Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №988 від 29.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Переваги осінньої посадки квітів. Що треба знати

Переваги осінньої посадки квітів. Що треба знати

У осінньої посадки є безперечні переваги: – по-перше, висаджені або посіяні восени квіти почнуть квітувати уже в перший рік вегетації;

– по-друге, це звільнить вас від турбот з вирощування розсади взимку й заощадить час, який ви повинні були витратити на її висадження у відкритий ґрунт навесні;

– протягом осені й зими насіння в землі проходить природну стратифікацію, тому сходи, що з’явилися навесні, будуть міцними, зуміють добре перенести весняні заморозки і почнуть квітувати на два-три тижні раніше, ніж ті, що ви посієте навесні;

– висаджені восени квіти надалі менше піддаються хворобам і шкідникам;

– навесні, коли тане сніг, насіння осіннього посіву, що перебуває у ґрунті, поглинає в себе максимальну кількість вологи, що допомагає йому швидко розвиватися.

Квіти, посіяні навесні, можуть зазнавати нестачу вологи через те, що при підвищенні температури повітря посилюється її випар з верхнього шару ґрунту.

Як бачите, існує достатньо підстав для того, щоб зайнятися посадкою і сівбою квітів саме восени.

Квіти, які висаджують восени

Восени висаджують, а також ділять і розсаджують цибулеві рослини – пушкінію, мускарі, сциллу, крокуси, хіонодокси, нарциси, гіацинти, тюльпани та лілії. У цю пору ділять і пересаджують кущі астильби, півоній і хост. Добре будуть рости, якщо їх посадити восени, клематис, адоніс, аконіт, а також бруннера крупнолиста, флокс мітельчастий, рудбекія, дзвіночки, очиток, люпин, енотера чагарникова, геленіум осінній, ехінацея.

Посадка однолітників восени переважніша тим, що їхнє насіння, пройшовши в зимові місяці природну стратифікацію в ґрунті, дадуть наступного року квіти, які будуть і рости краще, і квітувати довше. Серед квітів, які краще сіяти восени, айстри і хризантеми однолітні, матіола, календула, чорнобривці, синя волошка, годеція, дельфініум, іберіс, лаватера, резеда, малькольмія, скабіоза, ешольція.

Посадка цибулевих квітів у вересні

На початку місяця ділять кущі й пересаджують астильбу, флокси, рудбекії й солідаго, саджають дрібноцибулеві рослини, такі, як пушкінія, сцилла, мускарі, крокуси і хіонодокси.

На початку другої декади місяця наступає черга висадження цибулин нарцисів, а через тиждень – гіацинтів. У самому кінці вересня висаджують тюльпани. Не саджайте всі цибулеві одночасно, адже час посадки для цибулин різних квітів зазначений не даремно. Наприклад, якщо нарциси посадити не в другій, а в третій декаді вересня, у цибулин до початку заморозків не встигне розвинутися необхідна для нормальної зимівлі кількості коренів, і цибулини загинуть. Глибина посадки всіх цибулевих зазвичай відповідає трьом діаметрам цибулини. Якщо погода суха, не забудьте рясно полити посадки. Після поливу ґрунт обов’язково ущільнюють, а потім мульчують.

Посадка цибулевих квітів у жовтні

До середини жовтня можна саджати гіацинти й тюльпани. Гіацинти висаджують на глибину 17-18 см від дінця, а особливо великі навіть на глибину 20 см. Глибина посадки цибулин тюльпанів складає 15-18 см залежно від їхніх розмірів. Висаджені в середині жовтня тюльпани менше вражаються вірусами строкатості пелюстків.

Посадка цибулевих квітів у листопаді

Так пізно можна ризикнути посадити цибулини все тих же тюльпанів, якщо вони вам дісталися занадто пізно. Однак укоренитися вони зможуть лише в тому випадку, якщо протягом місяця буде стояти тепла погода, не холодніше 5 °С, інакше цибулини перестануть рости і вимерзнуть. Щоб не ризикувати, висадіть їх у будинку в контейнер на вигонку.

Посадка багаторічних квітів у вересні

У першій декаді вересня на клумби висаджують розсаду дворічних і багаторічних рослин, таких, наприклад, як маргаритки, віоли, турецької гвоздики і незабудки. До закінчення сезону вегетації розсада встигне прижитися й нормально перезимує. У цей же час живцями розмножують барвінок і висаджують троянди.

У другій половині місяця здійснюється ділення куща і посадку флокса мітельчастого, аквілегії та рудбекії. Якщо ви сумніваєтеся, чи встигне прижитися рослина до початку зими, то можете не хвилюватися: усе, що посаджено в момент масового листопаду або хоча б за місяць до промерзання ґрунту, устигає вкоренитися до зими.

Посадка багаторічних квітів у жовтні-листопаді

У першій половині жовтня можна висаджувати і пересаджувати ті ж квіти, що й у вересні, якщо ви з якоїсь причини не встигли цього зробити. Наприкінці жовтня можна саджати конвалії, а також ділити і розсаджувати кущі півоній, що розрослися.

У листопаді, як правило, квіти вже не саджають, а тільки вкривають і мульчують їх на зиму.

Посів насіння квітів восени

Насінням деяких багаторічних квітів для проростання потрібна стратифікація – активізація холодом життєвих сил. Саме тому посадка багаторічних квітів восени є набагато більш виправданою, чим весняна. До багатолітників, насінню яких потрібна стратифікація, належать тирличі, аквілегія, лаванда, примула, дельфініум, морозник і зимостійкі сорти цикламенів. Та й посів насіння під зиму тих квітів, які в стратифікації не мають потреби, теж є цілком виправданим – сходи навесні проростають міцні, сильні, вони набагато рідше піддаються зараженню хворобами і нападу шкідників. З однолітніх рослин можна сіяти під зиму алісум, календулу, космею, лаватеру, гіпсофілу, годецію, іберис, волошку, ешольцию, нігелу. Посадка осінніх квітів, вірніше, посів однолітніх айстр і хризантем також здійснюється восени.

Кращий час для підзимового посіву – кінець жовтня або початок листопада, коли встановиться прохолодна осіння погода, хоча насіння, яке потребує стратифікації, можна сіяти навіть тоді, коли випаде перший сніг, але в цьому випадку грядку під посів потрібно зробити заздалегідь, поки ґрунт не промерз. Осінній посів квітів виробляється трохи густіше і дрібніше, ніж весняний, оскільки холодна зима знижує схожість рослин. Якщо навесні насіння зійде занадто густо, його завжди можна прорідити.

Коли купувати цибулини і саджанці квітів

Купувати посадковий матеріал найкраще перед самою його посадкою, однак це не завжди можливо. Цибулини й бульби літніх рослин продають, як правило, наприкінці зими, тому подумайте, де і як ви будете зберігати їх до посадки. Найкраще помістити їх у торф або пісок і тримати при температурі не вище 7 °С у підвалі або холодильнику. А ще краще висадити цибулини в контейнер для того, щоб перевалити у відкритий ґрунт, коли прийде час посадки.

Ніколи не купуйте навесні цибулини весняноквітучих культур – нарцисів, гіацинтів, крокусів і тюльпанів, оскільки існує висока частка ймовірності, що вони зберігалися на складі з осені, а це значить, що строк їхньої придатності вже минув, хоча за зовнішнім виглядом цибулин це можна й не визначити.

Купувати саджанці троянд з відкритою кореневою системою найкраще в середині жовтня, тому що восени, вибір саджанців більше, ніж навесні. Крім цього, бруньки на трояндах після посадки не встигають прорости до зимових морозів, а невелика підсушеність надземної частини троянд знижує ризик ушкодження морозами.

Купувати посадковий матеріал півоній переважніше наприкінці літа – початку осені, але в продаж він надходить, як правило, наприкінці зими або навесні. Перед покупкою такого матеріалу уважно його огляньте на предмет наявності на коріннях цвілі або гнилі, оскільки він міг до продажу неправильно зберігатися, а якщо ви все-таки зважилися купити саджанці півонії, то протравіть їхні корені протягом півгодини в розчині фунгіциду або в дуже міцному, майже чорному розчині перманганату калію. Потім помістіть саджанці на зберігання при температурі близько 0 °С.

Як ви зрозуміли, далеко не завжди вдається придбати потрібне насіння або саджанці безпосередньо перед посадкою, тому дуже важливо знати, як правильно зберігати посадковий матеріал.

29.10.2020


Переглядів: 1135

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (823)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (68)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"