Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №557 від 21.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Споживач має право

Дивись, що їси

Літо - спекотна пора. Пора овочів та фруктів. Та скільки б людина не споживала рослинної їжі, а без м’ясної продукції не обійтися.

От і виникає питання, яке м’ясо у тридцятиградусну жару свіже, а яке - ні. Як же повечеряти так, щоб зранку не опинитися на лікарняному ліжку з отруєнням.

Отож, аби продукти, що ви споживаєте, не призвели до неприємних наслідків, потрібно ретельно перевіряти товар. Причому товар потрібно перевіряти і продавцеві, і покупцеві.

- Продавець, який реалізовує продукцію, має перевіряти наявність тавра ветеринарного нагляду, свіжість м’яса, правильність розбирання та боїнського оброблення, - розповідає провідний спеціаліст Інспекції з питань захисту прав споживачів у Рівненській області Ірина УДОВИЧЕНКО. - М’ясо і м’ясопродукти фасовані перевіряють за станом упаковки, відповідності виду тварин, сорту і категорії, даним про виготовлення, що вказані на етикетці упаковки. Продавці не мають права продавати м’ясо і м’ясопродукти, якщо супровідні документи оформлені з порушеннями.

На кожну партію (тушу) продовольчої сировини, призначеної для реалізації на підприємствах роздрібної торгівлі в межах адміністративного району, крім документа, що підтверджує їх якість і безпеку, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

Терміни, умови зберігання та реалізації м’яса і м’ясопродуктів повинні відповідати вимогам нормативних документів. Кожний вид виробів має свої окремі терміни та режими зберігання.

Підготовлені для продажу м’ясо та м’ясопродукти подають до торгового залу на робоче місце, де розміщують за видами та ґатунками в охолоджувальних прилавках і шафах. Сирі м’ясопродукти розміщують окремо від інших товарів.

Усі ковбасні вироби повинні бути марковані відповідно до вимог нормативної документації. На маркуванні зазначається: назва та сорт продукту; назва та повна адреса і телефон виробника; адреса потужності виробництва; склад продукту відповідно до рецептури в порядку переваги складників; кінцева дата споживання “Вжити до” або дата виготовлення та строк придатності; умови зберігання; інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність 100 г продукту; позначка стандарту.

М’ясо і м’ясопродукти відпускають споживачам тільки у зачищеному стані, належному товарному вигляді, без зайвих, непередбачених технологічних матеріалів і відходів нехарчового призначення. Здійснюючи продаж м’яса і м’ясопродуктів без нарізування, за згодою споживача додають не більше двох доважків, що не перевищують 10 відсотків загальної маси покупки. Доважки повинні відповідати сорту і якості товару, який відпускають. На замовлення споживача в його присутності здійснюють приготування фаршу за прилавком лише з м’яса, придбаного на цьому підприємстві. М’ясорубки та посуд перед приготуванням ретельно промивають.

21.06.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2012p. 
На головну сторінку