Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №492 від 17.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перевірка

Фахівець з дерева робив ковбасу

Справжній шок викликала у працівників відділу ветеринарної міліції та держветінспекторів Дубенського району перевірка ковбасного цеху 24-річного дубенського приватного підприємця.

Робота у ковбасному цеху була якраз у розпалі, хоча підприємець ще 14 лютого 2011 року подав заяву про призупинення його дії. Дозволу санепідемстанції не було. Ще б пак - підлога та стіни - брудні, технологічне обладнання частково вкрите іржею.

- У двох морозильних камерах на момент перевірки зберігалася сировина і продукція тваринного походження загальною вагою 655 кг, а саме: 220 кілограмів ковбасних виробів, заморожених без відповідного маркування, 65 кг м’яса птиці механічної обвалки (фаршу), 120 кг свинячого сала, 100 кг емульсії зі свинячої шкури в блоках, 120 кг шкури свинячої замороженої та 30 кг замороженої яловичини, - розповів в.о начальника відділу ветеринарної міліції УМВС Олександр ШКОЛІН. - На всю цю сировину і продукцію, яка вилучена для утилізації, підприємець не мав жодних документів, які б засвідчували її безпечність і походження.

Та найбільше вразило представників контролюючих органів, що у проході до камери зберігання готової продукції на столі біля ваги знаходилася відкрита банка із майже двома літрами нітриту натрію (його додають у продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, але і надати колір та аромат м’ясним продуктам).

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України нітрит натрію (Е-250) повинен зберігатися окремо від інших матеріалів в опломбованому приміщенні у спеціально призначеній закритій тарі під замком, з чітким написом “НІТРИТ НАТРІЮ. ОТРУТА”, а у виробничі цехи нітрит натрію повинен надходити з лабораторії тільки у вигляді робочих розчинів із зазначенням концентрації. До того ж має бути затверджений список осіб, які працюють з нітритом натрію та мають відповідну освіту.

Натомість у вищезазначеному цеху відсутній технолог, будь-якого наказу про закріплення відповідальної особи за зберігання та використання нітриту натрію немає. Як пояснив працівник цеху, 19-річний Дмитро (за освітою будівельник: муляр-штукатур), він наважував спеції і нітрит натрію під час приготування ковбасних виробів. Аналогічну процедуру виконував власник ковбасні, 24-річний Сергій, який за фахом… технолог деревообробного виробництва.

Довідка. Головна небезпека використання нітриту натрію в харчових продуктах - можливість утворення нітрозамінів, що викликають онкологічні захворювання. Нітрозаміни утворюються в продуктах із вмістом Е-250 при їх нагріванні, наприклад, в смаженому беконі.

17.03.2011



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2011p. 
На головну сторінку