Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №628 від 07.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На замітку

Як позбутися молі?

Час від часу ви помічаєте, що у вашій квартирі пурхають маленькі комахи, а точніше ­ завелася міль. Це засмучує власниць дорогих шуб. Але бігати по кімнаті і плескати комах – не дасть багато користі, адже пурхають самці, які взагалі мало їдять, а самки тим часом відк­ладають нові яйця. Лише уявіть собі ­ до триста штук кожна.

Вчені підрахували, що за один рік народжується чотири покоління молі, і якщо всі яєчка збережуться і з них будуть личинки, то вони з'їдять до 30 кг вовни та іншої органіки, а ще вони розс­макували синтетичні волокна. Якщо ви помітили темно­сірих метеликів, то варто перевірити вашу шкірянку, напевно, це вони її наїлися.

Самка молі свої яйця відкладає, де попало і далеко, тому личинки не можуть знайти їжу і не розвиваються. Але не всі різновиди молі так халатно ставляться до потомства, вони шукають місця, де їхні комахи зможуть прогодуватися. Їхню увагу привертає запах несвіжого одягу, поту, тому часто можна побачити, як вони спочатку виїдають дірки на місцях, де раніше були плями. Щоб попередити напад цієї мошкари, зберігайте чистоту і добре відпрасовуйте одяг.

Светри, кофти, трикотаж складайте в поліетиленові пакети, тому що на них важко відкласти яєчка. Ці правила не стосуються хутряного одягу, адже йому потрібний вільний доступ повітря. Коли упаковувати одяг у газети, краще нехай вони будуть свіжими, тому що моль боїться запаху друкарської фарби. Шубу зберігайте в чохлі зі щільного паперу, а всередину покладіть засіб проти молі.

Екологічними засоби боротьби з міллю є камфора, кедрова деревина, листя хмелю, тютюн, який, поламавши сигарети, кладуть у шафи. Свіжі апельсинові і мандаринові шкірки так само відлякують таких комах. Ще можна придбати колеус ­ кімнатна рослина, листя якої не любить міль. Запах герані міль не переносить. Можна пошити маленькі мішечки, куди покласти сушену лаванду, материнку, гвоздику, м’яту.

07.11.2013



Рівне-Ракурс №10 від 07.11.2013p. 
На головну сторінку