Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №699 від 23.03.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Весняні бур

Весняні бур'яни

З першими дійсно теплими сонячними променями із землі вилазять бур’яни. Не поспішайте позбутися від них, якщо у вас є своя ділянка. Бур’яниста трава допоможе вам запов-нити вітамінні запаси, а також мікроелементи та інші корисні речовини. Зібрані на ділянці кульбаба, лопух, кропива або лобода стануть відмінним доповненням на вашій кухні. Вирушаємо на “полювання”…

Кульбаба

Кульбаба не так сильний у своїх лікувальних властивостях, якими його наділила народна медицина, зате може похвалитися вітамінними якостями. У цьому жовтому бур’яні містяться бор, марганець, титан і молібден. Листя квітки містять каротин, вітаміни С і В2, холін, нікотинову кислоту, кальцій, калій, марганець, залізо, фосфор.

Приготуйте салат з кульбаби. Це найпростіше блюдо. Молоде листя кульбаби (витримані 30 хвилин в холодній підсоленій воді) порізати, заправити сметаною, олією або майонезом – за смаком. До кульбаби частенько додають і інші трави: щавель, крес-салат, кервель та ін. А ще можна порізати варене яйце.

Лобода

Селяни їли лободу, щоб не померти з голоду. У наші дні лобода допомагає людям, що страждають запорами, атонією кишечника, ожирінням. Лікувальні властивості лободи обумовлені великою кількістю в ній клітковини, пектинів, вітамінів і мікроелементів. Тому лобода цілком заслужено може знаходитися на вашому обідньому столі в якості вітамінного доповнення до їжі або окремого страви.

Приготуйте пюре з лободи. Листя опустити в окріп і варити до м’якості на сильному вогні. Воду злити, готові листя подрібнити будь-яким способом. Окремо приготувати соус: підсмажити борошно, додати молоко або вершки, змішати з подрібненою лободою, заправити тертим часником і сіллю. Пюре може бути гарніром до м’яса або самостійним блюдом, якщо в нього порізати варене яйце. Крім того, з лободи можна готувати зелений суп і будь-які інші страви, які готують з шпинату.

Лопух

Коріння лопуха або реп’яха містять ефірне і жирне масла, білки, глікозиди, слизу, дубильні і гіркі речовини, мінеральні солі, органічні кислоти (яблучна, лимонна та ін), інулін, смоли, вітаміни та ін Листя ж містять слиз, ефірну олію, дубильні речовини, аскорбінову кислоту та ін., Тому лопух сміливо можна вважати лідером серед бур’янів.

Приготуйте салат з лопуха. Молоді черешки лопуха опустити в окріп, варити на повільному вогні до м’якості. Порізати свіжий огірок і редис соломкою, додати нарізаний лопух, заправити сметаною, майонезом, рослинним маслом – за смаком. А можна приготувати зелений вітамінний салат з листя лопуха, додавши до них пряні трави, або/і варене яйце.

Кропива

В голодні воєнні та повоєнні роки кропива нарівні з лободою була основною стравою у багатьох сім’ях. Хоч у наші дні з продуктами немає проблем, але є проблема з вітамінами і мікроелементами, які містяться або, швидше, не містяться в сучасній їжі. Але цілком реально поповнити запас необхідних організму вітамінів і мікроелементів з допомогою кропиви. В ній містяться вітаміни а, С, K, B1, B2, B3, а також мідь, залізо, кальцій.

Приготуйте салат з кропиви. Листя кропиви опустити в окріп, варити на повільному вогні 1-2 хвилини. Відкинути на друшляк, порізати. Відвар ні в якому разі не виливати. Його можна додати в щи, борщ або просто випити замість води невеликими дозами протягом дня. Ріпчасту цибулю спасерувати в олії (не смажити! ) до м’якості. Прямо на сковорідку з цибулею покласти нарізану кропиву і варене яйце, посолити, перемішати. Можна додати трохи майонезу або сметани, але не обов’язково. І без заправки буде дуже смачно.

23.03.2015



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2015p. 
На головну сторінку