Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №401 від 18.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#До Дня медичного працівника

Гарний медик той, хто зробив вибір у житті свідомо

Гарний медик той, хто зробив вибір у житті свідомо

Дипломи Рівненського базового медичного коледжу визнають навіть у Європі

На Рівненщині вважають, що медиків має бути значно більше від усіх інших спеціалістів. Медик - це фахівець, який допоможе не лише собі, своїй родині, але й оточуючим. Медицина виховує гуманізм, доброту, терплячість і розуміння. Студент, як губка, вбирає у себе цілий букет цінних якостей, які дозволяють сформувати відповідний світогляд і виховати внутрішню духовну культуру. При цьому вибір - бути медиком чи ні - дитина має зробити свідомо. Усім тонкощам медичної професії навчають у Рівненському базовому медичному коледжі.

А хто краще, як його директор, професор, доктор медичних наук, Заслужений лікар України Ростислав САБАДИШИН, знає, що саме відбувається у стінах цього закладу.

- Ростиславе Олексійовичу, розкажіть про основні здобутки коледжу від початку його створення.

- Рівненський державний базовий медичний коледж є одним із перших в області серед закладів І-ІІ рівня акредитації. А його історія розпочалася з 1945 року, коли у приміщенні пологового будинку, що на вулиці Соборній, відкрили Рівненську фельдшерсько-акушерську школу з підготовки медичних спеціалістів середньої ланки.

24 червня 1954 року, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, фельдшерсько-акушерська школа була перейменована в Рівненське медичне училище, а 10 березня 1979 року стало базовим для Рівненської, Волинської та Тернопільської областей.

З 1999 року навчальний заклад набуває нового значення, піднімається на вищу сходинку, одержавши другий рівень акредитації й отримує статус медичного коледжу.

- За якими спеціальностями сьогодні здійснюється підготовка медичних спеціалістів?

- Якщо говорити про 1-й рівень акредитації, то студенти мають можливість навчатися на “Лікувальній справі”, “Сестринській справі”, “Медико-профілактичній справі”, “Лабораторній діагностиці”, “Стоматології ортопедичній”, “Стоматолога-гігієніста” та “Фармації”.

До 2-го рівня акредитації належать: “Сестринська справа” на базі освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст” зі спеціальностей: “Лікувальна справа”, “Сестринська справа”, “Акушерська справа”.

Ступеневість освіти має велике значення в системі підготовки кадрів. Рівненський коледж готує також бакалаврів за спеціальністю “Фармація”. Підготовка здійснюється за варіантом “3+2”. Спочатку три роки навчаються на базі Рівненського державного базового медичного коледжу, а потім автоматично, без екзаменів, переходять на фармацевтичний факультет одного з ВУЗів: Тернопільського Національного медичного університету, Вінницького Національного медичного університету, Харківського Національного фармацевтичного університету, Львівського Національного медичного університету ім.Д.Галицького, інших вищих нав-чальних закладів України ІІІ - ІV рівнів акредитації. Навчаються там два роки і отримують диплом спеціаліста.

Планується, що ті студенти, які навчаються на “Фармації” одразу після 9-го класу, будуть мати право після закінчення навчання перейти на бакалаврат, тобто, ЗНО вони не здають.

Суттєві зміни відбулися на спеціальності “Лікарська справа”. Такого терміну, як фельдшер, тепер не буде, а буде - помічник лікаря. Крім того, вся чотирирічна програма підготовки буде адаптована до європейської, тобто, вона має відповідати усім стандартам кредитно-модульної системи. Крім цього, ми збалансовуємо свої плани з підготовки помічника лікаря відповідно до університетських з підготовки лікаря. Отже, після закінчення навчання студенти за співбесідою матимуть право вступити на 2-й курс ВУЗу, щоб врешті отримати диплом лікаря.

В цілому, вже чотири спеціальності повністю адаптовані до європейської програми.

- Що це дає?

- Коротко кажучи, наш випускник може працювати за кордоном за своєю спеціальністю. Для цього потрібно буде лише перездати мову.

Варто відзначити, що, починаючи з 2008 року, на базі коледжу проводиться післядипломна освіта з підвищення кваліфікації та спеціалізації молодших медичних та фармацевтичних спеціалістів з 41 тематичного циклу та 50 спеціальностей з річним контингентом більше 3-х тисяч слухачів.

У структуру медичного коледжу входить Костопільська філія, яка готує молодших медичних фахівців за напрямом охорона здоров’я зі спеціальностей: “Сестринська справа” і “Акушерська справа”.

- Які можливості та перспективи відкриває для майбутнього медичного працівника коледж?

- Ми тісно співпрацюємо з Тернопільським національним медичним університетом ім.І.Горбачевського, лікувально-профілактичними та аптечними закладами Рівного та області, Державною інспекцією з контролю якості ліків тощо.

У рамках співпраці ефективно використовується науково-педагогічний потенціал, навчально-лабораторні та практичні бази, організовується підвищення кваліфікації викладачів у вигляді стажування на кафедрах та клінічних базах, спільно проводяться науково-дослідні роботи, розробка навчально-методичного забезпечення, удосконалюється модель сучасного молодшого спеціаліста та створюється модель спеціаліста-бакалавра.

- Наскільки міцна ваша матеріальна база і перспективи її розвитку?

- Медичний коледж володіє усім необхідним, а, головне, має сильну соціальну інфраструктуру для забезпечення фундаментальної професійної, практичної та наукової підготовки студентів при здобутті ними кваліфікації молодшого спеціаліста та бакалавра відповідно до вимог навчальних планів і програм, індивідуальних здібностей та інтересів.

Маємо 4 навчальні корпуси загальною площею більше 22 тисяч квадратних метрів. Для проведення практичних занять в профілактично-лікувальних установах міста на основі безкоштовної оренди функціонує 24 навчальні кімнати, кабінети і лабораторії. Використовуються практичні бази в лікувально-профілактичних закладах Рівного та в центральних районних лікарнях Рівненської області.

Для студентів спеціальності “Стоматологія” у поточному році будуть обладнані кабінети профілактики та лікування хвороб зубів і порожнини рота, хірургії зубів і щелепно-лицевої травматології, лабораторії фізіотерапії при хворобах зубів.

Для більш глибокого вивчення такої дисципліни, як фармакогнозія був створений навчальний комплекс для вивчення лікарських рослин. Він включає в себе демонстраційну ділянку, що нараховує близько 60 видів лікарських рослин та морфологічно схожих видів, приміщення для сушіння та зберігання лікарської рослинної сировини, аудиторію для проведення лекційних та практичних занять.

У навчальному процесі в семи комп’ютерних класах використовується 170 персональних комп’ютерів. Всі вони об’єднані у локальну мережу з правом доступу в світову систему Internet, працює “Інтернет-клуб” для студентів і викладачів. Це дає можливість проводити комп’ютерне тестування з дисциплін та підготовку до ліцензійного іспиту “КРОК М” з медсестринської справи, вивчати іноземні мови, користуватися банком інформації з лекційного матеріалу.

Для послуг студентів і викладачів функціонують 2 бібліотеки і 2 читальних зали, в яких також встановлені 20 комп’ютерів. Для занять з фізичного виховання використовуються спортивний зал, тренажерний зал, літній спортивний комплекс.

Медичний коледж функціонує не тільки як навчальний медичний заклад, але й займається науковою діяльністю. Діє відповідна лабораторія, провідний напрямок якої - вільно радикальне окислення ліпідів, визначення рівня середніх молекул.

Що стосується проживання іногородніх студентів, то для них обладнано два гуртожитки на чотириста студентів. Розроблена кошторисна документація по реконструкції ще одного корпусу для створення гуртожитку № 3 на 150 місць.

- Чи легко знайти роботу вашим випускникам?

- Потреба в медичних кадрах надзвичайно велика. Якщо говорити про таку, сьогодні чомусь непривабливу, спеціальність, як “Лабораторна діагностика”, то цих випускників чекають і на молокозаводах, і в санстанціях, станціях переливання крові тощо. Медик - це Божий дар, і ми, педагоги, намагаємося розкрити у наших студентах такі здібності, щоб після закінчення нашого учбового закладу вони могли лікувати не лише ділом, але й Словом.

Рівненський базовий медичний коледж готує медичних працівників за спеціальностями:

1. “Лікувальна справа”, 5.12010101 - на базі загальної середньої освіти та повної загальної середньої освіти.

Термін навчання: 9 кл. - 3,5 р., 11 кл. - 2,5 р. Кваліфікація - фельдшер.

2. “Сестринська справа”, 5.12010102 - на базі загальної середньої освіти та повної загальної середньої освіти.

Термін навчання: 9 кл. - 4 р., 11 кл. - 3 р. Кваліфікація - медична сестра.

3. “Стоматологія ортопедична”, 5.12010106 - на базі повної загальної середньої освіти.

Термін навчання: 11 кл. - 2 р. Кваліфікація - зубний технік.

Крім сертифікатів з біології та української мови, абітурієнти здають іспит з мануальних навичок (малювання).

4. “Стоматологія”, 5.12010104 - на базі загальної середньої освіти.

Термін навчання: 9 кл. - 4 р. Кваліфікація - зубний гігієніст.

5. “Фармація”, 5.12020101 - на базі загальної середньої освіти.

Термін навчання: 9 кл. - 3 р. Кваліфікація - фармацевт.

Іспити: хімія (усно), українська мова (диктант).

6. “Медико-профілактична справа”, 5.12010103 - на базі повної загальної середньої освіти.

Термін навчання - 2,5 р. Кваліфікація - санітарний фельдшер.

7. “Лабораторна діагностика”, 5.12010201 - на базі повної загальної середньої освіти.

Термін навчання - 2 р. Кваліфікація - фельдшер-лаборант.

8. “Сестринська справа” - бакалавр, 6.120101 - для абітурієнтів, які закінчили медичне училище зі спеціальностей: “Сестринська справа”, “Лікувальна справа”, “Акушерська справа”.

Термін навчання - 3 р., вечірня форма навчання. Кваліфікація: медична сестра - бакалавр.

Фаховий іспит з сестринської справи (усно).

9. “Фармація” - бакалавр, 6.120201 - на основі повної загальної середньої освіти.

Термін навчання - 3 р. в РДБМК з продовженням навчання протягом 2-х років у Тернопільському медичному університеті. Кваліфікація - бакалавр фармації.

Прийом студентів проводиться за держзамовленням, а також на контрактній основі. Прийом документів на бакалавра - з 29 червня по 29 липня 2008 року, на молодшого спеціаліста - з 29 червня по 5 серпня 2009 року.

Вступні іспити для випускників 9 кл. - з біології, української мови (диктант). Профілюючий предмет - біологія.

Абітурієнти на базі 11 кл. подають сертифікати УЦОЯО з біології, української мови і літератури на всі спеціальності, крім “Фармації”. На спеціальність “Фармація” - сертифікати з хімії, української мови і літератури.

Перелік документів:

1. Документ про освіту.

2. Сертифікат УЦОЯО з української мови, біології, хімії для вступників на базі повної загальної середньої освіти (не нижче 124 балів).

3. 6 фотокарток розміром 3х4 см.

4. Медична довідка Ф.086-О, з обов’язковою відміткою нарколога та психіатра, карту щеплень.

5. Заява.

6. Ідентифікаційний код.

7. Папка для документів, 2 зошити, 2 конверти з марками.

Чекаємо за адресою: 33028, м.Рівне, вул.Мірющенка,53. тел. (0362) 22-69-58

18.06.2009Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1435

Версія для друку

Коментарі (1):


Міла: Коли я поступала на державну форму, мені в приймальній комісії сказали щоб я заплатила на рахунок коледжу 20 000грн, і принесла до початку іспитів квитанцію. Батьки сказали щоб поступала своїми силами, оскільки закінчила школу з золотою медаллю, але на бюджет так і не поступила, на прохання показати мені мою роботу з помилками, вони через тривалий проміжок часу мені показали мій листочок, там де я помітила, що в диктанті були доставлені розділові знаки, які я не ставила, тепер я зрозуміла для чого вони видавали всім однакові кулькові ручки.

Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13785)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (790)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"