Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №561 від 26.07.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новини області

Дали кошти на книжки

Сімнадцять місцевих авторів отримали фінансову підтримку з обласного бюджету. 175 тисяч гривень спрямують на видання їх творів. Окрім збірок поезій, краєзнавчої, історичної та дитячої літератури, кошти виділили на друк каталогів творів художньої кераміки, а також художнього текстилю. Водночас вийде літературнокраєзнавчий журнал "Погорина".

Ãîòóþòü çåðíîâ³ ñêëàäè

В області налічується сім сертифікованих складів, де можна зберігати понад 300 тисяч тонн збіжжя. Водночас ще на три зерносховища готують необхідні документи. Також фахівці провели повірку вимірювальної техніки. Окрім цього, в сільськогосподарських підприємствах є 436 складів. Їх загальна місткість  понад 400 тисяч тонн.

Тим часом у краї тривають жнива. Аграрії обмолотили майже 27 тисяч гектарів площ, засіяних зерновими, а це 13 відсотків від запланованого. Натомість, щоб оперативно вирішувати питання, які можуть виникати під час жнив, в області утворили штаб, а за кожним районом закріпили керівників обласних служб.

Äîçâ³ëëÿ ó Êîñòîïîë³

У Костопільському районі завершують реконструкцію культурнодозвіллєвого комплексу. Тож невдовзі у селі Злазне відкриють сучасний заклад, де можна буде цікаво і змістовно проводити вільний час, адже у відремонтованому приміщенні діятиме низка секцій різного спрямування.

Ремонт колишнього сільського Будинку культури обійшовся у більш ніж 900 тисяч гривень. За ці кошти тут встановили енергоефективне електричне опалення, утеплили приміщення, перекрили дах, перебудували зал. Невдовзі у закладі розпочнуть роботу спортивні секції (зокрема, важкої атлетики, грекоримської боротьби, шахів та шашок), також навчатимуть танців, діятимуть і інші гуртки. Займатися там буде кому, адже нині у селі мешкає майже три сотні школярів.

Ðîäèííå òåïëî

У 2012 році в прийомні сім’ї влаштували 19 вихованців, а за увесь минулий рік таких дітей було 21. На Рівненщині стали частіше всиновлювати сиріт та позбавлених батьківського піклування віком до 10 років. Загалом, в області налічується 51 прийомна сім’я (4 з них створили цьогоріч) та 19 будинків сімейного типу (1 новостворений).

Ïåðåñîïíèöüê³ çíàõ³äêè

Нові археологічні знахідки виявили у Пересопниці. Серед них  чимало жіночих прикрас періоду Давньої Русі. Найцікавішою є бронзова фібула у формі ромбу. У княжі часи її використовували як брошкузастібку, яку зазвичай носили на плащах. Унікальність прикраси полягає в тому, що вона збережена повністю. Адже зазвичай археологи виявляють лише фрагменти фібул. У Пересопниці її знайшли на теренах княжого дитинця, тож наймовірніше прикраса належала боярині.

"Нині в музеї відкрилася експозиція жіночих прикрас давньоруського періоду. Сформована вона на основі місцевих знахідок  перснів, браслетів, підвісок,  розповідає директор культурноархеологічного центру "Пересопниця" Микола Федоришин.  Адже культурний шар тут багатий. Чимало знахідок виявляємо на поверхні".

26.07.2012



Рівне-Ракурс №10 від 26.07.2012p. 
На головну сторінку