Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №705 від 05.05.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Україна знову стане житницею Європи

Україна знову стане житницею Європи

Жовтий колір на українському прапорі — колір стиглої пшениці. Сьогодні наша країна посідає друге місце у світі за обсягами експорту фуражного зерна, третє місце — за обсягами експорту кукурудзи, п’яте — за обсягами експорту ячменю і шосте —за обсягами експорту пшениці. А що стосується соняшникової олії, то більше половини світового ринку утримує саме Україна.

Втім, у вітчизняних аграріїв є ще чимало можливостей для того, аби стати лідерами. Як відзначив під час зустрічі 24 квітня із представниками сільгосппідприємств Київщини прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, українська сільгосппродукція конкурентна, навіть незважаючи на те, що ЄС дотує своїх виробників. В Україні ж свого часу великі агрохолдинги отримали мільярдну допомогу від держави, а от про малі та середні сільгосппідприємства ніхто особливо не думав — фермерам доводилось працювати за мізерної підтримки держави. Воно й зрозуміло: попередня влада дбала не про імідж країни чи валютні надходження до бюджету (минулого року український агросектор експортував продукції на 17 млрд. доларів), а лише про відкати і хабарі. Тож невеликі господарства, з яких і взяти особливо нічого, залишались із своїми проблемами сам на сам. А цієї весни напередодні посівної аграрії зіштовхнулись ще й і з значним зростанням вартості робіт: дорожчають паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, насіння, засоби захисту. Аби країна була нагодована, аграрії вже взяли кредитів на 4,8 млрд. грн.

Однак цього року фермерам не доведеться розраховувати виключно на себе — Кабінет міністрів визначив допомогу сільгоспвиробникам одним з пріоритетних напрямків своєї роботи. Загальний обсяг державної підтримки підприємств агропромислового комплексу цього року становитиме біля 20 млрд. гривень. Уряд заклав у Державному бюджеті 300 мільйонів гривень на компенсацію процентної ставки за кредитами для малих і середніх сільгосппідприємств. Прем’єр-міністр відзначає: “Розумію, що це не так багато. Але половину від ставки Національного банку ми будемо компенсувати малим і середнім фермерам”. Тобто, уряд дотуватиме 15% на кожен кредит.

Та на цьому державна підтримка не вичерпується: вже у другому півріччі Кабмін Арсенія Яценюка передбачить компенсацію процентної ставки на придбання української техніки. Адже сьогодні в Україні випускають машини, які нічим не поступається західним аналогам, а коштують дешевше. Ще й дозволяють економити ПММ. Аграрії Київщини змогли переконались у цьому під час п’ятничної зустрічі із прем’єром. Так, скажімо, новий трактор ХТЗ-240К, який нещодавно випустили у Харкові, використовує на 5-7% менше палива, аніж попередник, натомість його продуктивність праці зросла на чверть. А у Кіровограді налагодили випуск першої вітчизняної просапної сівалки для смугового обробітку малих та середніх господарств.

Звісно, українське машинобудування сьогодні не може забезпечити аграріїв усією необхідною технікою — дається взнаки відсутність капіталовкладень в модернізацію виробництва і розвиток нових технологій. Розуміючи це, Кабмін розпочав роботу із західними партнерами, щоб світові кредитні агентства давали можливість отримувати кредити у вигляді іноземної сільськогосподарської техніки. Така пропозиція вже викликала жвавий інтерес на Заході. “США будуть зацікавлені поставити техніку в Україну, а ми зацікавлені в тому, щоби мати довгий кредит, низьку процентну ставку і ефективну техніку, яка дасть можливість більше зібрати, більше продати і більше заробити”, - наголосив у п’ятницю Арсеній Яценюк.

Сьогодні ж уряд працює над тим, аби посівна кампанія пройшла вчасно і без надзусиль з боку аграріїв. І тут похвалитися є чим: сільськогосподарські підприємства накопичили 407,6 тис. тонн насіння ярих зернових і зернобобових культур, а це 129% від потреби. Мінеральними добривами повністю забезпечена половина регіонів України, усі області повністю забезпечені протруйниками для обробки насіння ранніх ярих зернових культур.

Одне з найскладніших питань — пальне. Цього року аграріям для проведення посівної необхідно 412 тис. тонн дизпалива та 101 тис. тонн бензину. Сьогодні вже придбано близько 361,7 тис. тонн дизельного палива (88% від потреби) та 86,9 тис. тонн бензину (86% від потреби). При цьому уряд стежитиме за тим, аби на ринку нафтопродуктів не створювався штучний дефіцит, через який необґрунтовано зростає вартість палива. Працює уряд і над полегшенням бюрократичної тяганини для аграріїв: з початку роботи Кабміну Арсенія Яценюка в аграрній сфері скасовано 14 дозволів, 6 ліцензій, впроваджено більше 50 інших змін, які значно полегшують життя сільгоспвиробників.

Тож є всі підстави сподіватись, що ретельно спланована посівна пройде успішно, а осінні врожаї знову дадуть підстави говорити про Україну як про житницю Європи, а то й цілого світу. Всі передумови для цього є.

05.05.2015Сергій Ковальчук



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2015p. 
На головну сторінку