Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №867 від 27.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Не цурайся бідняка

Не цурайся бідняка

З подвір’я Кравчуків на усе село чулися весільні музики, кликали до танцю. Наталя милувалася донькою Мар’яною, яка разом зі своїм нареченим кружляла у вальсі для молодих. Струм пронизував кожну її клітинку, коли почула за спиною: «Як гарно танцюють молодята. Ніби й не торкаються ногами землі!»

Мимоволі спомини із далекого минулого вмить зринають у пам’яті, стискають серце Наталі, а на очі набігають сльози…

Тоді Мар’янці було п’ять років, як вони розпочали будувати хату. Стара, яку ще прадід поставив, уже зовсім осіла, дала численні тріщини і в будь-який час могла розвалитися. Грошей на майстрів у них не було, тож  чоловік Антон сам взявся мурувати. Йому допомагав його рідний брат і Наталя. Тому й не зогледіли, як Мар’янка вилізла на дерево. Враз суха гілка затріщала, сповіщаючи про біду. Страшний крик доньки різонув по серцю Наталі.  Оглянулася і побачила, як Мар’янка впала на бетонну плиту. Непритомну дівчинку доставили до лікарні. Лікарі, як могли, боролися за її життя.

Через два місяці Наталя з донечкою повернулися додому. Здавалося, усе погане – позаду. Наслідки черепно-мозкової травми були незначні. Переламаний носик прооперували. Лишень ще трішки боліло коліно. Лікар приписав якісь мазі, порекомендував ванни із цілющих трав. Наталя дотримувалася рекомендацій, але коліно ніяк не гоїлося. Мар’янка погано спала уночі.  Плакала, жалілася на сильне печіння і біль.

Минали в турботах тижні, місяці. Але полегшення в доньки не було. А з нею страждала і мама Наталя. За порадою людей жінка виготовляла мазі із живокосту, календули, обліпихи, клала компреси. Мала хотіла бігати, гратися з дітлахами, але мусила сидіти у ліжечку, бо коліно не можна було згинати. Якось, після перенесеного грипу, Мар’янці стало зовсім кепсько. Коліно загноїлося, розпухло. У дівчинки піднялася температура. І тоді пані Наталя знову повезла дитину до обласного центру. Черговий курс лікування приніс ускладнення – від сильних антибіотиків у Мар’янки розвинулася хвороба нирок.

Одного разу біля лікарні Наталя побачила стару циганку. Та спитала, де знаходиться аптека. Наталя здивовано поглянула на неї. «Дивуєшся, що циганка аптеку шукає? Але цигани – теж люди. І хоч у нас здебільшого здорове тіло, але може боліти душа. Валідол треба. Розумієш, дочко?» І, простреливши Наталю своїми чорними, іскристими очима, додала: «Пожалій циганку, позолоти руку».

Наталя, мов під гіпнозом, дістала з гаманця кілька гривень. «Не цурайся бідного, –  крикнула циганка Наталі услід. – Запам’ятай це…»

Через кілька днів лікуючий лікар покликав Наталю до кабінету.  Повідомив, що їх виписують і, як завше, вдома слід продовжити лікування. А якщо, мовляв, знову виникне загострення, буде йти питання про ампутацію ніжки дитини. Наталя похитнулася. Її обличчя зблідло. «Та що ви таке кажете? Вона ж – дівчинка, зовсім іще дитина», – застогнала.

Наталя збирала речі, розчісувала кучеряве волоссячко Мар’янки і ховала від неї сльози, що текли безкінечним потічком з очей. Несла доньку до залізничного вокзалу на руках. На таксі було шкода грошей, а маршрутки завжди переповнені, боялася, щоб хтось ненароком не вразив дитину. На душі Наталі було нестерпно тяжко: їх знову виписали з плачевним результатом. Думка про можливу ампутацію ноги зовсім прибила її.

У потязі навпроти них сів старий, занедбаний чоловік у брудному одязі. Наталя вже хотіла пересісти на інше місце, як вагон вмить тісно заповнився людьми. Чоловік пильно вдивлявся в дівчинку, потім спитав: «Що у дитини з ніжкою?» У Наталі не було найменшого бажання розповідати про їх біду. Тим паче, цьому безхатченку. Була упевнена – так і є, бо від чоловіка неприємно пахло.

Той знову повторив запитання. Наталя мовчала. І тоді незнайомець мовив: «Бачу, що колінце у бинтах. Не гоїться? Скажу, як вилікувати». Наталя тихим голосом відповіла, що вони щойно з лікарні, але надії на одужання мало. Лікарі навіть про ампутацію заговорили… Чоловік нервово постукав пальцями по вікні. Їм би різати! Це – найлегше. А як тоді жити дитині – хтось з них подумав?

Від тих слів Наталя заголосила. І тоді її співрозмовник, що назвався Василем, порадив лікувати ногу Мар’янки… очними краплями. Сказав назву. І уточнив – їх на перший курс треба десять флаконів. А ще – підігрівати їх слід у теплій воді. І чергувати компреси з крапель ванночками з відвару виноградного листя.

Наталя неохоче слухала його. Бажала чимшвидше зійти з потяга від того дивного пасажира до їхнього дому. А він усе повторював і повторював свій рецепт…

Вночі жінці приснилася циганка, яку бачила біля воріт лікарні. Чомусь згадалися її слова: «Не цурайся бідного». Збагнула: це, мабуть, його, Василя, вона мала на увазі. Наталя не помітила, й сама, як почала збиратися в аптеку. За очними краплями, які порадив Василь. Поклала компрес на коліно Мар’янки. Дуже здивувалася, що втомлена безсонними ночами, донька незадовго заснула. Ніч теж була спокійною. І тоді Наталя заварила настоянку з виноградного листя. Яким же було її здивування, коли незабаром рана, що так довго гноїлася і кровоточила, затягнулася, присохла… Мар’яна одужала. Наталя хотіла віддячитись їхньому рятівникові, але нічого про нього не знала: хто він, звідки? Куди їхав?

Вирішила розпитати про нього провідничку потяга «Тернопіль – Іване-Пусте», яким вони їхали. Та відразу зрозуміла про кого йдеться. Сказала, що Василь із Чортківського району. І не такий уже він старий – років під 60 – не більше. Що життя поглумилося над ним, знищило колишню вроду. Дружина померла, а єдиний син, одружившись, вигнав батька з дому – того, якого Василь звів власними руками. Ще й на роботі попав під скорочення. Ось так і їздить туди-сюди, аби не блукати під голим небом, мати хоча б такий прихисток. Хтось кілька гривень йому дасть, хтось – кусок хліба. Так і живе…

Наталя попросила провідничку передати конверт з невеличкою сумою Василеві. Коли буде їхати у їх потязі. Якщо ж та більше його не побачить – залишить конверт на залізничній станції.

Гроші Наталі не повернули. І вона раділа, що змогла хоч трішки віддячитися Василеві. У чесності провіднички вона не сумнівалася: надто співчутливо та  розповідала про Василя…

…Спомини, спомини. Не раз павутинкою зачіплялися за думки Наталі. Прийшли і в день весілля її доньки. Мар’яна метеликом кружляла у танці. Щаслива усмішка сонечком сяяла на її обличчі, звеселяла її коханого. А ще більше – матір, яка ще довго буде згадувати той день, коли зустріла у потязі бідолашного Василя. А потім її незрадлива материнська інтуїція підказала – його порада допоможе донечці.

Жінка надіється: може, хтось із читачів «Сімейного гніздечка» упізнав Василя? І розкаже про нього більше?

Пані Наталя не знає, чи був він цілителем, чи знавцем народної медицини, але знає одне: у цієї людини був світлий розум і щире, безкорисливе серце…

27.06.2018Марія Маліцька


Переглядів: 1546

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14377)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13772)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13112)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (731)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (69)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (66)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"