Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №487 від 10.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Законопроект

Залишки від пікніку подорожчають вдесятеро

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення”. Зокрема, зміни стосуються посилення відповідальності за забруднення лісів. За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради, законопроект передбачає збільшення штрафу в десять разів.

- Сьогодні Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює ни-зь-кі матеріальні стягнення, адміністративну відповідальність за пошкодження і засмічення. У багатьох випадках сума штрафів не покриває вартість нанесених державі збитків, - наголошує нардеп України Микола ШЕРШУН.

Він погоджується, що документ потребує доопрацювання, адже політика держави у сфері відповідальності за скоєння адмінправопорушень не може зводитися до збільшення тільки розміру санкцій у вигляді штрафу. Проблему потрібно вирішувати комплексно. Для прикладу, аби відбити охоту в порушників закону викидати сміття, потрібно як покарання призначати їм громадські роботи: прибирати у лісі.

За словами прес-служби РОО Народної Партії, законопроект передбачає, що пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, промисловими і комунально-побутовими викидами, відходами, що викликає його усихання чи захворювання, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, засмічення лісів відходами передбачає накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 30 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

Протягом минулого року працівники лісової охорони Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства склали на порушників, які викидали сміття, 30 протоколів на суму 782 гривні.

До слова, Адміністративний кодекс передбачає штраф для фізичної особи за викидання в лісі побутового сміття у розмірі від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів, для посадової особи - від 3 до 7.

10.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 10.02.2011p. 
На головну сторінку