Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №317 від 08.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Такі, як усі

Кожного дня долаючи вершини...

Кожного дня долаючи вершини...

Зрозуміти людину з особливими потребами готові далеко не всі. Байдужість до інвалідів відчутна в усьому: у людській поведінці, немилому погляді, ставленні тощо. Зухвала посмішка одного з молодиків і зарозуміле нахабство у відповідь на прохання інваліда принести з магазину хліб, змусили мене поглянути правді у вічі та не пройти повз тих, кому потрібна допомога. Щоденно вони борються з реаліями життя, щоб хоч якось оволодіти мистецтвом жити, а не просто існувати. Тисячі з них окрім стін своєї квартири не бачать нічого, бо вийти на вулицю самі не можуть.

Та долучати себе до числа приречених на страждання хочуть не всі. Вони кожного дня шукають в собі сили, аби здолати біль та показати волю до перемог, тим самим змагаючись не тільки за спортивну нагороду, а й за щастя спілкування. Саме ті, хто ніколи не опускає рук, займаються в “Інваспорті” - єдиному спеціалізованому закладі для людей з обмеженими можливостями по організації фізкультурно-оздоровчої, спортивної, методико-відновлювальної, реабілітаційної роботи, що діє на Рівненщині, виховуючи спортсменів-чемпіонів України, Європи, зрештою, і світу. Звання майстрів спорту міжнародного класу Ігоря Косенка, Любові Семенюк, Олександра Фоминова, Олександра Мурашка, Галини Галинської, Володимира Копитюка та інших є гордістю поліського краю. “Але наскільки важким є це визнання - знає лише Бог та я”, - каже чемпіон України з жиму штанги Олександр МУРАШКО (на фото).

Колишній мотогонщик, професійний спідвеїст не міг уявити життя без руху.

- Змиритися з тим, що я неповноцінний, - не хотів, - згадує пан Олександр. - Однак травма, яку я отримав на заробітках у Чехії, поставила хрест на кар’єрі мотоцикліста, проте розпрощатися зі спортом я не зумів. Почав робити вправи з гантелями, щоб не було нудно. Спочатку було непереливки, та я не опускав рук. А в 1997 році директор “Інваспорту” Віктор Кучер подарував ще одну надію - запросив займатися в цьому закладі. Долаючи по вісім кілометрів задля тренування та перебуваючи у спортзалі, я сяю від щастя. Тепер впевнено можу сказати: не комплексую через те, що я на візку, - адже спорт змусив мене по-новому відчути, що я такий, як усі.

Загартований духом та випробуваннями долі Олександр Мурашко допомагає тим, хто зневірився у власних силах, прагнучи показати, що такі люди мають право гідно жити. “Буває, батьки приводять своїх хворих діток в “Інваспорт”, щоб ті подивилися, як відбуваються тренування чемпіонів. Я першим підходжу до них, розповідаю про свої здобутки, щоб крізь історію мого життя вони побачили, що спорт налаштовує на позитив. А якщо у тебе хороший заряд бадьорості, то все сіре обов’язково зміниться на кольорове”.

Безсумнівно, оптимістично налаштованих людей із особливими потребами не так багато, та радує те, що всі вони займаються спортом із натхненням та самовіддачею. Про це кореспондентові розповів директор “Інваспорту” Віктор КУЧЕР:

- До занять фізичною культурою в області залучено понад чотири тисячі людей з особливими потребами. Ми працюємо відповідно до затвердженої регіональної програми для спортсменів із вадами зору, слуху, ДЦП опорно-рухового апарату, розумово-відсталими, із затримкою мови тощо. У штаті “Інваспорту” - дев’ять тренерів та три спеціалісти, які безпосередньо працюють із інвалідами. В дитячо-юнацькій спортивній реабілітаційній школі наразі сім тренерів. Крім того, на території області функціонує дванадцять шкіл-інтернатів. Приємно, що протягом останніх років почали активно створюватися фізкультурно-оздоровчі клуби в райцентрах області. Безперечно, діють вони на громадських засадах, проте мають підтримку з боку райдержадміністрацій, міськвиконкомів.

“Допомагати розвиткові інвалідного спорту сьогодні не модно”, - бідкається Віктор Олександрович. Каже, що багаті люди намагаються не показувати те, що мають, бо це, нібито, невигідно для бізнесу. Розуміють інвалідів хіба-що прихожани церков, котрі надають певну грошову допомогу, та організація “Місія без кордонів”, яка допомагає як майном, одежею, харчуванням, так і матеріально під час змагань.

Переступити й через фінансову скруту можна, якщо є бажання жити, а не просто існувати. Прикро й боляче тоді, коли хтось прагне нажитися на гіркій долі інваліда-спортсмена. “А таке буває! - запевняє пан Кучер. - Мова йде про тих працівників, які думають, що - плата непогана, робота неважка і живуть від десятого числа до десятого - в очікуванні зарплати. Але треба розуміти, що тут таке ставлення неприпустиме, бо працюєш із хворими людьми, котрі добре відчувають душу. Вони знають, коли перед ними фальшивлять. Для того, щоб велася якась робота, єдине, що треба, - знаходити фаната своєї справи. Якщо він дійсно є такою людиною, то праця буде не марною. Тому ми робимо все, аби залишилися ті, котрі отримують від роботи не лише зарплату, а й задоволення. Лише таким чином можна відчути, що ти приносиш комусь користь.

Професіонали займаються не тільки з відомими спортсменами, але й готують підростаюче покоління. Говорити про когось конкретно Віктор Олександрович не наважується, - каже, щоб не зурочити, проте бачить перспективу на хороші результати в таких видах спорту, як плавання для спортсменів з вадами зору (до речі, Ярина Матло готується до чемпіонату Європи, що відбудеться в Польщі), танці на інвалідних візках та інші.

- Кожного року поповнюється кількість охочих займатися спортом. З одного боку, це радує, - адже людина віднайшла в собі сили по-новому глянути на життя, але з іншого - тривожить. Через необачність чимало діток стають інвалідами на все життя. Допомогти їм - наше завдання, - розповідає пан Кучер.

Не дивлячись на перипетії, які супроводжують людей на візках щомиті, вони займаються заради спорту, адже спорт по-справжньому об’єднує їх. “Найкраще пізнаєш оточуючих на змаганнях та тренувальних зборах, - каже Олександр Мурашко. - Тоді знаходиш брата по духу та вірного друга, хоча знаєш, що вже на старті вони будуть тобі конкурентами”.

До речі, минулого тижня розпочалися навчально-тренувальні збори збірної області з плавання (тренер Ольга Палюх). Можливо, саме зараз хтось відчуває щиру підтримку такого, як сам, забуваючи тих, котрі зневажливо проходить повз них кожного дня.

08.11.2007Леся КУРУЦ


Переглядів: 1049

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (801)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"