Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №481 від 30.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Веселощі

Як рівненські козаки Новий рік святкували

Так повелося з давніх-давен, що козаки святкують Новий Рік 22 грудня. Причому, козацьке свято суттєво відрізняється від святкування в традиційному розумінні. Свято воїнів - це демонстрація сили, спритності, витривалості та мужності. Згідно з українським бойовим звичаєм, відзначення визначних дат календаря відбувається з використанням народних ігор та забав.

Будь-яка добра справа у козаків починається з молитви та пісні. А далі - кожен повинен показати на що здатний. Цьогоріч рівненські козаки демонстрували свої фізичні та вольові якості, змагаючись в іграх - “зняти шапку”, “чий батько дужчий”, “перетягування палки”, “бій на списах”, “боротьба на ременях”, “штовхачі”. І, звичайно, кульмінацією свята став бій “лава на лаву”. До лави стали навіть найменші учасники, яким уже виповнилося по сім років. Щоправда, після другого сходження лав козачат попросили вийти зі змагового кола через запеклість бою. І результат цього виду змагань визначали уже старші бійці. Як завжди, перемогла дружба.

Приємним є також і те, що на свято козацької звитяги приїхали друзі з Луцька, прийшли батьки, дівчата, дружини та сестри. Так, в дружному колі, за чаєм та тортами завершився цей захід.

Дуже тішить, що такі організації як Українське вільне козацтво ім.С.Наливайка та Фундація ім. князів-благодійників Острозьких надають допомогу та підтримку у проведенні подібних святкувань.

Найближчим часом планується участь козаків у Кубку голови Запорізької обласної державної адміністрації з кулачного бою (“лава на лаву”) та святкування Водохреща.

30.12.2010Віктор ПРАЖМОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2010p. 
На головну сторінку