Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №685 від 08.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте здорові

Обережно, грип!

Обережно, грип!

Грип — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси і т.і.).

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу ГРВІ — гострих респіраторних вірусних інфекцій. З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо.

Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики, які, на жаль, не завжди доступні лікарю.

Шляхи передачі ГРВІ — повітряно-крапельний та контактний. Незважаючи на велику різноманітність симптомів, для більшості людей ГРВІ, в тому числі і грип, є не важким захворюванням. Небезпеку вони становлять для людей, які мають важкі супутні захворювання: цукровий діабет, серцеву недостатність, хронічну ниркову недостатність, туберкульоз та інші. Основ­не джерело інфекції – хвора людина.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом - при кашлі, чханні чи просто розмові. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, а це, в середньому, 7 днів.

Основні симптоми грипу наступні:

підвищення температури тіла, рясне потовиділення, слабкість, світлобоязнь, суглобові і м’язові болі, головний біль, біль в горлі, сухий (у ряді випадків – вологий) хворобливий кашель, нежить.

Лікування:

- залишатися вдома при перших ознаках хвороби - не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку;

- обов’язко­во звернутися до лікаря;

- ізолювати хвору людину - виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і, по можливості, триматися на відстані два метри від хворої людини;

- прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання.

Специфічний метод профілактики грипу - вакцинація - найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу. Особливо важливою вакцинація є для представників групи ризику, до якої належать медичні працівники, вчителі, вихователі, водії громадського транспорту - всі, хто працює у багатолюдних місцях, а також діти та вагітні жінки.

При перших ознаках захворювання необхідно відразу звернутися до лікаря. Самолікування малоефективне та небезпечне розвит­ком багатьох ускладнень.

08.12.2014Головний фахівець відділу цивільного захисту Рівненського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області Ігор Сас



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2014p. 
На головну сторінку