Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №488 від 17.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Законодавство

Відповідальність у ЖКГ посилили

5 лютого набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в житлово-комунальному господарстві”.

Цим Законом Кримінальний кодекс України доповнений новою статтею 270-1, якою встановлена кримінальна відповідальність за умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об’єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров’я людей або майнову шкоду у великому розмірі.

За інкриміновані дії встановлені такі види кримінальної відповідальності:

1. Штраф від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-4250 гривень) або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

2. За ті самі дії, вчинені повторно або загальнонебез-печним способом, - передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

3. У випадку, якщо вищевказані дії спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Слід зазначити, що нова стаття під об’єктами ЖКГ розуміє:

• житловий фонд;

• об’єкти благоустрою;

• об’єкти теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них тощо).

Отже, законодавець посилив кримінальну відповідальність за умисне пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства. Зокрема, для тих осіб, хто викрадає кришки каналізаційних люків, умисно пошкоджує системи вентиляції та газо-, димоходи у багатоповерхових житлових будинках, краде пожежні гідранти, пошкоджує електрощитове та ліфтове обладнання, а також самовільно (без дозволу відповідних органів) здійснює переобладнання або перепланування квартири, внаслідок чого передчасно руйнуються конструкції житлового будинку та виникають аварійні ситуації, часто з трагічними наслідками.

17.02.2011В’ячеслав Горбенко, юрист РОГО “КВУ”



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. 
На головну сторінку