Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №315 від 25.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ціна кохання

“Зачепиш маму - заріжу”,

“Зачепиш маму - заріжу”,

- тихо промовила дворічна дитина

До скандалів, криків і бійок встигли звикнути навіть сусіди. Слова, на які вже ніхто не зважав, гострим лезом різали серце дворічного Андрія. Він дуже любив батьків, але чути образи і щоранку бачити маму, “синю” від побоїв, ставало нестерпним... Вхідні двері відчинились, із криками до спальні влетів, знову п’яний, батько, і щосили, безмовно і безпричинно, почав колошматити дружину. Андрійко мовчки встав із ліжечка, зайшов на кухню, взяв найдовшого ножа і пішов у бік кімнати, звідки лунали крики. “Ще раз зачепиш маму, я тебе, присягаюсь, заріжу”, - тихо промовив малюк, холодно зазирнувши у вічі батькові. Блиснув метал холодної зброї, і батько відступив… Назавжди.

Це не переказ оповідання, а реальна історія з життя рівненської сім’ї. На жаль, не єдина. За статистикою, в світі щодня від сімейного насилля в родині потерпає 10 чоловік. Не виняток і Україна. Сімейні бійки, які раніше вважалися нормою в сільській місцевості, набирають обертів і в містах.

Але головне, що при цьому страждають діти, які, спостерігаючи за насильством у сім’ї, не лише руйнують свою психіку, але й переносять цей негативний досвід у власне життя.

Насильство -

це не лише бійки

- Зазвичай, розмови про насильство в сім’ї з’являються лише тоді, коли воно набирає грубої форми, тобто на тілі з’являються сліди травм, - розповідає голова правління Центру “Чайка” Лариса ГУНЬКО. - Мало хто розуміє, що сексуальні домагання, економічний та психічний тиск - це також насилля. На жаль, українське законодавство недосконале, і в судовому порядку можна довести лише факт побиття. Якщо, наприклад, європейка на суді може оперувати погрозами чоловіка, записаними на мобільний телефон, то українська система правосуддя такий доказ не візьме до уваги. Тим не менш, не потрібно весь час жити в страху.

Досить часто члени родини терплять насильство й образи в сім’ї лише тому, що їм просто нікуди подітися. Спостерігається повна залежність від майнових потреб. В такий економічний кут людей загнала держава, і за довгі роки проблема переросла у менталітет.

Дружин також гвалтують

Що ж стосується відповідного законодавства, яке потрібно не лише добре знати, але й повсякчас ним оперувати - пересічні українці абсолютно не володіють цим питанням. Одного разу на наш тренінг завітала жінка. Її історія була сумною, як і багато інших.

Серед друзів їхня родина вважалася зразковою. Так тривало, доки не наступала ніч. Чоловік розробив свій власний графік… знущань, побиття і зґвалтувань! власної дружини. Коли ж її запитали, чому вона ніяким чином не реагувала, та відповіла: “Я ж його законна дружина, невже це вважається зґвалтуванням й несе кримінальну відповідальність?”

Із заробітків - у тюрму

За словами координатора антикризових програм Центру “Чайка” Тетяни Білковської, в кожної людини є певний запас терпіння, але, на жаль, він вичерпується лише з настанням смерті кривдника. Нерідко об’єктами насилля стають інваліди та старші люди, батьки. Проте, згідно з останніми даними, складні ситуації часто виникають у сім’ях заробітчан. Тоді вже під психологічну атаку потрапляють чоловіки. Близько трьох років тому, - продовжує розповідь пані Тетяна, - трапився доволі казусний випадок. До Центру прибігла жінка і повідомила про те, що була жорстоко побита чоловіком. Проте під час перевірки його знайшли… на лікарняному ліжку. Виявилося, що жінка просто провокувала виклики і сама била чоловіка, щоб вижити його з квартири.

Отож, якщо, не дай Боже, у вашій родині відбувається насилля, - не зволікайте, не знаходьте чергову відмовку, а конкретно вирішуйте ситуацію. Для цього існують центри довіри, чергують дільничні інспектори, є, врешті, друзі, які радо вам допоможуть. Не замовчуйте трагедій, не тягніть час, і не виправдовуйте кривдника.

Неофіційно. На розгляді у Рівненській прокуратурі перебуває справа за фактом зґвалтування дитини власним батьком. Факт зґвалтування підтверджено. А все почалося з того, що дружина не захотіла віддати чоловікові бізнес, і постійно потерпала від його побоїв, навіть на очах у дитини.

Міліція - не пугало

- Часто до міліції звертаються жінки з проханням налякати благовірних, - розповідає старший інспектор ВДІМ УМВСУ в Рівненській області Олег ШАНДРУК. - Але міліція - не пугало. Дії дільничних інспекторів суворо регламентуються законодавством. За відсутності тілесних ушкоджень дільничний реєструє заяву, спілкується зі свідками та виносить офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Кожен кривдник ставиться на облік.

За статистикою, протягом 9 місяців поточного року на Рівненщині дільничні інспектори склали близько трьох тисяч протоколів за фактом вчинення насильства у сім’ях, багато з них були складені повторно.

Плата за знущання

80 відсотків сімейного насилля відбувається в неблагополучних сім’ях. Чоловік напивається й починає знущатися над дружиною й дітьми. І навіть, коли своїм рішенням суд зобов’язує кривдника сплатити штраф, його, як правило, сплачує… постраждала жінка. Чоловік-то не працює... Виконавча служба може не стягнути присуджений штраф, якщо в родині дійсно немає вільних коштів. Проте, в будь-якому разі, вдруге постраждала сторона звертатися до міліції вже не буде.

Сам собі психолог

- Робота дільничного інспектора подібна до роботи психолога, - продовжує Олег Шандрук. - Не всі люди чесні, багато з них провокують сімейні драми з корисливих мотивів. Проте, зі зростанням професійного досвіду, таких громадян бачу неозброєним оком. Часто постраждалі починають дещо прикрашати факти. Ми розуміємо, що їм тяжко, але навіть натяк на брехню не лише затягує саме вияснення ситуації, але й ставить під сумнів її правдивість.

Одного разу жінка вирішила провчити чоловіка, який трохи “гульнув” із друзями. Ввімкнула сигналізацію, а коли приїхала охорона, - влаштувала усім “кінець світу”.

У нас - любов!

Найкраще життя багатьох родин характеризує наступна історія. В сім’ї судимих алкоголіків бійки відбувалися майже щодня. На це дивилися двоє неповнолітніх дітей. І навіть, коли мати опинилася на лікарняному ліжку з потрійним переломом щелепи, заявила: “Писати заяву не буду, у нас - любов!”

Бійка стимулює почуття?

Не завжди насилля в сім’ї є жахливою подією для подружжя. На думку психологів, деякі любителі неординарних почуттів спеціально провокують скандали і бійки. За їхніми словами, саме примирення і секс, який слідує за цим - неперевершені. Та чи варта сексуальна жага психологічних травм людини? Оце вже кожен вирішує для себе сам.

Згідно з оцінками Світового Банку, в економічно розвинутих країнах, у загальному показнику смертності жінок у віці 15-44 років, 19% припадає на зґвалтування та насильство у сім’ї. Це означає, що кожна п’ята жінка помирає внаслідок травм і хвороб, спричинених актами насильства.

Домашнє насильство чи насильство в сім’ї - це такі дії одного члена сім’ї стосовно іншого, які порушують конституційні права та свободи людини, наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю.

Закон України “Про попередження насильства в сім’ї”

Цікаві факти

У місті Флінт, що у Мічигані (США), співробітники поліції знайшли жертву домашнього насильства. 22-річна розумово неповноцінна дівчина важила трохи більше 20 кг. Усе своє життя вона провела у спальні матері. Її одяг складали футболка і кілька брудних памперсів. Як встановило слідство, мати морила голодом і постійно принижувала та катувала власну дитину.

* * *

Лайза Мінеллі інколи била свого чоловіка Девіза Геста ще до весілля. А після офіційної реєстрації шлюбу взялася за справу більш ретельно, особливо, коли була напідпитку. За словами Геста, після побиття у нього почалися напади гіпертонії, нудоти та запаморочення. Після нетривалих роздумів він поміняв лікарняне ліжко на розлучення. Моральна компенсація від колишньої дружини склала близько 10 млн доларів.

* * *

У Башкирії дружина, ображена небажанням чоловіка зайнятися з нею коханням, огорнула його статевий орган скотчем і намагалася домогтися статевих зносин. Коли її намагання не принесло бажаного результату, жінка обмотала руки, ноги та обличчя чоловіка стрічкою та пішла спати. Чоловік помер від задухи.

25.10.2007


Переглядів: 1031

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21180)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14480)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14316)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14131)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13951)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (443)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (71)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Часникові стрілки корисніші за часник (58)
• Особливості вживання видів води (58)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (54)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"