Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №533 від 29.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Психологи радять

НОВИЙ РІК - У САМОТНОСТІ

Що робити у такому випадку?

Ви знаходитеся в ситуації “вимушеної самотності” (відрядження, поїздка, затримка у шляху тощо)? Згадайте психологічний секрет: не можете змінити ситуацію, то змініть своє ставлення до неї.

- Уявімо, що новорічну ніч вам доводиться зустрічати у потязі чи в літаку. Хіба ви самотні? Навколо вас люди, які, як і ви, вважають, що їм доведеться зустріти Новий 2012 рік у незавидному становищі. То чому б вам не об’єднатися із попутниками у веселу компанію? - радить психолог Маргарита ХЛЄБНІКОВА. - Адже ви зауважували, як на міській площі біля сяючої ялинки незнайомі люди один із одним разом танцюють, веселяться, пускають феєрверки! І нема навколо самотніх та пригнічених людей - всіх об’єднало радісне почуття свята! І, можливо, ви довго пам’ятатимете цю незвичну новорічну ніч.

Якщо новорічні свята застали вас у чужому місті, в готельному номері - то й тут у вас нема причин для смутку. Як правило, готель організовує новорічну програму. Якщо ж ніяких заходів немає, підіть у ресторан чи кафе. Там напевно буде і святкова вечеря, і костюмований бал, і веселі конкурси й танці. Повірте, у вас не буде часу скаржитись на самотність. Якщо дуже скучите за друзями чи близькими, наберіть номер телефону - от ви і зустрічаєте Новий рік разом!

Якщо іншого варіанту, аніж зустрічати Новий рік у своїй квартирі немає, не засиджуйтеся вдома. Купіть невеличкі подарунки, сувеніри, одягніться Дідом Морозом та Снігуронькою, і відправляйтесь вітати знайомих чи сусідів. Святковий настрій та радісні обличчя людей вам гарантовані, до того ж хтось із знайомих, цілком ймовірно, запропонує залишитися із ними до кінця свята.

Зрештою, можна зустріти Новий рік із уявними друзями у соціальних мережах. Автор цих рядків декілька років тому сам зустрічав Новий рік у чаті “Бізар” - спілкування було таким несподівано приємним, що я пішов у гості вечеряти та слухати привітання Президента. Зараз теж не так багато запрошень - тож про всяк випадок довелося підключити собі більший пакет кабельного телебачення.

Психологи радять мислити позитивно - тобто бачити передусім хороше. Намагайтеся знайти корисні моменти у ситуації із самотністю. По-перше, не треба довго обирати, що слід одягти у новорічну ніч: вишукане вбрання чи затишні домашні речі. По-друге, можна сервірувати стіл лише на свій смак. І не обов’язково готувати 5-6 салатів лише тому, що вони подобаються комусь із ваших гостей. По-третє, коли ще виникне можливість відпочити від роботи, людської метушні та провести вечір так, як хочеться вам?

Головне - не засмучуватися й не перейматися. Пам’ятаймо, що ми самі створюємо собі святковий настрій - адже і в гамірній дружній компанії можна відчути себе самотнім. Все залежить від того, як ми налаштуємо себе й будемо ставитися до життя.

29.12.2011Підготував Олесь ПОЛІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2011p. 
На головну сторінку