Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №345 від 22.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Тет-а-тет з Юліаною ТЕТ

Українці під впливом Кобилянської

Українці під впливом Кобилянської

Заступник головного лікаря Будинку дитини виховує малюків за японською системою, любить червоне вино і обожнює “нерафінований” дух рідної землі

Хоча журналістської практики в мене не так і багато, але є людина, з якою я пересікалася безліч разів. Ця жінка цікавиться усім: їй не байдужа жодна проблема, що є в місті, в області, особливо, якщо вона пов’язана з дітьми. Часто їй “закидають” іронічно: “весь час рветься на трибуну”, але, перебуваючи за трибуною, вона ніколи не вправлялася в політичний демагогії, а ставила усіх перед фактом - існує проблема і її треба вирішити. 25 років свого життя вона віддала Рівненському Будинку дитини, хоча їй навіть пропонували обійняти посаду заступника міністра охорони здоров’я. Отож, цього разу наша розмова про місце жінки в сучасному суспільстві з депутатом обласної ради, головою постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Вірою КОБИЛЯНСЬКОЮ.

“У кожного свій хрест”

- Віро Григорівно, Ви очолюєте такий великий заклад, і водночас займаєтесь депутатськими справами... Як Вам працюється в такому ритмі? (зазначу, що під час нашої розмови пані Віра не випускала з рук мобільний телефон і постійно турбувалася щодо зачіски, яку не встигла поправити після поїздки до Києва, адже повернулася звідти тільки о 4-ій ранку - авт.)

- Весело. (іронізує - авт.) Насправді, немає коли відпочивати. Немає коли жити для себе, я б сказала.

- Рішення очолити Будинок дитини прийняли відразу?

- Ох, і не питайте. Відтоді як сюди призначили (мені тоді було 28 років), я три рази подавала заяву на звільнення! Думала, що не витримаю, не зможу підняти такий великий, соціально важливий заклад. Але нічого, прорвалася. Тепер вважаю Будинок дитини рідним домом. Свого часу моя мама пекла пироги, якими пригощала маленьких мешканців закладу, вирощувала на городі овочі, які приносила тільки сюди. Тепер цю традицію перейняла я: так само вирощую городину, яку приношу до нашої їдальні.

Певною мірою, це стало справою мого життя. Мене запрошували працювати і до обласного управління охорони здоров’я, і у столицю, в міністерство. Я ж за освітою - лікар-реаніміст. Але в кожного свій хрест... Мій - піклуватися про дітей.

- А освіту де здобували?

- В Одеській медичній академії. Крім того, в мене є й педагогічна освіта: закінчувала РДГУ. Відверто кажучи, після медакадемії педінститут для мене був справжнім відпочинком (посміхається - авт.) Медична освіта, це що? “Зубріння, зубріння і ще раз зубріння”, адже медицина - це абсолютні знання. А вже як педагог, я мала змогу вивчати, аналізувати літературу, робити психоаналіз людей. Я навіть дипломну роботу про розвиток мовлення в дітей до одного року писала, експериментуючи над власною дочкою. Їй тоді якраз було менше року. Можливо, тому Олександра в мене так швидко розвивалася.

- Гарно вчилася?

- Так. Навчання їй давалося легко. Вже в 15 років Саша вступила до Рівненського гуманітарно-економічного інституту, на факультет журналістики, який закінчила з відзнакою. Тепер навчається на юридичному факультеті. При цьому у 21 рік вона вже начальник управління в банку.

- Старша, здається, як і Ви, педагог?

- Так. Нині Вікторія - доцент, працює в університеті “Україна”, викладає також на заочному відділенні в РЕГІ. А минулої середи, до речі, отримала премію “Ніка” за наукові досягнення у сфері психології.

- Тобто педагогіка у Вашій сім’ї - це спадкове?

- Мабуть. Мама в мене теж була вчителькою...

- А батько?

- Батько мій - військовослужбовець.

- То у Вас, очевидно, було суворе виховання?

- Так. Батько мій був доволі жорсткою людиною. Але чесною і справедливою. Всі пустощі наші (Віра Григорівна має ще брата та сестру - авт.) суворо каралися. У нас виховували працелюбство та любов до навчання. Коли моя мама помирала, вона просила одного: “Дайте дітям освіту!”

Вже пізніше, вивчаючи педагогіку та психологію, я зрозуміла, наскільки важливим в побудові свого життя є батьківський приклад. Кожен знімає образ стосунків в сім’ї і переносить у власну. Ось цей код соціума й передається. Якщо батьки дозволяють собі злословити, грубіянити, то така поведінка спостерігатиметься і в сімейному житті дітей.

- Ви досить часто згадуєте за японську систему виховання...

- Вона мені дуже подобається. Справа в тому, що японці практично не втручаються в розвиток дитини до 5-ти років. Хіба що - догляд за здоров’ям, за безпекою життя. Малюк повністю відданий у власні руки. Потім, коли дитина вже у свідомому віці, виховання моральних принципів переходить у більш жорстку стадію. Можливо, тому японці - одна з найрозумніших та найрозвиненіших націй.

До речі, на цьому базується і японська система сімейного управління. Якщо на підприємстві батьки працювали успішно, то туди із задоволенням візьмуть їхніх дітей. Адже там знають: спадковість і власний приклад - основа виховання кожного японця.

- Як у Вашого чоловіка склалися стосунки з дочками? Мабуть, хотів сина...

- Дуже хотів. Я навіть меншу дочку тому й назвала чоловічим ім’ям - Олександра. Коли вона народилася, я навіть плакала в пологовому будинку, бо хотіла ощасливити чоловіка синочком. Але - як би там не було, завжди діють закони психології: дочки більше люблять татка, а сини - матерів, і навпаки.

- У Вас онуки вже є?

- Так, троє. Сюди я включаю й дитину племінниці, дочки моєї сестри. Я нею опікуюсь - адже моя сестра вже довгий час за кордоном.

Ми навіть всією родиною були присутні під час пологів у Саші.

До речі, зараз дуже пишаюся сином Вікторії. Старша дочка розмістила його малюнок під назвою “Казкове місто” в мережі інтернет. І, уявіть, картинка зайняла друге місце у всесвітньому конкурсі дитячого малюнка! (у цей час Віра Григорівна демонструє мені витвір шестирічного онука, який висить у неї в кабінеті в рамці: на ньому -різнокольоровий чудернацький будиночок з доволі цікавою архітектурною побудовою - авт.)

“Я - категоричний консерватор”

- Як ставитеся до статусу публічної людини?

- Я хоч і публічна, але відкрита людина. Бо знаю, що пропіаритися можна, але життя все одно покаже, який ти є насправді. Створювати якийсь штучний образ я не збираюсь. Та й робота в мене така, що нічого не приховаєш. У нас в Будинку дитини 250 працівників, можна сказати родинний колектив. Всі працюють на совість, важко працюють. І я за них відповідаю.

- Свого часу Ви увійшли до п’ятнадцятки найвпливовіших жінок України. Як вважаєте, на якому місці у цьому рейтингу зараз?

- Думаю, що вже в десятці. (жартує - авт.) Насправді політика - “дівчина непостійна”. Тому я не дуже довіряю подібним рейтингам. Все здобувається працею. Це найкращий показник людини.

- Як ставитеся до конфліктів, що часто трапляються в політичному житті?

- Насправді, реальні конфлікти, які б роз’єднали людей - надумані. Їх немає. Просто, на жаль, на всіх ланках влади - бізнесмени, а не політики. Політики - це люди, які лобіюють державну політику, а не інтереси якихось бізнесових структур.

- Хто ж тоді, на Вашу думку, повинен йти у владу?

- З давніх давен в політику йшла інтелігенція. Тобто, ті люди, які щасливі не від свого багатства, а ті, хто багатий з того, що має.

- Повернемось до особистого життя. Ви, взагалі, яка за характером?

- Я дуже консервативна. Мені важко змінювати позицію, роботу, умови життя. Я дорожу тим, що маю. Ніколи не прагну нових враженнь.

Я завжди вірила, що у нашому житті головну роль виконує фактор часу. Треба, щоб все було вчасно: заміжжя, батьківство тощо. Якщо щось приходить надто пізно, то воно вже не таке “смачне”.

- До речі, про смакоту. Куховарити любите?

- Авжеж. І в мене гарно виходить. Шкода тільки, що все так швидко з’їдають.

До їжі взагалі ставлення не типове. Для мене головне не насититись, а зберегти здоров’я. Ще древні мудреці говорили: “Кожен копає собі могилу ложкою”. Традиційний сніданок у нас - кава. Тільки зятю готую кашу, бо ж чоловіків треба годувати в будь-яку пору дня.

- Яка улюблена страва?

- Ну, якщо я вже хочу погурманити, то це - риба. Але ні в якому разі не смажена. Тільки тушкована з овочами.

- Від келиха вина не відмовляєтесь? Чи, можливо, полюбляєте щось міцніше?

- Хоча алкоголь вживаю рідко, але люблю хороше червоне вино. Тепер намагаємося самі його робити, в домашніх умовах.

- Ви часто бували в Європі. Чоловік навіть працював у Африці. Яка країна найбільше вразила?

- Нема кращого, ніж вдома. Кажу це без кокетства. Там, у Європі, немає такого справжнього, пахучого духу, як у нас. Все там якесь занадто рафіноване... Це, знаєте, як відчуваєш різницю між справжньою олією та очищеною.

Одне вразило: там добре писати. Така специфічна атмосфера. Тепер мене не дивує, чому стільки відомих російських, вітчизняних митців творили свої шедеври саме за кордоном...

Бліц-інтерв’ю від “РР”

- На яку планету хотіли б полетіти?

- Тільки Земля.

- Кого б взяли з собою в інопланетну подорож?

- Сім’ю.

- Як представили б інопланетянам землян?

- Просто б посміхнулася. Вони все зрозуміють.

22.05.2008


Переглядів: 1626

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14227)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13883)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (907)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"