Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №621 від 19.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рівне-нерівне

Рецидив гінекологів та суддів

Як відомо, термін “рецидив” доволі часто використовують медики та судді. Цього разу “повторення” старої проблеми виникло стосовно приміщення “Жіночої консультації”, яка знаходиться на вулиці Драгоманова, 9 та з жовтня­місяця припинить своє існування.

Натомість уже вдруге в історії міста після виселення з приміщення медиків на їх місці оселяться нові мешканці – судді. Аналогічна ситуація трапилася з десяток років тому, коли жіночу консультацію міського пологового будинку №1 перевели з приміщення на вулиці Петра Могили, а на їхнє місце зазіхнув рівненський міський суд. Ефект “Де жа вю” виник і цього разу, адже як в першому, так і в другому випадку приміщення, з яких судді виселяли акушерів­гінекологів, були старовинними будівлями з колонами й мали дуже схожий вигляд. Можливо, суддям до вподоби старовинні архітектурні споруди. Будівля, що знаходиться на Драгоманова, 9, історично була побудована у якості лікарні за польської влади. Щоправда в роки німецької окупації другої світової війни нацисти виставили медиків на вулицю, влаштувавши тут лікарню суто для окупантів. Німці не стали змінювати профіль приміщення, яке було побудоване з урахуванням медичних вимог та мало окремі кабінети для прийому хворих і просторі зали для хірургічних операційних. Можливо, суддів цілком влаштовує внутрішнє розташування лікарських кабінетів, адже в колишніх приймальнях розташуються кабінети суддів, а в просторій операційній будуть проходити великі судові процеси із глядачами. Нині лікарів, ніхто не виставляє на вулицю силоміць, але існують реальні фактори, що змушують звільнити частину персоналу, а тих лікарів, хто залишиться, влаштують до інших лікувальних закладів. На даний момент в приміщенні на Драгоманова існує лише кілька кабінетів жіночої консультації, утримувати які в напівпорожньому приміщенні невигідно. А ось територіальне управління Державної судової адміністрації у Рівненській області запропонувало за право оселитися у новому приміщенні 10 мільйонів гривень, які можна використати на ремонт Будинку культури в парку імені Шевченка. У шахах така комбінація називається рокіровкою, тобто взаємовигідною зміною положення фігур на дошці. Але вигоду від такої комбінації отримають лише судді та управління культури. На сьогоднішній день у Рівному функціонують 3 жіночі консультації, з жовтня­місяця на одну стане менше. У жіночій консультації, яку розформують, отримували допомогу близько 35 тисяч жінок. У закладі працювало 45 чоловік медичного персоналу, з яких 11 ­ акушери­гінекологи. Медиків денного стаціонару просто розквартирують по окремих медичних закладах, а міська жіноча консультація припинить існування. У планах ­ переведення з десяток лікарів жіночої консультації в сусідню міську поліклініку №2. Пацієнтки з досвідом кажуть, що не так вже й важливо, в який заклад йти на консультацію, багато хто з пацієнток йде на прийом до конкретного лікаря, який зарекомендував себе хорошим фахівцем. Така ситуація склалася не тільки в місті, але й в країні, за якої проблеми породіллі або хворої пацієнтки мало турбують владу.

Нині біля будинку жіночої консультації можна помітити чималі черги жінок, які бажають встигнути потрапити на прийом до лікаря до закриття закладу. А можливо, суддям варто було направити кошти не в Управління культури, а на нове приміщення, в яке могла б переїхати жіноча консультація, щоб продовжити своє функціонування як окремий заклад.

19.09.2013Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2013p. 
На головну сторінку