Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

Букет з хвороб

Як кажуть, бувають букети з квітів, а бувають - з купи хвороб. І, як правило, букети квітів частіше дарують жінкам, а ось букети хвороб, за статистикою, частіше дістаються українським чоловікам.

Соціально-економічне становище України змушує нас жити у режимі постійного стресу, що часто є причиною “букету хвороб”, які буквально знищують наш біологічний годинник. Якщо говорити безпосередньо про чоловіків, то вони і старіють раніше за жінок, і з життя йдуть раніше. Причина – не вважають за потрібне стежити за собою, надто захоплюються алкоголем та іншими шкідливими звичками. Плюс хвороби, які нанизуються на загальний стан. Приміром, щороку від серцево-судинних захворювань, основної причини смертності у всьому світі, помирає 64% українців, тоді як європейців – усього 27%. А саме хвороби, як зазначив заступник директора Інституту геронтології АМНУ з наукової роботи Олег Кульчицький, на які раніше хворіли лише літні люди, зараз усе частіше фіксуються в більш молодих. Ці хвороби – голов­на ознака раннього біологічного старіння і, як наслідок, вищого, порівняно з паспортним, біологічного віку.

- Окрім серцево-судинних патологій, – розповідають геронтологи, – наших чоловіків знищує гіпертонія, яка насправді дуже важко лікується, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, інфаркт міокарда, ішемічний і геморагічний інсульти та їх наслідки. Третя величезна проблема, яка теж підвищує біологічний вік людини – негаразди з опорно-руховим апаратом: остеопороз (зниження з віком щільності кісткової тканини), остеохондроз, коли стан кісткової тканини і хребців не відповідає стану міжхребцевих дисків. З віком це тільки набирає обертів, адже швидкість розвитку кісткових патологій, того ж остеопорозу, залежить від рівня тестостерону в організмі чоловіка.

Головні причини, які до паспортних додають ще й біологічні роки, – це передусім складні хронічні захворювання. Так, гіпертонія вкорочує чоловікам вік у середньому на 7–10 років, а ожиріння й цукровий діабет – на 6-7 років. І це при тому, що останнім часом рівень захворювання українців на цукровий діабет тільки збільшується.

Якщо ще 5 років тому ми мали 2,1% захворювань на цукровий діабет на 100 тисяч населення, то сьогодні – вже 3,1%. Значно молодшою стала й ішемічна хвороба серця. Помолоділа гіпертонія (високий тиск зараз зустрічається вже у 30-річних чоловіків, чого раніше не було) і, як наслідок, інсульти, які значну частину хворих залишають інвалідами на все життя. До того ж Київська область, вкупі з Одеською, Донецькою, Луганською й Дніпропетровською, належать до рекордсменів за темпами старіння й низькою тривалістю життя саме чоловіків. А влада, яка мусила б подбати про належне та водночас доступне профілактичне й медичне обслуговування, а також відповідне забезпечення ліками, хвилюється лише про власні гаманці…

02.10.2014



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку