Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №365 від 10.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Спосіб життя

Феофан Бобрик: “Намагаюся не просто жити, а й творити прекрасне…”

Феофан Бобрик: “Намагаюся не просто жити, а й творити прекрасне…”

“ Художниками народжуються, але стають ними не всі. Більшість дітей малює, але людині потрібен певний поштовх, щоб обрати свій шлях. І той, хто взявся за пензель, відчув запах фарби, рідко з цього шляху звертає”, - переконаний відомий живописець, голова Рівненської обласної організації Національної Спілки художників України Феофан БОБРИК.

“Все розпочалося

з ікони…”

- Феофане Михайловичу, хто такий художник, на Вашу думку?

- Художник - це особлива людина, яка має своє бачення світу. Дитина, яка займається мистецтвом, стає щирою, доброю людиною. Буде вона художником чи ні - покаже час, але головне, що в її душі назавжди збережеться відчуття краси.

- Що потрібно для того, щоб стати хорошим художником?

- Для цього мало закінчити художню школу, училище, інститут. Художник працює і вчиться все життя.

- З чого Ви починали? Коли відкрили у собі здібності до малювання?

- Родом я з Іванківців Млинівського району Рівненської області. Захопився малюванням у 10-12 років. Одного разу священик попросив мене написати ікону, тож з цього все й розпочалося…

А під час служби в армії ми з хлопцями власними силами організували художню студію при штабі полку.

Потім я вступив до Львівського поліграфічного інституту імені Федорова, після закінчення якого працював у майстернях Художнього Фонду України: 13 років був головним художником майстерень, а потім - художньо-виробничого комбінату.

З 1992 року розпочав самостійну творчу роботу, займався розписом церков. Останні мої роботи - іконостас у Покровському соборі (нижня церква), розпис церков на Рівненщині, Тернопільщині.

З 2004 року став головою Рівненської обласної організації Національної Спілки художників України.

Майже щороку готую персональну виставку, хоча це досить непросто - займатися водночас і господарськими справами, і творчістю.

Буваю на міжнародних художніх пленерах (від трьох до п’яти за літо), багато з яких проводяться у Польщі.

Мої роботи знаходяться у 10 чи 11 країнах світу (Канаді, Англії, Франції, Німеччині, Польщі та інших).

- Коли відбулася Ваша перша персональна виставка?

- Перша персональна виставка відбулася у 1994 році. Як головний художник я мало уваги приділяв мистецтву, коли ж перейшов на творчу роботу, почав брати участь у виставках.

- Що Ви любите малювати найбільше? У якому жанрі?

- Люблю пейзажі, натюрморти, портрети, малював на тему голодомору, є й ескізи з козацької тематики.

- Чи є улюблена робота?

- Людина постійно набирається досвіду, тож кожна остання робота є певним підсумком.

У минулому році Міністерство культури України придбало мою роботу “Околиці Дерманя” з пересувної виставки “Мальовнича Україна”, яка експонується в Україні. Тож є стимул, зацікавленість працювати далі.

“Художник, як річка: якщо вона зупиняється,

то перетворюється на болото”

- Зараз у Рівному стрімко розвивається фотомистецтво, а як із художньою творчістю?

- Фотомистецтво багато у чому залежить від фотоапарату, а художнє мистецтво - від художника. Нав-читися фотографувати простіше, а щоб стати художником, потрібно постійно вдосконалюватися: окрім вузу, ти повинен закінчити школу життя. Художник, як річка: якщо вона зупиняється, то перетворюється на болото.

- Розкажіть про Спілку, яку Ви очолюєте.

- Рівненська обласна організація Національної Спілки художників України створена у 1989 році. До цього у нас була творча група, яка належала до Львівської зональної організації Національної Спілки художників України. Тож у наступному році святкуватимемо 20-річчя організації. До цієї дати за допомогою облдержадміністрації плануємо видати альманах “Художники Рівненщини” і чотири каталоги творів наших художників. Альбом фінансує обласна адміністрація, а каталоги - 50/50 з художником.

До нашої Спілки входять 37 професійних художників, один із них - заслужений художник України, два не дожили до отримання цього звання, оскільки система надто забюрократизована.

Члени Спілки працюють викладачами у рівненських вузах: Петро Подолець, Іван Жилка, Іван Гуменюк, Віра Чернієнко, Михайло Йориш, Володимир Ботан, Сергій Руднєв.

До речі, при Спілці під керівництвом Тетяни Лукашевич і Сергія Руднєва працює художня студія для дітей, які не потрапили до художньої школи, для тих, хто закінчив художню школу і готується до вступу у вузи, а також для усіх дорослих, які бажають займатися образотворчим мистецтвом.

- Що дає художнику членство у Спілці?

- Це - його визнання як художника. В Україні більше 30-ти тисяч художників із вищою освітою, а серед них лише 4,5-5 тисяч - члени Спілки.

Завдання Спілки - допомогти вже професійним художникам стати на творчий шлях - майстернями, матеріалами, організацією виставок. Також вшановуємо ювілярів, колег, яких з нами вже немає (середній вік наших художників - 50 років). Постійно організовуємо пленери, щоб митець був весь час у роботі, не втратив здатності малювати.

Намагаємося робити обмінні виставки - з Луцьком, Тернополем, Хмельницьким. Якщо в будинку культури відкриється виставкова зала, організуємо виставку “Волинь”, в якій візьмуть участь художники Житомирської, Волинської, Рівненської областей. Також є пропозиція від Пйотркова-Трибунальського (Польща) зробити пересувну виставку міст-партнерів.

З кінця 70-х років я лобіюю питання щодо створення художнього музею у Рівному. Вперше за багато років ми отримали відповідь від влади. Справа у тому, що все повоєнне мистецтво Рівненщини вивезли за межі області і країни: художнього музею немає, держава картини не закуповує, художники нерідко продають свої доробки за кордон. Мало у кого залишилися роботи 50-х чи 60-х років, навіть 70-х.

Наприклад, картини рівненських художників є у Луцькому художньому музеї, музеях інших областей, а у Рівному - дуже мало. За роки незалежності ще ніхто на Рівненщині не закуповував картини для музею. Після смерті художника родина могла б здати його роботи в музей, але ж - нема куди. Зараз у нас проходить посмертна виставка Костянтина Литвина, якому виповнилося б 70 років. Це просто диво, що сім’я не продала його картини за кордон.

- Чи йде молодь у Спілку?

- Це є проблемою - нема молоді, охочої працювати на виставки. Я запрошую всіх, хто має відповідну освіту, приходити в Спілку, організовувати презентації, хороші роботи ми просуватимемо на виставки.

“У нашій родині - ціла династія художників”

- Чи ще хтось з родини став художником? Чим займаються Ваші діти?

- У нашій родині виросла ціла династія художників. Один із моїх синів закінчив Дніпропетровське художнє училище й працює художником, другий – це ж училище, а також Українську академію мистецтв і факультет живопису у м.Гранада (Іспанія). Невістка Інна - художник, а Євгенія - мистецтво-знавець, головний редактор новоствореного Інтернет-видання. У цьому році мій онук завершує Львівську академію мистецтв з дизайну. А моя дружина походить з родини відомого українського художника Івана Труша.

- Тож дружина Вас розуміє й підтримує?

- Для художника це дуже важливо. Якщо дружина розуміється на мистецтві, це сприяє творчості. Художника треба розуміти, потрібно, щоб з близькою людиною було про що поговорити…

- У Вас є сімейні традиції?

- У нашій родині присутня дружня творча співпраця, ми намагаємося підтримувати одне одного. Також любимо разом відпочивати, особливо у Козлині, де зберігся чудовий сосновий ліс.

- Чим Ви ще займаєтеся, окрім малювання?

- Колись займався різьбленням по дереву, виготовляв іконостаси. Зараз захоплююся ландшафтним дизайном. Намагаюся не просто жити, а й творити прекрасне.

- Про що мрієте?

- Хотілося б все-таки вирішити питання створення художнього музею у Рівному, щоб роботи наших художників залишалися в Україні. Також хочу зробити серію портретів відомих людей, закінчити роботу над ескізами з козацької тематики. За складом характеру я люблю допомагати людям. Хочу, щоб художники “росли” творчо, лобіюю певні питання перед владою, щоб отримати допомогу для усієї організації. Ще мрію зробити ремонт у виставковій залі.

- Чим дивуватимете рівнян найближчим часом?

- До Дня художника ми готуємо виставку “Святкова палітра”. Після неї - виставка “Історичні та природні перлини Рівненщини” за результатами пленеру, який проводився у Рівному та Острозі. Потім почнуться персональні виставки.

- Що б Ви побажали своїм колегам з нагоди професійного свята?

- Бажаю творчих злетів, терпіння, відсутності матеріальних проблем, процвітання, вдосталь часу для творчості, поваги від людей. Художник - з категорії “вічних” людей: його немає, але у серцях нащадків він залишається назавжди.

Цікаво, що людська пам’ять вшановує будь-якого художника. У 16 столітті в Голландії був виданий королівський указ: усі художники - і аматори, і професіонали - повинні були малювати лише на спеціальних королівських дошках. Вважалося, що за життя чи у майбутньому роботи художника стануть національним надбанням, і тому митець повинен малювати на хороших матеріалах і хорошими фарбами. Хотілося б, щоб і у нашій країні робота художників знаходила гідну оцінку.

10.10.2008Кароліна КРУГЛИК


Переглядів: 1216

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21179)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14480)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14316)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14130)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14004)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13951)
• Бюджет і ми… [965] (13887)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13658)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13604)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13215)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (433)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (64)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (60)
• Особливості вживання видів води (58)
• Часникові стрілки корисніші за часник (57)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (56)
• А ваш шампунь безпечний? (54)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (53)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"