійною охороною. Тож для нелегального видобутку просто не залишиться місця.

Напевне, в столиці не всіх це влаштовує. Крім підтримки Міністерства екології та природних ресурсів, ми нічиєї підтримки не відчуваємо, хоча й пишемо листи в усі інстанції. Нам потрібне рішення Кабінету Міністрів про переведення землі із власності Державного агентства лісових ресурсів під наш кар’єр. Але Міністерство фінансів, перетягуючи на себе не властиві йому функції, блокує роботу нашого підприємства.

Зараз «Бурштин України» змушений працювати на мінімальних залишках, внаслідок чого втрачає позиції на ринку. Ми згортаємо фірмову торгівлю, закрили магазин у Львові: через нестачу товарної маси та дорогу оренду прибутки не перекривали його утримання. Але, попри всі труднощі, в тому числі й маленькі зарплати, докладаємо максимально зусиль, аби зберегти славу українського бурштину. Якість нашої продукції - а це картини та ювелірні прикраси - за оцінками польських експертів, на п’ятому місці у світі. Враховуючи присутність на ринку відомих прибалтійських і польських фірм, це про щось говорить.

Сьогодні ДП «Бурштин України» розвиває оптову торгівлю та налагоджує співпрацю із приватними підприємцями. Підприємство вийшло на турецький ринок, відправляє свою продукцію в Казахстан. На жаль, китайський бурштиновий бізнес цікавить тільки сировина, чого не скажеш про китайських туристів, які часто приїжджають в Україну придбати художні та ювелірні вироби із «сонячного каменю». На спеціалізованих виставках в Києві та Одесі можна зустріти багато відвідувачів - українців та іноземців, зачарованих теплом і енергією, яку випромінює поліський бурштин.

07.09.2017Олесь ДУБОВИК

ДП «Бурштин України» 33027, м. Рівне, вул. Київська, 94; тел/факс: (0362) 62-06-45 (приймальня) e-mail: office@amber-gem.com


Переглядів: 1186

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13500)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (722)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"