Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №440 від 18.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Бо жорстоким став світ

Усі, хто слухав у вагоні ще не по роках посивілу жінку, скрушно хитали головами. У кожного на очах бриніли сльози, тільки в неї їх не було - певно, виплакала за життя.

- Овдовіла рано, - розповідала жінка. - Чоловік помер від ракової пухлини мозку, коли йому було лише сорок років. Залишилася я з трьома дітками як сирота, бо і в мене на той час не було ні матері, ні батька, як в мого Івана. Як важко було ставити дітей на ноги самій, то тільки одному Богу відомо. Але витримала, виростила двох синів і доньку добрими, працьовитими, вони ма-ли повагу в людей і мене ніколи не зобижали. Бачили, як мені нелегко, тож не раз казали: “Мамо, ми вас нікому не дамо образити, будемо оберігати все життя. Ви це заслужили”. Раділа від тих слів, але казала: “Ой, дітки, ви ще не розумієте. То ви зараз так кажете, а коли поодружуєтеся, хіба я буду потрібна невісткам чи зятю?” Вони гнівалися на мене за ті слова. І, хто знає, як склалося б життя, але не судилося мені діждатися ані невісток, ані зятя.

Жінка замовкла. Певно, важко їй було розповідати, але хотілося поділитися з кимось своїм горем. Помітила, як люди з нетерпінням мовчки чекають її подальшої розповіді, зітхнувши, повела мову далі.

- Забрала лиха година від мене моїх діток. А вони так мріяли про щасливе життя! Коли старший Андрійко відслужив у армії, задумав женитися, бо ж чекала його Галя два роки. Як і всім молодим, їм хотілося відгуляти весілля. Але на нього потрібні були гроші. Знав Андрій, що я їх не маю, а сам ніде не працював, бо де ж у теперішній час знайдеш роботу? Тож поїхав мій синок з бригадою таких як сам на заробітки до Москви. Перед цим на Трійцю зробили заручини, а на осінь, після Покрови, планували відгуляти весілля. Писав листи, був задоволений, що склали гарну угоду, грошей вистачить на все. Ми вже зі сватами помаленьку готувалися до весілля, бо ось-ось мав приїхати син із заробітків.

- Ой Боже, - сплакнула жінка. - Всі приїхали, а мого синочка привезли у домовині. Розповідали, що на них напали бандити, відібрали усе зароблене. Андрійко найбільше сперечався, от і отримав ножем у серце. От і відгуляв мій синок весілля. А це вже було перед Покровою. Проводжала Галя свого коханого на кладовище у білосніжній сукні, яку підготувала до вінця і коровай ділили там же. Але я того не бачила. Втратила свідомість, коли виносили дитину з хати, опинилася в лікарні. Важко перенесла смерть сина. Та людська душа все перетерпить.

Ішов час, дорослішали менші діти. Катя вступила до медичного училища, мріяла стати педіатром, лікувати дітей. Закінчила його з відзнакою, проте коли повернулася додому, на роботу влаштуватися не могла. Була і в обласній лікарні, і в районній, але скрізь відмовляли. Дівчина впала у відчай, коли почула, що для того, аби влаштуватися у районній лікарні, потрібно було дати хабара - шістсот доларів. А де ж нам було їх взяти? Та дивлячись на те, як страждає донька, продала корову, кабанця, решту позичила в людей, - назбирали потрібну суму, і почала вона працювати. І все було б добре, якби ті хабарники мали совість! Через півроку Катю звільнили з роботи, знайшли привід, хоча старалася, як могла. Та вже потім дізналася з таємних джерел, що хтось за її місце дав набагато більше. Не могла заспокоїтися після того, адже вона ще й не встигла стільки заробити, як віддала, не справила собі й гарного одягу, бо все з боргами розраховувалася. Змарніла зовсім. Тиждень сиділа вдома, а потім не витримала, пішла проситися до того, хто брав гроші, аби взяв її на роботу хоча б санітаркою чи прибиральницею. Та, вочевидь, відмовили. Не бачила після того живою свою доньку.

Там, в лікарні, з розпачу наїлася сильнодіючих пігулок, і врятувати її не змогли. А лікарня навіть на похорон нічого не виділила - мовляв, мало працювала. Поховала й доньку.

Залишилася з найменшим синочком Васильком. Боялася його втратити, аби він був нічим не обділений. А він, розуміючи, скільки я витратила на похорон брата і сестри, скільки заборгувала людям, вирішив мені допомогти. І чим, ви думаєте? Як і його покійний брат, поїхав на заробітки до Москви. Як я вмовляла, благала, молила Бога, щоб відвернув його від тієї поїздки! Щось відчувало моє серце. І недаремно - його спіткала Андрієва доля. Коли вже розрахувались хлопці, отримали гроші, і, задоволені, поверталися додому, їх на вокзалі, як нелегалів, заарештувала московська міліція. Гроші конфіскували і так побили, що мій Василько через півроку помер. Як він плакав, коли відчув, що вже відходить з цього світу! Казав: “Ой, мамо, мамочко! Як хочеться жити! Пробачте, що залишаю вас. Не судилося нам зігріти вас на старості”. Як моє серце витримало, сама не знаю.

Тепер у мене дорога тільки одна - на кладовище. Кожен день відвідую своїх діток. Вони лежать поруч, дивляться на мене з надмогильних пам’ятників, а я розмовляю з ними, як з живими, розповідаю, як мені живеться. Як прошу Бога, аби забрав мене до них, бо навіщо вже жити? Як подумаю на самоті, що мої діти, які ще й нічого не бачили в житті, нікого не зобідили, не вбили, не вкрали, хотіли просто чесно жити, і лежать в сирій землі, то іноді й свідомість втрачаю. Але ніхто того не бачить.

- Не доведи Боже нікому таке пізнати, - мовила жінка наостанок, і вийшла на зупинці. Усі, хто слухав її, дивилися одне на одного й мовчали. А я подумав: “Хіба ж то її одну спіткало таке горе? Скільки наших дітей тиняються по світу, заробляючи якусь копійчину на прожиття, скільки їх пропадає безвісти, або привозять у домовинах, але нікому до того немає діла, ніхто не хоче чути плачу матерів. Бо жорстоким став світ. Жорстокі й в ньому люди!”

18.03.2010Володимир ПІНЧУК, м.Сарни


Переглядів: 1381

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (960)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"