Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1012 від 22.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Найнезвичайніші та найдивніші рослини у світі

Найнезвичайніші та найдивніші рослини у світі

Аморфофаллус титанічний: квітковий гігант

Гідний представник незвичайних рослин світу завоював популярність своїми величезними розмірами. Уявіть собі, квітка в кілька разів перевищує людський зріст... А саме таких розмірів досягає у висоту Аморфофаллус титанічний (Amorphophallus titanum).

Аморфофаллус титанічний живе близько сорока років, але цвіте всього кілька разів за весь період свого життя. У землі знаходиться величезна бульбина рослини, вага якої, в деяких випадках, сягає п’ятдесяти кілограм. З бульби розвивається зелене стебло, у верхній частині якого знаходиться один великий лист і кілька маленьких. А вінчає композицію незвичайна квітка титанічних розмірів. Щорічно старе листя відмирає, а на їх місці ростуть нові зелені листочки. На стеблі у аморфофаллуса спочатку відкриваються жіночі квіти, а через кілька днів чоловічі, період цвітіння триває всього два дні. Температура верхньої частини квітки близька до температури людського тіла, завдяки цій властивості ця незвичайна рослина привертає величезну кількість комах, які її запилюють.

Після завершення повного циклу життєдіяльності коріння аморфофаллуса засинають, щоб через 4 місяці прокинутися і повторити весь життєвий цикл спочатку. А ось в оранжерейних умовах специфічний запах скоріше недолік, ніж гідність, і істотно ускладнює догляд за рослиною, наприклад, в нью-йоркському ботанічному саду робочим доводилося вдягати протигази, щоб підійти до аморфофаллуса. Хоча в деяких східних країнах, таких як Китай, Індокитай і Японія, аморфофаллус навіть використовують у їжу. З бульб рослини виготовляють борошно, напевно, тому в Індокитаї аморфофаллус називають «слонячий хліб».

Раффлезія Арнольді або «трупна лілія»

Не менш дивною і своєрідною рослиною, є Раффлезія Арнольді (Rafflesia arnoldii). Вона відноситься до сімейства паразитичних рослин, які не живуть самостійно, а отримують харчування за рахунок життєвої сили рослин-господарів, в якості яких виступають ліани. Виростають раффлезії на островах Калімантан, Суматра і Ява.

Раффлезія Арнольді являє собою величезну квітку, криваво-червоного кольору, що складається з п’яти м’ясистих товстих пелюсток. Вони усіяні білими наростами, за зовнішнім виглядом нагадують бородавки.

У Раффлезії Арнольді відсутні листя і коріння, вона випускає довгі нитки, які обвивають корінь або стебло іншої рослини, за рахунок якого рослина отримує всі необхідні для свого росту і розвитку речовини. Насіння Раффлезії дуже маленькі, не більші за зернятка маку. Коли таке насіння потрапляє під кору рослини-господаря, на його поверхні не залишається ніяких слідів і тільки через півтора року з’являється незвичайний наріст, що віддалено нагадує нирку, а ще через дев’ять місяців дозріває бутон.

Квітка Раффлезії Арнольді досягає розміру до одного метра в діаметрі і важить до одинадцяти кілограм. Зовні квітка раффлезії нагадує величезний шматок сирого м’яса. Він поширює гнильний запах і тоді стає ясно, чому в перекладі назва квітки звучить як «трупна лілія». Період цвітіння триває зовсім небагато, всього 3-4 дні, після чого ця незвичайна рослина перетворюється на непривабливу масу чорного кольору.

Кривавий зуб (Hydnellum peckii): миловидний гриб-вбивця

За дивовижний зовнішній вигляд цей гриб отримав масу назв – полуниця з вершками, зубний сік, що кровоточить або диявольський зуб. Вперше про нього стало відомо в далекому 1812 році, саме з цього часу він вважається неїстівним. Швидше за все, у ті давні часи якийсь любитель експериментів зважився покуштувати цю їжу, і, пожертвувавши власним життям, він настільки страшним прикладом застеріг від подібного нащадків.

Хоча цьому грибу властивий не тільки примітний зовнішній вигляд, але й чудові антибактеріальні властивості. Але і це ще не все, виявляється, в ньому присутні хімічні елементи, які сприяють розрідженню крові. Хто знає, може коли-небудь цей гриб стане відмінною альтернативою відомому пеніциліну. Ну і наостанок хочеться сказати, якщо вам в житті не вистачає екстриму, спробуйте лизнути цей гриб і можете сміливо вважати, що у вас в кишені премія Дарвіна в номінації – дурне самогубство.

Гіднора: маловідомий африканський хижак

Гіднора – це відомий фахівцям рід рослин, що входять в сімейство гіднорових. Рід складається з 12 видів. Гіднора африканська є комахоїдною квіткою і паразитом. Його вегетативна складова знаходиться всередині гілки або кореня господаря, і зовні вона не видна, тому тіло рослини становить одну квітку або суцвіття. Відразу сказати, що ця рослина така, досить важко, тому що зовні Hydnora Africana більше схожа на гриб. Істинне своє обличчя вона показує тільки тоді, коли розкриває квітка. Але відбувається це дуже рідко: незвичайна рослина буде наполегливо чекати поки в Південній Африці, там, де вона живе, проллється достатньо опадів.

На поверхні квітка може не з’являтися декілька років, але коли випадає достатньо опадів, це цікаве створіння розпускає яскраво пофарбований зсередини бутон, який може вирости до 10-15 сантиметрів. Яскравим забарвленням і гнильним запахом він привертає різних жуків, що допомагають йому запилюватися.

Плоди рослини їстівні. Місцеві жителі застосовують їх для приготування різноманітних страв, а коріння і квітки використовують для лікування серцево-судинних захворювань.

Лялькові оченята (Doll’s Eye): рослина-інопланетянин

Ну що ж, наведемо досить-таки яскравий приклад (в буквальному сенсі) однієї з таких рослин. Ймовірно, вам не доводилося раніше чути про такого представника флори, як Лялькові оченята, адже так? І якщо ви підете на поводу у своєї цікавості і подивитесь, як виглядає ця незвичайна рослина (хоча б на картинці), то зрозумієте, що вона інопланетного походження. Ну, якщо порівнювати із земними творіннями, то найбільша схожість спостерігається з укопаним в землю індійським тотемом, на якому насаджені людські очі.

Насправді, моторошна картина, можна навіть подумати, що таким чином серійний вбивця захотів відзначити місце поховання численних жертв. І що найбільше дивує, так це мила назва – Лялькові оченята. Як правило, вона виростає в горах Північної Америки (на сході). Зовнішній вигляд цієї рослини може налякати будь-яку людину, а насправді, рослина ця смертельної небезпеки не представляє. Крім того, такі милі ягідки на червоних ніжках з’являються на світ у другій половині літа.

Але потрібно зауважити, що рослина є отруйною, її застосування в їжу може викликати блювоту, нудоту, болі в животі, судоми і навіть втрату свідомості, але летального результату в будь-якому випадку не передбачається, і це не може не радувати.

До речі, ця рослина успішно використовується в медицині. Виявляється, це чудовий седативний засіб, що застосовується в сучасній гінекології.

Говіння солодке: льодяники на гілках

Пам’ятаєте, як всі ми в дитинстві мріяли, щоб цукерки і всякі солодощі росли прямо на деревах? Виявляється, наївні дитячі мрії матінка-природа здійснила в реальності. Так, дійсно є дерево, плоди якого і за зовнішнім виглядом, і за смаковими якостями нагадують... карамельки!

У народі воно відоме як цукеркове дерево, а вчені дали йому ім’я говіння солодке або Hovenia dulcis.

Незрілі плоди чудо-рослини мають яскраво-жовте забарвлення, рубіново-червоний колір говорить про те, що «льодяники» дозріли. Крім химерної довгастої форми і солодкого смаку плоди вельми ароматні. Ті, хто пробував незвичайні «цукерки», кажуть, що найбільше вони нагадують барбариски.

Ягоди можна їсти і прямо з гілок, і заготовити про запас: з них варять джеми і варення, цукати, компоти, сиропи, роблять соки та настоянки. До речі, цукеркове вино крім приємного смаку має зцілювальну дію. Воно благотворно впливає на нирки, печінку, позбавляє від болю в суглобах.

Про лікувальні властивості говінні було відомо з незапам’ятних часів, недарма тибетські монахи величали її ліками від тисячі недуг. Плодами цукеркового дерева лікувалися ще у Вавилоні та давній Індії.

Плоди не дарма уславилися ліками від тисячі хвороб: в них міститься багато речовин, які загальмовують окислювальні процеси в організмі, сприяють виведенню токсинів і відновлюють пошкоджені клітини. Вживання в їжу «цукерок» доставляє не тільки гастрономічну насолоду, але і допомагає здолати недокрів’я, відновити еластичність судин і попередити утворення тромбів. Крім того, в них є аскорбінова кислота і різні вітаміни.

Альдрованда пухирчата. Вона ображає маленьких

Рослина з красивою назвою Альдрованда пухирчата обожнює селитися в дрібних, стоячих водах ставків і озер, багатих донними відкладеннями. Вона любить тепле літо і чисту природу. Зустріти Альдрованді можна скрізь, крім Антарктиди і крайньої півночі.

У цієї незвичайної рослини немає коренів, що дає їй можливість вільно плавати у водоймі. Зовні – це невелика, нічим не примітна травичка, що має плаваючі ниткоподібні стебла з густим маленьким листям. На листі є подовжені клиноподібні черешки, покриті на кінцях довгими віями. Тут же розташовується двостулкова пластинка зі здуттям посередині і невеликими щетинками на зовнішній стороні і по краях.

Роздратування ніжних волосків, що покривають листя, призводить до складання листка, краї якого при цьому заходять один за інший. Незвичайні фото і відео, які відображають цей процес, показують, що таким чином Альдрованда ловить і успішно перетравлює дрібних ракоподібних і личинок, які намагаються знайти притулок від ворогів серед, здавалося б, мирного і надійного листя.

Багато листя незабаром, після перетравлення свого першого улову, відмирають. Але їм на зміну дуже швидко приходять нові, які продовжують полювання, підло прикидаючись друзями дрібних тварин.

Китайський гриб «безсмертя» Лінчжі: два тисячоліття на вершині рейтингу

Серед грибів, що регулярно потрапляють до завзятих любителів «тихого полювання», є чимало таких, які допомагають медикам у боротьбі з різними людськими недугами. Але, жоден з них не може навіть близько зрівнятися з унікальним грибом, відомим в Китаї під назвою Лінчжі (Ganoderma lusidum), який вже більше двох тисяч років займає перший рядок у списку унікальних лікарських рослин.

Лінчжі – гриб неймовірно примхливий. У дикому вигляді його завжди було надзвичайно важко відшукати.

Мешкає цей деревний гриб виключно на диких сливах. Але далеко не кожна йому подобається. Знаменитий лікар стародавності Ібн Сіна стверджував, що Лінчжі приживається тільки на 10 сливах з 10000. Його лікувальні властивості неймовірно цінувалися, а складність пошуку перетворювала удачливого збирача цілющих рослин, який всього один раз напав на грибницю Лінчжі, на справжнього багатія. Він міг тримати в секреті своє дерево, щороку збирати з нього врожай, продавати його придворним китайським лікарям і безбідно жити довгі роки.

Вже в глибокій старовині китайські і японські цілителі знали, що Лінчжі має заспокійливу і знеболюючу дію, пригнічує судоми, розслаблює мускулатуру, покращує самопочуття при нестачі кисню і низьких температурах, викликає стійкий і тривалий ефект зниження кров’яного тиску і допомагає ще при десятках недуг. За неймовірну широту дії і абсолютну відсутність побічних ефектів цьому грибу присвоєна вища категорія в китайській традиційній медицині.

Сучасні дослідження виявили у гриба Лінчжі протипухлинні властивості, здатність допомагати при цукровому діабеті та багатьох інших небезпечних захворюваннях. Аналогів природа не створила, тому на верхній сходинці рейтингу він буде ще довго.

22.04.2021


Переглядів: 1231

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (947)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"