Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №488 від 17.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Експонат

Рівне знову попереду

Рівне знову попереду

У рівненському Музеї бурштину з’явився новий визначний експонат - “Стрітенський янгол”. Цей, надзвичайно гарний бурштиновий виріб, так як і відомий минулий експонат - “Різдвяний вертеп”, вперше показав себе світові саме у рівненському Музеї бурштину, випередивши при цьому Київ.

- Ми вже започаткували традицію для Музею бурштину - щоб нові, найцікавіші та найяскравіші вироби, пов’язані із бурштином, починалися у Рівному, в цьому й полягає концепція музею, - розповів засновник Музею бурштину, заступник голови Рівненської ОДА Олексій ГУБАНОВ. - Проте, це вироби не місцевих виробників, а зараз ми ведемо активну роботу з налагодження зв’язків саме із нашими майстрами. На Рівненщині є багато людей, які можуть поєднувати бурштин з іншими традиційними виробами і це буде головною думкою наступної виставки, яку ми відкриємо найближчим часом. Над цим зараз працює кілька десятків місцевих майстрів. Тобто основою музею стануть місцеві вироби, а вже такі родзинки, як, наприклад, “Стрітенський янгол”, потраплятимуть до нас періодично і прикрашатимуть нашу місцеву виставку. Тобто тут можна буде вже не просто побачити вироби із бурштину, а детально ознайомитись з роботами місцевих майстрів. І це дійсно покаже, що Рівненщина не на словах, а на ділі - справжня “Бурштинова столиця”.

Як розповіла автор виробу “Стрітенський янгол” Надія КОЗАК, власне робота з виготовлення експонату велася півтора місяці і була виконана з глини і значної кількості бурштину. Саме глина досить гарно поєднується із бурштином і вони навіть певним чином доповнюють одне одного. А експонат символізує християнське свято Стрітення і має свою історію.

То ж приходьте до рівненського Музею бурштину, щоб на власні очі побачити цей дивовижний виріб та дізнатися, з якою історією він пов’язаний. До речі, тема янголів у музеї досить потужно розкрита - серед експонатів понад 30 янголів чималих розмірів і до сотні маленьких.

17.02.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. 
На головну сторінку