Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

Прогрес йде повз наші школи?

Нещодавно у стінах Рівненського міськвиконкому розповіли цікавий факт: виявляється у загальноосвітніх школах обласного центру на один комп’ютер припадає в середньому втричі більше учнів, ніж по області. У Рівному - 52 учня, на Рівненщині - 19. Тобто комп’ютерів у рівненських школах суттєво не вистачає…

Як вирішувати проблему з комп’ютеризацією місцевих шкіл, обговорили на засіданні експертної комісії, до складу якої увійшли заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, вчителі інформатики рівненських шкіл, директор Рівненського природничо-математичного ліцею “Елітар”, журналісти. Спеціалісти міського відділу освіти розробили проект програми “Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у загальноосвітніх школах Рівного”. У ньому окреслені потрібні суми коштів для того, щоб школярі мали можливість такий предмет, як інформатика, вивчати не на теоретичному, а на практичному рівні. Відтак, на забезпечення шкіл достатньою кількістю комп’ютерних комплексів потрібно 500 тисяч гривень, для обладнання їх високошвидкісним Інтернетом - 200 тисяч гривень. Це ще не зачіпаючи тему мультимедійних технологій та інших сучасних новинок.

Як зазначили на засіданні експертної комісії вчителі інформатики, акценти у проекті програми із комп’ютеризації шкіл розставлені правильно, однак бракує одного вкрай важливого для навчальних закладів моменту. Справа у тому, що у школах немає штатної одиниці, яка б обслуговувала, налаштовувала комп’ютери, мережі, Інтернет-підключення… Все це лягає на плечі вчителів інформатики, а їх завдання - вчити учнів, а не бути системними адміністраторами. Тим більше за додаткову роботу їм не доплачують. Таким чином гроші потрібні не лише на обладнання, але й на заробітну плату тим, хто слідкуватиме за його роботою на місці.

Наскільки реально саме зараз знайти такі гроші у міському бюджеті, ми вирішили дізнатися у депутата Рівненської міської ради Світлани Богатирчук-Кривко. За словами Світлани Кирилівни, немає сумніву що кошти таки виділять, адже проблема і справді досить серйозна. Наразі у рівненських школах або не вистачає комп’ютерної техніки, або вона досить застаріла.

Програма місцевої шкільної комп’ютеризації розрахована на чотири роки, протягом яких щороку частково виділятиметься необхідна сума і пункти програми поступово виконуватимуться.

13.04.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2011p. 
На головну сторінку