Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №615 від 08.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Капуста броколі

Капуста броколі

Якщо врахувати, що капуста ­ королева овочів, то цей вид капусти можна назвати найголовнішим серед “королівської знаті”. Знайомтеся, капуста­імператор ­ броколі. Чому першість серед інших видів капусти і овочів у цілому треба віддати саме броколі? Відповідь проста ­ тому що поживна цінність цього продукту найвища, при цьому корисні властивості броколі ­ одні з найбільших і ефективніших.

Пояснити користь броколі для здоров’я людини легко, досить вивчити її мінерально­вітамінний склад і спектр корисних властивостей. Вітамінний ряд досить широкий, до її складу входять вітаміни А, Е, С, К, вітаміни групи В, а також вітаміноподібні речовини ­ метилметіонін (вітамін U). Причому рівень вмісту вітамінів досить високий, в броколі в 2,5 разa більше вітаміну С, ніж в цитрусових, за змістом вітаміну U вона поступається лише спаржі, кількість бета­каротину, який в організмі синтезується у вітамін А, ­ нарівні з гарбузом і морквою.

Броколі містить наступні мінеральні речовини: мідь, хром, селен, натрій, залізо, бор, кальцій, калій, магній, йод, фосфор, марганець, сірку. Поживний склад цього виду капусти також корисний, вона містить білки, жири і вуглеводи, є джерелом клітковини.

Білкова складова цієї капусти містить цінні і незамінні для організму амінокислоти, які беруть участь в основних процесах життєдіяльності всього організму.

Жирова частина представлена ненасиченими жирними кислотами (омега 3), які є найважливішою складовою частиною клітинних мембран і мозкових структур.

Якщо врахувати низьку калорійність цього овочу ­ всього 30 кал на 100 г продукту, то можна сказати, що броколі ­ ідеальна дієтична їжа, яку можна вживати усім без вик­лючення, особливо тим, хто стежить за своєю вагою.

Завдяки цілому комплексу корисних речовин, броколі славиться своїми корисними властивостями і позитивно діє на всі системи організму. При вживанні суцвіть капусти значно підвищується імунітет, посилюється опір організму до збудників різного роду хвороб. Оскільки сила імунітету безпосередньо залежить від лімфатичної системи, а близько двох третин лімфатичних тканин знаходиться в кишківнику, клітковина, що входить до складу броколі, очищає кишківник від накопичень, токсинів, шлаків, зміцнюючи тим самим організм зсередини.

Значна загоююча властивість вітаміну U робить броколі незамінним продуктом у меню осіб, які страждають виразками шлунково­кишкового тракту. Цей вітамін не синтезується організмом і поступає зовні, тому надзвичайно важливо вживати продукти, багаті цією речовиною.

Для успішної роботи підшлункової залози надзвичайно необхідний хром ­ цей елемент, який удосталь міститься в броколі, позитивно впливає на роботу підшлункової залози, стабілізує вироблення інсуліну, регулює рівень цукру в крові.

Антиоксиданти, які входять до складу капусти, омолоджують організм, виводять вільні радикали, знижують кількість холестерину низької щільності. Це не лише значно покращує склад крові, але і позитивно впливає на роботу кровоносної і серцево­судинної системи, зміцнюючи сердечний м’яз, нормалізуючи потік крові та артеріальний тиск.

Позитивний вплив робить броколі і на кісткову систему, вміст кальцію (47 міліграм на 100 г) і інших не менш важливих мікроелементів, запобігає руйнуванню кісток, зубів, є відмінною профілактикою остеопорозу.

08.08.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 08.08.2013p. 
На головну сторінку