Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №701 від 06.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Полин

Полин

Сьогодні полин застосовують для позбавлення від самих різних захворювань. У рослині знаходиться ефірна олія, смоли, глікозиди (анабсинтин і абсинтин), таніни, вітамін C, каротин, бурштинова, яблучна, оцтова і ізовалеріянова кислота, а також речовина хамазулен і терпеноїди.

Абсинтин стимулює функції травних залоз, посилює виділення жовчі і шлункового соку. Ефірна олія, що міститься в полині, схожа своєю збуджуючою дією, на камфору. Його використовують для лікування грибкових захворювань, артриту, ревматизму, м’язової перевтоми. Хамазулен має протизапальні, протиалергічні і знеболюючі властивості, посилює регенеративні здібності організму. Завдяки цій речовині, полин можна використовувати для лікування бронхіальної астми і алергічних станів. Терпеноїди посилюють захисні функції організму, пригнічують вірусну активність, перешкоджають утворенню пухлин, і заспокійливо діють на нервову систему. Народна медицина використовує препарати з полину для лікування гастритів, виразковій хворобі, ентероколіті, запальних процесів в нирках і сечовивідних шляхах. Рослина допомагає позбавитися від недокрів’я, безсоння, мігрені, ревматизму. Сік полину також має потужні корисні властивості і позитивно впливає на роботу підшлункової залози, нормалізує кислотність шлунку, позбавляє від метеоризму, спазмів і запальних процесів в кишківнику.

Не дивлячись на велику кількість корисних властивостей, потрібно пам’ятати, що полин – це отруйна рослина, його передозування може спровокувати різні порушення психіки, галюцинації, судоми. Полин категорично протипоказаний при вагітності (небезпека викидня) і годуванні грудьми. Також не рекомендують лікуватися полином при виразковій хворобі і будь-яких захворювань ШКТ на стадії загострення. Не слід вживати рослину людям з порушеннями психіки, хворобами нервової системи, а також хворим, схильним до утворення тромбів.

06.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 06.04.2015p. 
На головну сторінку