Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №640 від 23.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Нектарин

Нектарин

Свою назву цей фрукт дістав через високий вміст цукру, тобто нектару. Батьківщина нектарина ­ Китай, і, перш ніж потрапити в країни Європи, він подорожував по Греції і Персії. Зараз він вирощується не лише в Криму, Молдавії, на Україні, в Італії, Греції, Тунісі; його витривалість і морозостійкість (рослина пристосувалася до клімату) дозволяє садівникам Центральної Росії і Північного Кавказу збирати не менш багатий урожай нектарину. Це підвид вже знайомого нам звичайного персика, але не виведений штучно, а що з’явився абсолютно випадково в природних умовах. Які ж корисні властивості нектарину ховаються під його гладкою рум’яною шкіркою? Відносно свого зовнішнього вигляду, смакових якостей і хімічного складу він схожий з персиком.

Корисні властивості нектарину

Корисні властивості нектарину застосовні і для дитячого харчування, оскільки забезпечують силами і енергією, і для дієтичного харчування, оскільки калорійність його дуже низька.

Як і персик, він добре консервується, заморожується, засушується, ну і, звичайно ж, якнайповніше корисні властивості нектарина реалізуються при вживанні його у свіжому вигляді.

У користі нектарина легко переконатися, дізнавшись його хімічний склад. У ньому знаходиться безліч вітамінів, мінералів і поживних речовин, таких як кремній, натрій, магній, залізо, фосфор, калій, сірка, органічні кислоти, наприк­лад, аскорбінова, пектин, він містить також вітаміни А, C, E, D, що абсолютно не позначається на його калорійності. Особливі корисні властивості нектарину ще і в тому, що він має багато клітковини, що дозволяє рекомендувати його для тих, хто бажає врегулювати роботу свого кишковика. Варто сказати про те, що цей чудовий фрукт допоможе вивести зайву рідину з організму, очистити кров, знижуючи таким чином ризик виникнення гіпертонії і атеросклерозу. Антиоксиданти, що містяться в нектаринах в достатній кількості, роблять омолоджуючий ефект на клітини нашого організму. Корисні властивості нектарину застосовні в лікуванні анемії, аритмії, захворювань шлунково-кишкового тракту, пов’язаних з порушенням травлення або підвищенням кислотності шлунку.

Завдяки прекрасним смаковим характеристикам, калорійності і користі нектарина, він широко використовується у виготовленні джемів, желе, фруктових салатів, як начинку його додають в торти, пироги, булочки, морозиво, йогурти, запіканки, у тому числі і сирні. З нектарином виходить безліч смачних блюд із сиру, м’яса і птахів. З дієтичної точки зору таке поєднання вважається особливо вдалим: краще засвоюються цінні фруктові кислоти, що містяться в нектарині. Окрім того, цей фрукт поєднується і взаємодіє з жирною їжею, причому як до, так і після її вживання, допомагаючи травним залозам переварювати і засвоювати її правильно.

Корисні властивості нек­тарину використовуються в косметичній і фармацевтичній промисловості: з ядер кісточок отримують масло, а сам фрукт використовується для приготування натуральних масок для шкіри обличчя, рук і усього тіла.

Користь нектарина і йо­го калорійність робить цей фрукт незамінним в дієтичному і просто здоровому харчуванні. Близький родич персика, нектарин має ряд додаткових корисних властивостей і особливостей. Немає нічого кращого, коли користь продукту поєднується з відмінним смаком. І нектарини - кращий тому приклад!

Калорійність нектарину на 100 грам - 48 ккал.

23.01.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2014p. 
На головну сторінку