Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №829 від 28.09.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#1 жовтня – День вчителя

Мистецтвом і людяністю, працею і знанням!

Мистецтвом і людяністю, працею і знанням!

У Рівненському медколеджі нетлінний заповіт Гіппократа утверджують люди з подвійним талантом – лікаря та вчителя

Цього року вступити на бюджетні місця найскладніше було на спеціальності «Стоматологія», «Міжнародне право», «Міжнародні відносини» та «Фармація» - на них прохідний бал був вище 190. Пересічні українці часом навіть і не підозрюють, що для того, аби стати стоматологом чи фармацевтом не обов’язково вступати в університет. Неповну вищу медичну освіту за цими двома найпрестижнішими спеціальностями можна здобути, наприклад, у Рівненському державному базовому медичному коледжі - вищому навчальному закладі. З кожним роком охочих навчатися тут стає все більше. На думку директора РДБМК, заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, професора Ростислава САБАДИШИНА (на фото), причина в тому, що фахівці середньої ланки займають усе більш серйозні позиції в економіці та соціальній сфері. «Так, у медицині є медсестра, на яку покладається лікар. Ескулап - теоретик, він знає, як вилікувати людину, але практичні лікувальні заходи - уколи, перев’язки та крапельниці хворим - виконує медсестра. Це саме та середня ланка, на якій, фактично, все і тримається в медицині», - вважає Ростислав Олексійович.

Напередодні Дня вчителя «Рівне-Ракурс» знайомить своїх читачів з педагогічним колективом Рівненського державного базового медичного коледжу, професійному і науковому потенціалу якого можуть позаздрити навіть деякі медичні інститути. Унікальні люди з подвійним талантом - лікаря та вчителя - своєю самовідданою подвижницькою працею утверджують нетлінний заповіт Гіппократа: «Мистецтвом і людяністю, працею і знанням!». Вони самі люб­лять Україну та прищеплюють любов до рідної землі випускникам коледжу, який заслужено вважається і кузнею кадрів молодших медичних працівників європейської якості, і стартовим майданчиком для майбутніх викладачів вищої категорії, кандидатів та докторів наук. Деякі з них назавжди пов’язали свою долю з навчальним закладом, який ще в студентські роки дав їм міцні крила для безперервного творчого польоту до все нових професійних вершин.

Медсестри і провізори – це помічники, надійна «права рука» лікаря

Лариса КОРОБКО, завідувач відділенням «Сестринська справа» РДБМК, викладач вищої категорії, лікар-хірург, кандидат медичних наук:

- Педагогічний колектив медичного коледжу налічує близько 170 викладачів, у тому числі - 38 кандидатів медичних наук, два штатні професори, сім доцентів. Зараз у нас 78 навчальних груп, де навчаються діти за двома освітньо-кваліфікаційними ступенями: перший - молодший спеціаліст, другий - бакалавр. Згідно з новим законом про вищу освіту буде введено освітньо-професійний ступінь молодшого бакалавра (а це початковий рівень вищої освіти) та освітній - бакалавр, що є першим рівнем вищої освіти. На сьогоднішній день ми відкрили бакалаврат на відділеннях «Сестринська справа», «Лабораторна діагностика», «Фармація» та «Фізична реабілітація», на які можуть вступати як абітурієнти з повною загальною середньою освітою (11 класів), так і молодші спеціалісти - медичні сестри, фельдшери, лаборанти. В нас на вечірньому відділенні «Сестринська справа - бакалаврат», яким по 40-50 років. Конкурс - півтора чоловіка на місце. Думаю, що це і є переконливим свідченням високого іміджу нашого навчального закладу.

В Європі, в яку інтегрується Україна, такого поняття, як «молодший спеціаліст» взагалі немає. Там є тільки молодші бакалаври і бакалаври. Тобто, набагато більше функціональних обов’язків лягає на плечі середньої ланки медичного персоналу. Практично медсестри і провізори - це помічники, надійна «права рука» лікаря, яка виконує за нього первинну роботу - діагностування, призначення якихось обстежень тощо. Цьому ми вчимо наших вихованців.

Контингент студентів у нас досить потужний - понад 2000 чоловік. З них 40-50% навчаються на державній основі, решта - на комерційній. Близько 90% випускників-бюджетників працевлаштовуються. Тісно співпрацюємо з аптечними мережами, де влаштовуються на роботу наші студенти, та лікарнями області. Також уклали договори з Тернопільським національним медичним університетом імені І. Горбачевського та Національним фармацевтичним університетом (м. Харків). Мається на увазі, що наші студенти після закінчення другого освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» можуть поступати навчатись за скороченим терміном на магістрів та отримувати вже повну вищу освіту.

Наші студенти є учасниками багатьох олімпіад обласного і навіть всеукраїнського рівня, причому учасниками олімпіад не тільки із загальноосвітніх дисциплін, але й із професійно орієнтованих. Ось буквально вчора повернулася до Рівного з четвертим місцем учасниця Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал», старша медсестра Рівненської ЦМЛ Людмила Лук’янчук. Це вже працюючі медсестри, але її готували наші викладачі. Сім років тому випускниця Рівненського медколеджу 2009 року Вікторія Возбранюк стала найкращою медсестрою України, завоювавши в цьому конкурсі перше місце.

А в травні цього року ми радо вітали з вагомим досягненням нашу студентку Ольгу Зайченко, яка виборола друге місце на ХVІІ Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «PANACEA-2017» серед студентів вищих медичних, фармацевтичних коледжів, училищ зі спеціальності «Фармація», що відбувся у Житомирському базовому фармацевтичному коледжі. До речі, з 2007-го до 2015 року цей конкурс проводився на базі нашого колед­жу та Коледжу Національного фармацевтичного університету (Харків).

Тільки освічена людина має право працювати з лікарськими засобами

Наталія СІРКО, завідувач відділенням «Фармація» та «Фармація - бакалаврат» РДБМК:

- Почну з того, що доля звела мене з навчальним закладом, де я працюю, вже вдруге. Перший раз дівчинкою прийшла в медичне училище, вступила на фармацевтичне відділення, не знаючи, що це за фах - просто подобалася аптека, її працівники в білих халатах та запах ліків. І ось я попала в колектив викладачів, позитивна аура якого, певно, дала мені наснаги в досягненні половини того, що я маю. Хотіла би згадати викладачів, яких я пам’ятаю та буду пам’ятати, доки живу.

Передусім хочу низько вклонитися світлій пам’яті моєї вчительки Лебединець Світлани Олександрівни - куратора групи і викладача аналітичної та фармацевтичної хімії. Ті знання, які вона мені дала, достатньо було тільки шліфувати в медичному інституті. Також хочу низько вклонитися людині, яка зараз ще живе і є для мне взірцем особистості, інтелігентності, спокою та врівноваженості - це вчитель латинської мови Милясевич Марія Антонівна. В нашому колективі працює мій викладач Басюк Лариса Михайлівна - людина, яка вчила нас добру, порядності та вмінню гідно вести себе в різних життєвих ситуаціях. Ще хотіла би згадати про ветерана Другої світової війни, тувинського добровольця Кузнєцова Івана Тимофійовича. Низький уклін його пам’яті. Звичайно, хочу відзначити Мазуренка Євгенія Філімоновича - директора, при якому я вчилась. Студенти їх дуже поважали. Власне, люди, яких я назвала (хай мені вибачать ті, кого не згадала), формували в нас вимоги до студента і критерії якості майбутніх медичних фахівців. Адже тільки освічена людина має право працювати з ліками і зможе професійно дбати про здоров’я людини.

До речі, не одна я повернулась у рідні стіни навчального закладу: зі мною ще працюють 27 випускників медичного училища та коледжу. Серед них - сім кандидатів медичних і педагогічних наук, зокрема Штримайтіс Оксана Вікторівна та Примачок Людмила Леонтіївна. А з директором коледжу, доктором медичних наук Сабадишиним Ростиславом Олексійовичем ми вчилися в паралельних групах: він - на лікувальній справі, а я - на фармації. У нашому коледжі сформувалася чудова команда професіоналів, які, по-перше, прагнуть навчити студентів поводитися з ліками не як із звичайним товаром - це передусім специфічний товар, який потребує контролю та знань. По-друге, аптекар - не продавець, а посередник між хворою людиною і тим арсеналом ліків, яким він володіє.

Якщо напередодні професійного свята об’єднати День вчителя і мій медичний фах (зараз я «два в одному» - провізор та педагог), то хочу сказати одне: лише закоханий у свою роботу вчитель, лікар або фармацевт може працювати результативно і приносити користь суспільству. Якщо людина не закохана в свою роботу, не віддається їй сповна - продуктивності не чекай! Звичайно, ми всі очікуємо реформ. Гірше однозначно не буде - буде краще. Від реформування медичної освіти та медичної допомоги виграють і хворі, і працівники медичної галузі. В цьому твердо переконана не тільки я, це думка всієї медичної спільноти України.

Олімпіади, конкурси, робота в гуртках, захист науково-дослідних робіт

Інеса ХМЕЛЯР, завідувач навчально-методичного відділення РДБМК, кандидат педагогічних наук, викладач хімії:

- Педагогічний колектив Рівненського державного базового медичного коледжу результативно працює над науково-методичною проблемою - «Впровад­ження міжпредметних зв’язків у систему підготовки медичних працівників Третього тисячоліття». Активну роботу веде творчий колектив викладачів «Шляхи міждисциплінарної інтеграції в системі підготовки молодших медичних працівників». Успішно працюють навчально-методичні лабораторії над проблемами «Вплив макро- та мікроелементів на процеси життєдіяльності організму людини» і «Шляхи адаптації студентів-медиків до професійної діяльності».

На базі РДБМК відбуваються засідання регіональних та обласних методичних об’єднань викладачів. Коледж є базою для проведення навчально-відбіркових зборів з хімії та біології. Викладачі коледжу (предметні комісії хімії та біології) залучені до роботи ІІІ Всеукраїнського етапу олімпіади з хімії, обласних турнірів з хімії та біології. На базі коледжу працює Рівненське міське регіональне відділення МАН (секції «Хімія» та «Біологія»).

Видано навчальний посібник «Практикум з медсестринства в хірургії», авторами якого є викладачі коледжу А. Маркович, Б. Чижишин, І. Литвин, В. Рижковський, медичні сестри хірургічних відділень медустанов Рівного. Керівник авторського колективу - директор коледжу, доктор медичних наук, професор Р. Сабадишин.

Варто відзначити сумлінну роботу викладачів-ветеранів. Понад 30 років працюють у коледжі: Петренко Валентина Петрівна - викладач біології, Хомич Катерина Миколаївна та Петрівська Ніна Григорівна - викладачі математики, Басюк Лариса Михайлівна - психолог, Дашевський Микола Степанович - заступник директора з навчальної роботи, Редько Євгенія Михайлівна - викладач мікробіології, Кірічик Ніна Олександрівна - викладач інфекційних хвороб, Юрчук Ніна Володимирівна - викладач фармакології, Іваницька Парасковія Феодосіївна - викладач латинської мови, Коник Єлизавета Борисівна - викладач акушерства та гінекології, Корінець Михайло Григорович - викладач фізичного виховання.

Особливу увагу приділяємо талановитим студентам, залучаючи їх до активної участі в олімпіадах, конкурсах, роботі гуртків, захисті науково-дослідницьких робіт. У коледжі плідно працюють предметні гуртки: стоматологічний, фармакогностичний, літературно-драматичний, інформатики, історико-краєзнавчий та хірургічний.

Члени стоматологічного гуртка (керівник - Лисиця Ю.С.) проводять санітарно-освітню роботу із питань профілактики найпоширеніших захворювань порожнини рота. Відкриті заняття гуртка в загальноосвітніх навчальних закладах Рівного користуються популярністю серед учнівської молоді. Викладачі організували студентську науково-практичну конференцію з питань стоматології, де були представлені доповіді гуртківців.

Члени фармакогностичного гуртка (керівник Кіщук В.М.) вивчають особливості використання фітотерапевтичних засобів при найпоширеніших захворюваннях, правила заготівлі та збору лікарських рослин, неодноразово частували викладачів та студентів запашними чаями, а також провели традиційний конкурс знавців лікарських рослин. Для вивчення лікарських рослин гуртківці здійснили поїздку до Карпат. Найкращі доробки студентів були представлені в коледжі на науково-практичній конференції «Душа природи - душа добра».

Компетентність, пізнання нового – запорука професійного успіху

Світлана БУХАЛЬСЬКА, заступник директора з виховної роботи РДБМК, кандидат педагогічних наук, викладач біології:

- У коледжі створені умови для розвитку, вдосконалення та підвищення фахової кваліфікації педагогічних працівників, котрі під час атестації мають можливість підвищити кваліфікаційну категорію з присвоєнням педагогічного звання «старший викладач» та «викладач-методист». Як наслідок, 80% педагогів - спеціалісти вищої категорії. Педпрацівники підвищують свій фаховий рівень шляхом проходження курсів та стажування на кафедрах провідних ВНЗ України, а також долучаються до участі в наукових конференціях, семінарах і тренінгах. За сумлінну працю педагоги коледжу відзначені почесним званням «Відмінник освіти», грамотами управління освіти і науки та управління охорони здоров’я облдержадміністрації та Міністерства охорони здоров’я, подяками та грамотами Міністерства освіти і науки, Кабінету Міністрів. І, звичайно, до професійного свята освітян адміністрація коледжу преміює педагогів незалежно від того, які дисципліни вони викладають - клінічні чи загальноосвітні.

Регулярно організовуємо для викладачів пізнавальні екскурсії. Починаючи з 2004 року, колектив коледжу здійснив поїздки в Умань, Кам’янець-Подільський та Хотин, Луцьк і Шацькі озера, Кременець та Закарпаття, Одесу і Чернігів, Батурин та Канів. Весною ми відвідали Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Буковинський державний медичний університет. Наші викладачі подорожували визначними місцями Рівненщини - базальтові стовпи на Костопільщині, Берестечко, Остріг, Пересопниця. Також побували Польщі, де відвідали вищі навчальні заклади в Любліні та Кракові, провели екскурсії в Закопане і Велічково. В кожному польському місті мали зустрічі з нашими колегами - викладачами медичних навчальних закладів.

29 вересня вирушаємо в триденну подорож визначними місцями Поділля. Плануємо відвідати в місті Радомишль, що на Житомирщині, Музей української домашньої ікони, який є частиною історико-культурного комплексу «Замок Радомисль». Ініціатором створення комплексу та його фундатором є наша колега - народний депутат, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я, меценат та лікар Ольга Богомолець. Відвідаємо також у Вінниці Національний музей-садибу М.І. Пирогова, присвячений життю та діяльності видатного українського та російського науковця, хірурга та педагога. Зустрінемося з колегами у тамтешньому видавництві «Нова книга», у співпраці з якими видали низку ґрунтовних праць із хірургії та медичної біології.

У коледжі традиційно відбуваються доброчинні акції. Наприк­лад, до Дня фармацевта діяла «Аптека щастя», де можна було придбати пігулки «Стопхандрин» та «Настій успіху». За дві години роботи аптеки зібрано понад 2000 гривень, які було передано хворій дитині в онкологічному відділенні. В минулому році в нас була акція «День без чашки кави». За один день ми зібрали 18000 гривень, які передали на лікування дитини працівника коледжу. Зараз готуємося відзначити 29 вересня Всесвітній день серця, а 1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку. Для одиноких громадян збираємо одяг та теплі речі. Турбота про людей поважного віку, пенсіонерів і ветеранів - справа всього суспільства, адже саме старші люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі та бути справжніми патріотами України.

28.09.2017Олесь ДУБОВИК

З Днем вчителя! Унікальний фах у світі, вічний на всі часи У перші вихідні жовтня ми з особливою теплотою і гордістю відзначаємо воістину всенародне свято - День Вчителя! Він об’єднує дітей і дорослих, молодих і літніх, він для всіх і для кожного. У житті, в професії кожної людини є свої педагоги, наставники.Саме ці люди вчать нас, наставляють, служать для нас взірцем, і все життя ми ніби звіряємо з ними всі наші радощі та печалі, успіхи та здобутки. Кожен з нас пам’ятає своїх педагогів - у професії та в повсякденному житті. Вчитель - це унікальний фах у світі, вічний на всі часи. Порівняти його можна тільки з професією лікаря. У кожного часу свої прикмети. Пріоритетом у наших сферах - освіті та охороні здоров’я - є потреба у вільному педагогові, із сучасним мисленням, який не боїться експериментувати, поважає і продовжує кращі традиції української медичної освіти. У педагогів нашого навчального закладу, які працюють під девізом «Arte et humanitate, labore et sciential - Мистецтвом і людяністю, працею і знанням!», - почесна місія та високі завдання. Адже саме в коледжі відбувається професійне становлення і виховання майбутніх фахівців середньої медичної ланки, які мають пройти всі етапи реформування та інновацій у медичній сфері й надійно забезпечувати здоров’я українського народу. Наші успіхи - це передусім досягнення наших студентів. Нам, викладачам Рівненського державного базового медичного коледжу, є чим пишатися. Студенти і випускники РДБМК своїми справами, активною життєвою позицією, професійними здобутками з року в рік прославляють рідний коледж. Низький Вам уклін, дорогі викладачі, наставники, шановні ветерани за Ваші добрі та чуйні серця, ваше терпіння і вірність покликанню. Нехай результатом нашої спільної зацікавленої роботи буде повна відповідність нашого навчального закладу насущним потребам сучасної системи охорони здоров’я Рівненської області, виховання не тільки фахівців, але і людей з почуттям великого милосердя, не байдужих до людського болю. Щиро бажаю Вам успішного втілення всіх творчих задумів, новаторського підходу до своєї професії, вдячних учнів, здоров’я, щастя, оптимізму та благополуччя Вам і Вашим близьким. З глибокою повагою, Ростислав САБАДИШИН, директор Рівненського державного базового медичного коледжу


Переглядів: 1208

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (802)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"