Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №329 від 31.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Інновації

Директор ПП “Мека-Петроль” Валерій Парфенюк

Валерій ПАРФЕНЮК: “Рівняни заслуговують на тепло в своїх домівках”

Україна і Польща. Дві сусідні держави, однакові за кількістю населення, близькі за кліматом та історією. Проте поляки щороку споживають 4, 5 мільярда кубів природного газу, тоді як українці - близько 18 мільярдів кубів. Чому так? Відповідей на це запитання є дві. Перша пов’язана з тим, що ми - діти епохи Радянського Союзу, звикли до думки, що “газова труба дуже велика і запасів нам вистачить на все життя”. І ніхто собі навіть не міг уявити, що колись ми купуватимемо природний газ за 300 доларів за тисячу кубів. А реалії, на жаль, сьогодні такі, що як би не розвивалася українська економіка, як би депутати не стримували тарифи, вже за кілька років вони сягнуть європейського рівня. Друга причина - ментальність. Тільки-но повіяло холодом, українці намагаються спочатку обігріти оселі електроприладами, додають ребра до радіаторів і лише в останню чергу починають думати: зберегти тепло доволі просто - варто лише утеплити двері й вікна.

Отож, ми підходимо до проблеми теплоізоляції приміщень, яка є досить гострою, навіть на рівні держави. Що вже говорити про нас, пересічних громадян.

Що ж насправді таке сучасна теплоізоляційна технологія, які методи впроваджуються для збереження тепла у вже існуючих будинках та чи можливо сьогодні Україні перейти до будівництва будинків “нового покоління”, - про все це говоримо з директором ПП “Мека-Петроль” Валерієм ПАРФЕНЮКОМ (на фото).

Стіни втрачають тепло

- Пане Валерію, чи є на сьогодні в Україні норми, які б регулювали рівень тепла в оселях? Яким чином це питання вирішується за кордоном?

- З 1 квітня 2007 року в Україні вступили в силу нові Державні будівельні норми із теплоізоляції. Вони визначають рівень термічного опору зовнішніх стін приміщень. На сьогодні для Рівненської області ця цифра становить 2,8 і на практиці виявляється просто фантастичною.

Візьмемо, наприклад, до уваги новий цегляний будинок. Товщина стіни (цегла плюс штукатурка) становить приблизно 45 сантиметрів. Термічний опір такої конструкції - 0,95, тобто втричі менше норми. Отож, тепло втрачається саме через ці стіни. Термічний опір залізобетонного панельного будинку взагалі становить 0,24. Це пов’язано з тим, що раніше питанню теплоізоляції не приділялося значної уваги, адже потрібно було селити людей. От і зростали один за одним “панельки”…

В Англії, наприклад, є спеціальні служби, обладнані тепловізорами, які визначають рівень теплоізоляції та тепловтрат у домівках. І держава дуже жорстко штрафує тих власників, які не зберігають важливо стратегічну для країни сировину.

Витрачай на якість,

а не на опалення

- Отож, ми підійшли до того, що сучасний український будівельний сегмент вкрай потребує впровадження нових теплозберігаючих систем…

- Розпочинаючи будівництво, власнику майбутнього котеджу варто продумати не лише архітектурний вигляд і планування свого будинку, але й прорахувати можливі витрати, пов’язані з експлуатацією будинку, особливо витрати на опалення. Протягом останніх десятиліть у приміській зоні найчастіше будували каркасні будиночки й котеджі з цегляними стінами товщиною не більше, ніж дві цегли. Низький рівень теплозахисту таких будинків змушував власників витрачати на опалення значні кошти або відмовлятися від проживання за містом у холодну пору року.

Тому, на мою думку, будівництво дійсно вимагає нових впроваджень та змін, як от: утеплення існуючих будинків і будівництво нових, які будуть відповідати усім сучасним вимогам життя. Власне, саме в цих двох напрямах і працює фірма “Мека-Петроль”.

На жаль, на сьогодні найбільш уживаним матеріалом для утеплення існуючих та нових будівель є пінопласт.

При цьому мало хто знає, що пінопласт має дуже багато вад, рівень яких залежить від рівня якості матеріалу. Якість пінопласту перевіряється досить легко - варто лише розламати його навпіл. Якщо матеріал ламається між зернятками - це низька якість, остільки компоненти недостатньо щільно прилягають один до одного, що призводить до швидкої руйнації. Якщо ж матеріал ламається посередині зернят - це пінопласт вищого ґатунку. Проте з часом він все одно підлягає деформації, а згодом - руйнується.

У звичайного пінопласту температура горіння становить 60 градусів. Зважаймо на те, що за умови прямого сонячного світла стіна може нагрітися до 90 градусів. І навіть, якщо стіна будинку буде вкрита якісною фарбою, при високій температурі пінопласт почне просто стікати. А якщо займеться - почне виділяти смертельний для людини дим фенолформальдегідної смоли. Але про такі небезпечні якості матеріалу, покупець, як правило, дізнається останнім…

Затишно, як у “Шатлі”

- Але ж оселі потрібно утеплювати, невже існує альтернативна заміна цьому матеріалу?

- Звичайно, є. Для утеплення існуючих житлових приміщень ми пропонуємо такий матеріал, який називається “Керамоізол”. Це розробка українських винахідників із Северодонецьку. Усі матеріали та компоненти, а також виробництво є також українським.

“Керамоізол” наноситься на стіну звичайним пензлем, валиком або пульверизатором. І при товщині шару в два міліметри його теплозберігаючі властивості аналогічні п’яти сантиметрам пінопласту. Попри теплоізоляційні якості “Керамоізол” може також використовуватися як антикорозійне покриття.

Наразі є пропозиція використовувати цей матеріал під час реконструкції частини фасаду готелю “Україна”, оскільки керівництву дуже важливо зберегти естетичний і архітектурний вигляд будинку. А утеплення стін за допомогою пінопласту такого ефекту дати не може.

- Важко повірити, що кілька рухів пензлем обігріє квартиру…

- На Україні “Керамоізол” продається лише другий рік і тому скептицизм людей зрозумілий. Раніше ми не вірили, що кілька сантиметрів пінопласту може замінити півметра цегли. Проте час довів на практиці можливість такого впровадження. Тепер, як дилери теплоізоляційного покриття “Керамоізол” у Рівненській області, ми стверджуємо, що шар цього матеріалу рівноцінний товстому шару пінопласту.

І технологія цього матеріалу насправді дуже цікава. Вона аналогічна тій, що використовується для теплоізоляції американських космічних ракет “Шатл”. Саме тому ми вважаємо, що на сьогодні “Керамоізол є найбільш сучасним і найбільш ефективним варіантом для утеплення приміщень. Він абсолютно не вимогливий, оскільки поверх матеріалу можна сміливо клеїти шпалери, наносити фарбу, шпаклювати.

Що стосується температурного режиму, то після полімеризації межа робочих температур становить від -50 0С до + 220 0С. Отож, може легко використовуватися в промисловості, оскільки володіє ще й високими звукоізоляційними властивостями. А завдяки гідроізоляційним ознакам на стінах будинку ніколи не з’явиться пліснява чи конденсат.

Щоб довести ефективність матеріалу на ділі, ми навіть готові провести експеримент, з чим і звернулися до міської влади. Для цього нам потрібно лише утеплити будинок своїм продуктом, а згодом порівняти теплоізоляційний ефект.

Будинки, що дихають

- Які ж тоді сучасні технології ваша фірма буде впроваджувати для будівництва нового житла?

- А ось для цього у нас є своя запатентована технологія. І, що варто відзначити, саме з нею ми стали фіналістами минулорічного Всеукраїнського конкурсу проектів з енергозбереження та енергозберігаючих технологій “Ярмарок ідей”, який проходив у Києві. Це технологія будівництва малоповерхових будинків за принципом панельного зведення на основі теплоізоляційних панелей нашого виробництва.

Для того, щоб отримати бажане тепло (термічний опір - 2, 8), стіна у новому цегляному будинку має бути, як правило, шириною у 1, 55 метра. Зрозуміло, що це неможливо. Наші працівники відзначили те, що під час будівництва основна увага завжди приділялася такому параметру стіни, як стійкість, тобто можливість витримувати навантаження. Згодом стіна оброблялася, наповнювалася звуко- та теплоізоляційними характеристиками і приводилася до потрібного вигляду. Ми ж вирішили це все поєднати у єдиному блоці.

Ідея полягає в тому, що під час виробництва стінової панелі, в коробці робиться каркас, який бере на себе основне навантаження. Пустоти конструкції заповнюються базальтовим волокном найвищої якості, а сторони стіни формуються за допомогою плит угорського виробництва “Геракліт”. У результаті ми отримуємо панелі, які при товщині 15 сантиметрів мають термічний опір - 2,93. Окрім своїх теплоізоляційних властивостей, такі панелі не пропускають звук, не горять та мають 50 років гарантії (!).

- Так це ж альтернатива для нового проекту реконструкції Кінопалацу!

- Ми дійсно запропонували цю технологію керівництву кінотеатру “Україна”. Під час перших кроків планування реконструкції цього кінотеатру наші працівники підготували ескіз і проектну пропозицію щодо можливого удосконалення закладу і розподілу його зали на три частини. А цього можна досягти якраз завдяки базальтовому волокну. І якщо, врешті, наш проект із акустики буде задіяний і втілений у життя, якість звучання в кінотеатрі набагато покращиться. Сучасна акустична система включає в себе усі моменти, навіть кут розміщення колонок і шкалу їх повороту.

- А коли будинки такого типу можна буде побачити у місті?

- Що ж до будівництва житла за технологією нового зразка - то це технологія близького майбутнього. Зараз ніхто не похвалиться будинком, який дихає. А дихає - значить на стінках ніколи не буде грибка, плісняви, конденсату. Технологія нашого будівництва дуже цікава: ми готуємо проект відповідно до вимог, встановлюємо фундамент, а за той час, доки він відстоюється, готуємо всі кріплення, стіни та перекриття. Монтуємо будинок, проводимо зовнішні та внутрішні роботи, прокладаємо відведення. По великому рахунку, будинок реально звести за 3-4 місяці. При цьому ціна на нього залишається досить прийнятною - 400-500 доларів за квадратний метр. І вона може варіюватися в залежності як від проекту, так і від цін на матеріали. І, що важливо, гарантія на такий будинок - 50 років! Я не знаю жодної організації, яка б давала таку гарантію на будівельні послуги.

А уявіть собі містечко з будиночків такого типу…

31.01.2008Любов РОМАНЮК


Переглядів: 862

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (944)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"