Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №579 від 29.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Марганець

Досить загадковий мешканець таблиці Менделєєва, і вчені поки роблять лише перші кроки, вивчаючи чудові властивості цього елемента. Однак і тих відомостей, якими ми володіємо, цілком достатньо, щоб зробити висновок про те, що марганець потрібен організму людини щодня.

Навіщо марганець потрібен організму людини:

• він необхідний для правильної регуляції вмісту цукру в крові, отже, охороняє організм від розвитку цукрового діабету;

• важливий для утворення тироксину - головного гормону щитовидної залози;

• допомагає іншим корисним речовинам у побудові кісток (скелета і зубів);

• сприяє утворенню так званого глікопротеїну, який вкриває клітини організму і захищає їх від пошкодження;

• захищає організм людини від стресів, інфекцій, різних шкідників навколишнього середовища, оскільки належить до групи антиоксидантів;

• має суттєве значення для таких важливих процесів, як синтез білків жирів;

• бере участь в утворенні жирних кислот, в тому числі й холестерину;

• виконує функцію своєрідного “пускового механізму”, який спонукає до активності багато важливих ферменти організму людини;

• марганець покращує м’язові рефлекси, пам’ять, зменшує нервову дратівливість;

• він потрібний нашому організму для того, щоб повною мірою використовувати вітаміни С, Е і комплекс вітамінів В.

У яких продуктах міститься марганець

Марганець справді цікавий елемент ще й тому, що його дефіцит (на відміну від багатьох інших корисних речовин) трапляється нечасто. Адже потрібен він організму людини у невеликих кількостях, і при цьому марганець присутній у багатьох продуктах. Тому при правильному раціоні харчування потреба в марганці повністю задовольняється.

Брак марганцю не спостерігатиметься, якщо людина їстиме горіхи (арахіс, мигдаль і фундук), готуватиме страви з круп із цільного зерна (а також з вівсяних пластівців), сушених бобів, гороху, буряків, кілька разів на тиждень питиме морквяний сік і включатиме моркву до салатів. Багаті марганцем ананаси, сливи, персики, абрикоси, сушені фініки, малина, чорниця, квітковий мед (100 грам меду забезпечує добову потребу в марганці).

Річкова риба та молочні продукти відрізняються низьким вмістом марганцю. Проте морська капуста і деякі інші продукти морів і океанів, навпаки, багаті цим елементом. Крім того, марганець присутній в чаї (в чорному і зеленому).

29.11.2012



Рівне-Ракурс №10 від 29.11.2012p. 
На головну сторінку