Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №352 від 10.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Тет-а-тет з Юліаною ТЕТ

Володимир ПРОКОПОВИЧ: “Я хочу серйозно зайнятися політикою”

Володимир ПРОКОПОВИЧ: “Я хочу серйозно зайнятися політикою”

Знаменитий рівненський тренер з волейболу готовий повернутися з Іспанії додому, але сумуватиме за європейським спокоєм

Пік вітчизняної волейбольної кар’єри рівненського тренера Володимира Прокоповича припав на середину дев’яностих. Саме тоді очолювана ним місцева волейбольна команда “Полісянка” успішно грала в українській жіночій суперлізі. Його неординарна особистість і досі закарбувалася в пам’яті багатьох мешканців Рівного. Адже спорт для нього - не тільки робота і спосіб заробити гроші, а мета всього життя. З ряду причин він у 1999 році виїхав до Португалії, де шість років тренував також жіночу команду з волейболу. А вже у 2006 його запросили головним тренером волейбольного клубу Aldebaron (м. Сан-Садурніньо, Іспанія), де він зарекомендував себе як справжній професіонал, адже сьогодні має ліцензію тренера суперліги міжнародного класу. А от у Рівному йому місця нема... За його критичні висловлювання щодо багатьох відомих наших земляків йому не дають можливості присвятити свій професіоналізм рідному місту і батьківщині...

- Володимире Михайловичу, Ви вже другий тиждень в Рівному. З якою метою завітали?

- Завітав, щоб зустрітися зі своїми родичами, близькими друзями, відвідати могилу батьків. І, звісно, поцікавитися, як тут відбувається життя-буття. Одна справа - бачити це по телебаченню, а інша - своїми очима. Живе спілкування... Побачити, що змінилося, як саме, в якому напрямі.

- І як? Які зміни побачили?

- Місто стало дуже гарним. Якщо взяти в цілому Україну, то вона теж кудись рухається , в якомусь напрямку. Але на сьогоднішній день мене турбує законність, особливо - влади. Так як я у ВИШі пропрацював чимало, і не був там останньою людиною, мене цікавить, що твориться в освіті, чому навчають. Адже нас повинна змінити молодь. Розумієте, 17 років не було ніякої ідеології виховання, виховного процесу ні в школах, ні у ВИШах. Тепер, спілкуючись зі своїми колегами, чую про такі жахи, що відбуваються у середній, вищій школах: безідейність, бездуховність, безпринципність!

- Ваше ставлення до розвитку спорту? У Рівному, зокрема.

- Ті фахівці, які були підготовлені за радянських часів, і дають результати. А ті, які готуються сьогодні - абсолютно “ніякі”, бо втрачений принцип підготовки професіоналів. За гроші можна отримати диплом, тільки не знання. Повинен бути чіткий план підготовки спеціалістів високого рівня і відсів тієї молоді, яка до цього не здатна.

- От, наприклад, в тих же Португалії, Іспанії, де ви працюєте стільки років, успішно практикується вкладання грошей у спортивні клуби, команди бізнесменами, політиками тощо. Як Ви до цього ставитеся? Чи є перспектива розвитку спорту як комерції в Україні?

- Ми можемо обернути це питання так. Візьмемо, до прикладу, закон “Про фізичну культуру і спорт” Іспанії та Португалії (хоча я більше схиляюся до іспанського закону, адже це більш розвинена європейська країна, одна з передових), і порівняємо з нашим, який, на мою думку, був продекларований певною групою київських політиків, які абсолютно ніякого відношення до спорту не мають. До його розроблення не було допущено дійсно широке коло фахівців, які могли б зробити аналіз світового досвіду. Я думаю, що Україна по підготовці фахівців багатьох галузей могла б бути передовою країною. Але сьогодні ні в одній країні закон про фізичну культуру не торкається політики. Яка б зміна не відбувалася, закон лишається і поширюється на той чи інший клуб.

Якщо взяти великі клуби, як “Реал” Мадрид, “Барселона”, то вони працюють як підприємства. Якщо взяти європейські дитячі клуби, то вони функціонують не в спортивному, а у виховному, оздоровчому напрямі. І вже як кінцевий результат, іде розмова про виховання спортсмена високого класу. Майже кожен дитячий клуб має свою інфраструктуру, яка безкоштовно діє на базі школи. Тобто спортзал надається у вечірній час. Це по-перше. По-друге, існує багато стимулів для бізнесменів-спонсорів, які не мають пільг податкових, але витрачають кошти на транспорт, інвентар. Вони не надають гроші на розсуд керівництва клубу, а витрачають їх на його розвиток. Клуб є народним, суспільним. Я працював в такому регіональному спортивному клубі, який знаходився в маленькому іспанському містечку (10 тисяч мешканців). Там їх 5-6: з футболу, гольфу, кінного спорту, волейболу - де я працював. І ці клуби на пільгових умовах мають кафе, заклади відпочинку, куди приходять і діти, і їх батьки. Якщо взяти масовість відвідування нашу, радянську, то вона була надумана, примусова. А їхня - дійсно показує об’єктивну картину.

- Чому ж вони запрошують фахівців з-за кордону?

- По-перше, наші фахівці колишнього загартування дуже сильно конкурують з їхніми. По-друге, вони навчають, виховують. Я зараз закінчив в Мадриді вищі тренерські курси з волейболу на ліцензію тренера супер-ліги і національної збірної. Ми здавали 10 курсових робіт, екзамени у два етапи. А тепер у нас що?.. Коли запитуєш нашого випускника щось елементарне з проблематики спорту - ніхто нічого не знає. Що найцікавіше: до іноземців там ставляться, як до своїх. От, наприклад, курси не пройшло четверо людей - один кубинець і три іспанці. Тобто, ніякого націоналізму у них немає! Головне - знання.

- У Вас зараз сім’я в Іспанії...

- Так, дружина та п’ятирічна донька Ліда, яка народилася вже в Іспанії.

- Дочка - єдина?

- Ні, в мене ще є троє дітей від першої дружини. Одна проживає в Лісабоні, друга - в Росії, а третя - в Рівному.

- Тобто, у Вас самі дівчата. А хотіли б ще й хлопця?

- Ні (сміється - авт.). Тепер я вже більше схильний до професійної діяльності. От, до прикладу, я подав заяву в квітні місяці у Федерацію футболу України як кандидат головного тренера жіночої збірної України.

- Відповідь отримали?

- Досі чекаю... Хоча за кордоном це просто виключено - там обов’язково на все отримуєш відповідь. От тому і не дуже хочеться повертатися. Мене запрошують і в Нігерію, і в Судан, в Індонезію тощо. Хоча умови та оплата там чудові, але я відмовляюся через кліматичні умови: в мене зараз з тиском проблеми.

- А як щодо захоплень, крім спорту?

- Я дуже багато подорожую автомобілем. Був у Венеції, Каннах. Мене цікавлять архітектура, культура, історія.

- Люди в Іспанії та Португалії суттєво відрізняються?

- Іспанія настільки конфедеративна країна, настільки різняться Галіція, Асторія, баски, Каталонія чи південні конфедерації. Їх об’єднує футбол, або король Іспанії.

- З ким було складніше вжитися?

- Скажу так. Вжитися з людьми, якщо ти маєш принципову точку зору, - всюди складно. Адже тебе запрошують в клуб не для послаблення, а для підсилення. Коли ти приходиш і ставиш багато проблемних питань, то спрацюватися і з португальцями, і з іспанцями було нелегко. Але, якщо португальці ще намагалися “влізти” в мою роботу, то іспанці повністю віддали все на мій розсуд, покладаючись на мої знання та досвід. Вони отримали вкінці 8 медалей, ми розірвали контракт і розійшлися. В цьому році вони вже отримали одну медаль.

- Але все ж іноземці називають Вас українцем чи росіянином?

- Ні, тільки українцем. Вони вже чудово знають нашу країну. Я сам завжди наполягаю на тому, що я українець, але зазначаю: “вихований за радянською методикою”.

- І, насамкінець: що треба для того, щоб Ви повернулися на батьківщину? Ви готові?

- Звісно. Все залежить від того, хто захоче співпрацювати. По-друге, від рівня, тому що я вже досяг певної планки і нижче опускатися не хочу. Є думка серйозно зайнятися політикою. Адже нині є стільки політиків, яких до керівництва державою і підпускати не треба. До того ж, не збираюся вступати в якусь партію.

Також планував відкрити Малу волейбольну академію, щоб підібрати молодь і готувати фахівців та спортсменів високого класу. Хотів про це поговорити з ректором РЕГІ, але мене не підпустили до нього. Бояться... Боїться фахівця той, хто думає тільки про гроші. Мною Луганськ цікавиться, а Рівне - не цікавиться. Чому? Тому що я колись критикував все і всіх, і сьогодні я не змінився абсолютно. Адже ми повинні робити справу для народу.

- Якщо повернетесь, за чим будете сумувати з того, європейського життя?

- Я думаю, за законом. Я вже звик жити за законом. За дисципліною. Мені не вистачатиме уваги. От якщо я, наприклад, іноземець, мене вислухають п’ять-десять раз, намагатимуться зрозуміти. Там немає хамства, бруду, брутальності. Та найбільше, мабуть, сумуватиму за спокоєм, якого у нас немає...

10.07.2008


Переглядів: 1017

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1166 від 23.04.2024p.
¤ 
Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані

Цей первинний матеріал використовуватимуть для лікування травм спинного мозку. Про це на своєму Telegram повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш....

¤ 
У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21210)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17346)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14575)
• Допомога під час карантину [967] (14499)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14335)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14148)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14022)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13994)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13988)
• Живи до ста! [965] (13968)
• Бюджет і ми… [965] (13906)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13898)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13772)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13680)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13675)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13624)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13232)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13208)

ТОП-15 свіжого номера:

• Збільшено грант для Рівного від корпорації НЕФКО (225)
• Три простих напої для профілактики тромбозу (49)
• Як шкіра може розповісти вам про здоров’я серця? (49)
• Чому темніє в очах, коли ви встаєте з ліжка? (48)
• Зіткнення автомобіля з велосипедом (48)
• Лабораторія стовбурових клітин працюватиме на базі госпіталю у Клевані (48)
• У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей (48)
• Прості способи знизити кров’яний тиск (47)
• П’яний водій збив пішохода (34)
• Переходив дорогу і потрапив під авто (33)
• У Березному в ДТП постраждав неповнолітній пішохід (32)
• Переправляв за кордон чоловіків з «інвалідністю» (32)
• У трьох закладах Рівненщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (31)
• Постачали наркотики до колонії (31)
• У Вараському районі загинув мотоцикліст (30)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"