Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №510 від 21.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Поправка Арсенія Яценюка до закону про пенсійну реформу додала 10 мільйонам пенсіонерів 334 гривні до пенсії

Восьма сесія українського парламенту завершила свою роботу. Під завісу втомлені депутати більшості: Партії регіонів, Блоку Литвина та групи “Реформи заради майбутнього” - пропустили поправку Арсенія Яценюка, яка збільшила пенсії. І тепер влада ламає собі голову над тим, як же знову додати собі привілеїв за рахунок урізання витрат на незаможних.

Останні перед літніми канікулами дні роботи восьмої сесії Верховної Ради депутатів ознаменувалися символічним законодавчим курйозом. Провладні фракції більшості в особі Партії регіонів, Блоку Литвина (Народна партія) і групи “Реформи заради майбутнього” - пропустили поправку лідера “Фронту Змін” Арсенія Яценюка.

- При розрахунку пенсій раніше враховувалася середня зарплата у країні за 2006-2008 роки, - говорить лідер “Фронту Змін” Арсеній Яценюк. - Я запропонував з 1 січня 2012 року враховувати середню зарплату за 2009 рік - вона вища. Це означає, що 10 мільйонам пенсіонерів пенсія має бути збільшена на 334 гривні на місяць.

- Мені не хотіли давати слово на сесії, а внесену мною і повністю враховану профільним комітетом поправку забули проголосувати і виключити з тексту закону, як влада зазвичай це робить з поправками опозиції. І тепер, згідно з регламентом роботи Верховної Ради, прийнята комітетом, але непроголосована в сесійній залі поправка вважається автоматично включеною до закону, - заявив Арсеній Яценюк. - І зараз влада гарячково думає, як виключити поправку з тексту вже прийнятого нею ж закону.

Поправка Яценюка стала мало не єдиною перемогою опозиції на сесії, що пройшла під диктовку партії влади. Перемігши на виборах президента, Партія регіонів забула про всі свої обіцянки виборцям. У тих же пенсійних законах збільшено пенсійний вік для чоловіків і жінок, збільшено страховий стаж на 10 років і не скасовано пенсії, які в десять і більше разів перевищують середню заробітну плату у країні.

Так само безцеремонно й нахабно влада діяла і при прийнятті інших законів на восьмій сесії Ради.14 червня, наприклад, вона прийняла закон про зміни до бюджету 2011 року, яким фактично зменшені пенсії та інші соціальні гарантії чорнобильцям та дітям війни. “Цим законом влада відібрала гроші в людей похилого віку та інвалідів і в ньому ж на 500 мільйонів гривень збільшила витрати на себе: Генпрокуратуру, МВС і СБУ”, - заявив Арсеній Яценюк.

Президент говорить про досягнуту у країні стабільність, але сам разом із Партією регіонів робить усе для того, щоб її не було, вважають у “Фронті Змін”. Досить згадати прийнятий Радою закон про червоний прапор, що прирівнює його в День Перемоги до державного прапору України. Після прийняття закону Верховною Радою президент чомусь не поспішає його підписувати. І тим самим створює неясну законодавчу ситуацію і ґрунт для зіткнень 9 травня у Львові між прихильниками і противниками червоного прапора.

Потім Віктор Янукович все ж підписує закон і, здавалося б, влада тим самим демонструє свою послідовність і твердість. Але... підконтрольний президенту Конституційний суд незабаром визнає багато положень цього закону неконституційними. Ось така “тверда” і “послідовна” влада в Україні!

“Ми вже опротестували в Конституційному суді порушення прав дітей війни і чорнобильців у законі про зміни до бюджету. І обов’язково опротестуємо в суді пенсійну реформу”, - заявив лідер “Фронту Змін” Арсеній Яценюк.

21.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2011p. 
На головну сторінку