Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №958 від 02.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

І вже повік були разом…

І вже повік були разом…

Уже третій день Анна навмисно виходить в парк поблизу санаторію, щоб побачити сивочолого вродливого чоловіка, який розкладає там мольберт і пише картини. Здається, вчора він помітив, що вона стежить з ним. Це було зрозуміло з його проникливого погляду, лукавої усмішки. Щось знайоме було в цій його усмішці, у стрункій поставі, навіть, у ході, яка була легкою, наче в юнака.

Несміливими кроками Анна наблизилася до художника, кинула очима на ескізи. Той якось знітився, у нього нервово засіпалися повіки, але продовжував малювати.

«Ви свої картини продаєте?» – спитала. Художник не відповів. Він весь був у тому мальовничому куточку, який швидко з’являвся на полотні. За короткий час Анна зрозуміла: він малює будівлю санаторію, де вони відпочивають. Колись тут був графський маєток. Усілякі легенди ширяться про родину графа. Навіть ходять чутки, що опівночі тут з’являється привид жінки в білому вбранні, яка тихо плаче. Це, нібито, дочка графа, яку той хотів видати за нелюба, а вона кохала їхнього наймита. Бідолашна, дізнавшись, що батько готовий прийняти старостів, отруїлася…

Тієї ночі Анна довго не могла заснути. Сміялася сама з себе: невже у свої п’ятдесят закохалася в чоловіка, про якого нічого не знає? Що тут казати? Вона не раз шкодувала, що через власну гордість, нерозсудливість сама зламала свою долю. Відштовхнула від себе людину, яку кохала, з якою планувала спільне майбутнє.

З Терентієм вона познайомилася на дні народження своєї подруги Олесі. Він – її двоюрідний брат, жив у сусідній області. У той день захворіла мама Анни, і вона не могла довго бути на забаві. Сказала про це Олесі. «Що ж, шкода, але не можу тебе не відпустити, бо мама – це святе. Зараз попрошу брата, щоб провів тебе», – мовила Олеся.

Надворі дихав свіжістю кучерявий квітень. Легко, невимушено зав’язалася в них розмова. Хлопець відразу сподобався Анні. Розповів, що навчається у Львівському виші. Буде істориком. «Знаєш, вся історія перекручена. Кого вважали героєм – став ворогом, і – навпаки. Тому часто навідуюся у бібліотеку. Читаю додаткову літературу, хочу в усьому розібратися», – мрійливо мовив хлопець.

Анна замилувалася його вродою, розсудливістю, блиском в темних очах. Недарма ім’я у нього таке рідкісне – Терентій. Бо ж очі, як терен, думала вона.

За кілька днів хлопець зателефонував. Спитав, чи вона не проти зустрітися на вихідні. Анна на той час працювала лаборантом на молокозаводі. Робота – дуже відповідальна, напружена, тому радо прийняла пропозицію відпочити на природі. Була упевнена – кохання з першого погляду існує. Терентій ні на мить не йшов з її думок. Переживала, що там, у виші, є багато вродливих дівчат, які теж можуть бути закохані в такого красеня. Якось про це сказала хлопцеві. Терентій розсміявся: «Ти у мене – одна-єдина. І ніхто мені більше не потрібен». А потім несподівано додав: «А щоб ти не ревнувала, скоро приїду до тебе зі старостами. Можна?»

В Анни засвітилися щастям очі: «Звісно, можна. Я кохаю тебе, рідненький».

На сватанні була визначена і дата весілля, і ресторан. Батькам нареченого дуже сподобалася дівчина – її манери, вихованість, ввічливість. Старшою дружкою на весіллі мала бути сусідка Галя. З нею Аня разом корови пасла, у школу в сусіднє село ходила, ділилася секретами. Якось Галина сказала, що, мовляв, чотири місяці до весілля – надто великий термін. Терентій ще передумати може, іншу знайти. Аня спаленіла: «Йому ніхто, окрім мене, не потрібен». Однак, Галя порадила їй перевірити Терентія на вірність. І стала розробляти план. У Львові є у Галі подруга. До неї Аня має поїхати, щоб було, де заночувати. Вона позичить їй перуку, зробить макіяж, з її телефону Аня зателефонує хлопцеві, призначить зустріч у барі, що неподалік дому подруги. Ось тоді й побачить, як зреагує Терентій – погодиться чи відмовить.

Подруга Галі зустріла Анну на залізничному вокзалі. Весело реготала із затії Галини, весь вечір розповідала, яка вона хитрюща. Вранці стала чепурити Аню на побачення. Зробила макіяж, позичила перуку, модну сукню з глибоким декольте, начіпляла усіляких прикрас. Аня милувалася собою у дзеркалі, з неї вийшла чарівна білявка! Впізнати її було важко. Тоді з телефону Іри, до якої приїхала, набрала номер Терентія. Звісно, змінила голос. Сказала, що увечері хоче з ним зустрітися. Востаннє побачити, поговорити, бо ж знає, що він – заручений.

Розуміє, що вже нічого змінити не можна і тому шкодує, що не зізналася йому у своїх почуттях раніше, адже давно кохає його. Терентій якусь мить мовчав, а потім, затинаючись, сказав, що ввечері зайнятий. «Тоді – завтра, о сьомій вечора. Добре?» – уперто строчила Анна. «Гаразд», – невпевнено відповів Терентій. Тоді Анна назвала місце зустрічі.

Він чекав її за столиком поблизу вікна. Уздрівши його, Анна засумнівалася, чи варто розпочинати цю комедію. Але відступати було пізно – хлопець уже запримітив її. Анна вловила запах парфумів, які йому подарувала, привіталася кивком голови.

«Кави?» – спитав Терентій. І Анна не витримала, голосно зареготала. «Не чекав мене?» – скинула з голови перуку. Хлопець, ніби прикипів до стільця. Його обличчя пашіло.

«Для чого цей цирк, Аню?» – його голос тремтів. Та Анні було не до цирку. Вона розплакалася, стала обзивати Терентія найогиднішими словами. Он, який він – бабій! Як добре, що вона розпізнала це вчасно. Справді, мудру пораду дала їй Галина.

«Вгамуйся, кохана. Я тобі все поясню. Нас люди чують», – благав хлопець. Але Анна, ніби й не чула його. «Ти – зрадник! Безсоромний зрадник! – кричала, мов заведена. – Між нами – кінець!»

Терентій ще кілька разів приїжджав у село до коханої, намагався склеїти їхні стосунки, але Анна була категоричною. Свого рішення не змінила навіть тоді, коли довідалася, що вагітна. Про дитину Терентію не сказала. Це – тільки її маля і вона знайде для нього хорошого батька.

Невдовзі Анна вийшла заміж за іншого, але батьком малій Алінці він так і не став. Дорікав Анні, що надто багато коштів тратить на доньку. Через неї мало уваги приділяє йому. А одного дня, коли Анну виписали з лікарні після операції на апендицит, вона побачила синці на тілі дитини. Це була межа її терпінню. Вона подала на розлучення.

Мов намистинки нанизувала Анна сумні спомини. Виросла дочка, вивчилася, хорошу роботу має, доброго чоловіка, маленького Вадимчика. Але й досі іноді запитує про батька. Анна ж нічого про нього не знає. Олеся – його сестра, багато літ живе за кордоном. З Анною не спілкується. Образилася на неї за брата.

Анна й сама часто картала себе за те, що послухала сусідку, а не власне серце. «Дівчина благала: останній раз побачити тебе хочу. І я пошкодував її, пішов на ту зустріч через цікавість», – оправдовувався тоді Терентій. «Ти так усіх шкодувати будеш?» – скипіла Анна. Їй би розсміятися, повірити коханому. І все могло би бути інакше……Художник уже завершив картину, став складати мольберт, коли ланцюжок спогадів Анни перервав голос якогось чоловіка: «Терентій? Де ти тут взявся? Таки художником став?» Чоловіки обнялися, пішли у санаторій.

Терентій?! Звісно, це – він! Той, кого колись образила, кого часто бачила у снах, кохання її життя, батько Алінки. Вона вже не сумнівалася в цьому.

Наступного дня Анна не виходила з кімнати, в неї піднявся тиск. Боялася зустріти Терентія, зізнатися, хто вона. Про все розповіла Соні – подрузі по кімнаті. Попросила її мовчати. Та, коли Анна задрімала, Софія тишком вийшла з кімнати. Пішла у парк. Підійшла до Терентія, кинула очима на картину, на якій побачила… Анну. «Це – Аня, моя подруга по кімнаті. Вона впізнала вас і боїться сюди приходити», – несподівано мовила Софія.

Мов осика під вітром, затремтіла Анна, коли Терентій приніс у кімнату її портрет. Соня, розуміюче підморгнула йому і вийшла з кімнати. Чоловік легенько взяв Анну за руки, глянув у вічі: «А ти майже не змінилася, Анютко. Я впізнав тебе відразу».

Розповів, що живе у Львові. Працює вчителем історії, але дуже любить малювати. У молодих роках переніс інсульт і дружина залишила його. Дітей Бог їм не дав. Через кілька років дізнався, що колишня дружина сама померла від інсульту. Закон бумерангу таки існує.

Ще кілька днів залишалося їм обом перебувати в санаторії. Але їх рішення було остаточним: завтра вони поїдуть до доньки і здійснять мрію всього її життя – побачити рідного батька…

І вже повік будуть разом.

02.04.2020Марія Маліцька


Переглядів: 1827

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (944)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"